Как става правилното проветряване на дома?

Всеки човек отделя от 0,5 л. до 2 л. влага дневно, твърдят специалистите.
15.10.2016
Светлана Желева
4438
влага, прозорци, проветряване, влажност на въздуха
Където достатъчно не се проветрява се събират влага, прах и вредни вещества.
Източник: www.praxistipps.s3.amazonaws.com

Със сигурност мнозина от вас, като прочетат само първото изречение на статията, биха се изсмяли пренебрежително: „Та това е толкова лесно, какво има да ни учат”. На пръв поглед изглежда, че  е така, но има няколко правила, които е важно не само да се знаят, но и да се спазват. Свежият въздух в стаите е важен за нашето здраве и работоспособност. Наблюденията на специалисти сочат, че в домове и офиси твърде малко се проветрява или неправилно, с висока загуба на енергия в зимните месеци.

Генерално правило: Проветрявайте редовно и щедро!
Където достатъчно не се проветрява се събират влага, прах и вредни вещества. Повишената влажност в помещенията улеснява завъждането на плесен и по този начин е толкова вредна за здравето, колкото и повишената концентрация на вредни вещества във въздуха.


Източник:www.fensterversand.com
През месеците декември, януари и февруари  проветрявайте 2-3 пъти дневно по 5 минути. През март и ноември проветрявайте 2-3 пъти дневно по 10 минути. През април и май, а също и през септември и октомври 2-3 пъти дневно по 15 минути. А в разгара на лятото - от юни до август  широко отваряйте прозорците 2-3 пъти дневно по 25 минути, съветват специалистите.


Проветряване и изразходване на енергия
При проветряването в помещението попада сух въздух, а влажният излиза навън. Тъй като сухият въздух по-бързо се затопля от влажния е необходима по-малка енергия да се изразходи, за да загрее една тъкмо проветрена стая със свеж въздух. От друга страна, проветряването в отоплителния период винаги е свързано със загуба на топлина. При ниски температури навън се препоръчва по-кратко проветряване. Това е достатъчно, тъй като въздухообменът при студ се осъществява по-бързо.4 пъти дневно проветрявайте в отоплителния сезон, за да не литне сметката. Източник: www.erdgasfuchs.de

На хората са познати 3 начина на проветряване.
1. 
При ударното проветряване повече пъти дневно се отварят прозорците за 5-10 минути възможно най-широко.
Така се осъществява пълноценен въздухообмен без съществено изстудяване на помещението.
2. Вторият начин е когато се прави хоризонтално и вертикално течение в стаята.
Тогава повече пъти дневно се отварят врати и прозорци, които стоят възможно  един срещу друг, така че да се получи силна въздушна струя. Това „течение” ( казано по народному) предизвиква  пълноценна обмяна на въздуха за кратко време.
3. При третия начин се постига също цялостна смяна на въздуха с частично отворен прозорец. Проветряването трае близо час.
В този период стените и мебелите около прозореца се охлаждат. По хладките части на мебелите обаче, може да кондензира влага и да провокира появата на плесени. През отоплителния период частично отвореният прозорец трябва да бъде избягван, тъй като се стига до загуба на топлина и високо потребление на енергия, които на никого не са от полза.

Избягвайте влагата
В модерните строежи загубата на топлината и обмена на въздуха са много малки заради изолации, остъкляване (с цел запазване на топлината) и други уплътнения. Затова се стига до повишена влага на въздуха във вътрешните помещения и последваща поява на плесени. Направете така, че регулярно да извеждате ненужната влага и влажност от стаите.

Освен това, знаете, при вземане на душ, вана и при готвене влажността на въздуха за кратко време силно се покачва. Затова се препоръчва веднага широко да отворите прозорците. В бани без прозорци е добре да се изсушат мокрите плочки, за да се отнеме част от влагата. Избягвайте да сушите прането в рамките на жилището. Ако няма друга възможност, тогава се препоръчва да се закачи прането на малко разстояние от работещ радиатор и по-често да се проветрява, за да се понижи влажността на въздуха вътре вкъщи.

Източник: www.baupraxis.de

Освен това хората, животните и  растенията постоянно произвеждат влага. Всеки човек отделя от 0,5 л. до 2 л. влага дневно, посочват специалистите, цитирани от специализираният здравен сайт netdoktor.at. Един хигрометър показва относителната влажност на въздуха в проценти. За вътрешните стаи е най-добре да се поддържа влажност от 40 до 60%. Над тази стойност има опасност от плесени.

Да държите твърде сухо в стаите също не е хубаво. Ако влажността на въздуха е под 40% пък се изразява често в зачервени и парещи очи, задиране на гърлото, а също и течащ нос. Лигавиците на дихателните пътища изсъхват. Допълнително праховите частици могат да се активизират от сухия въздух при което оплакванията на хора, алергични към прах или астматици още повече могат да се влошат. На помощ ще дойде навлажнител на въздуха.Тогава добра идея е просто да се внесе пране в стаята или да се сложи мокра кърпа на радиатора. Може също да повишите и броя на стайните растения, които отглеждате като фикус, бенджамин и др., които дори филтрират вредни вещества от въздуха.Още съвети:
-  Не използвайте с лека ръка стайни спрейове, чийто ефекти върху здравето на хората все още не са изучени достатъчно.
-  При готвене с газова печка е добре да съблюдавате да има достатъчно свеж въздух в стаята.
-  Ако има прекалено въглероден диоксид в стаята, това води до лесна уморяемост и ниска концентрация. Колкото повече хора и животни живеят в дома, то толкова повече трябва да се грижите за по-честата смяна на въздуха.
 

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари