Кой парник е най-добър за моята градина?

Предлагат се 3 вида: студен парник, при който температурата е под 12°С, умерен парник - от 12 до 18°С и топъл парник - над 18°С
15.04.2016
Светлана Жeлева
2484
градина, растения, парник, парници, растежна къща
Класически парник
Източник: www.bg.all.biz

Парниците в редица страни, познати под името растежна къща (растежна градина) са една голяма възможност за градинаря. Най-общо  се правят така, че да пропускат достатъчно светлина в това защитено от атмосферните влияния пространство, в което се култивират растения. Смисълът е да се игнорира (доколкото е възможно) неблагоприятното влияние на околната среда в полза на развиване на определени култури (цветя, билки, плодове и зеленчуци). Идеята е в парника да се създаде отделен, различен собствен климат: Слънчевите лъчи преминават през парника, достигайки почвата. Вътрешността му се затопля, а достигнатата топлина не може да се разпилее, тъй като е затворено пространство.

Една възможност за проветряване чрез прозорци и врати предпазва парника от прегряване. Влажността на въздуха може да се регулира посредством специални системи за поливане и проветряване. И така, да се подържа постоянна атмосфера за развитие на растенията. Не случайно понятието „парников ефект” се извежда от този принцип на функциониране: лъчите, които докосват земята, после не могат да се върнат обратно нагоре.

Има 3 вида парници, според температурните потребности на растенията. Първият е познат като студен парник, при който температурата е под 12°С, умерен парник -  от 12 до 18°С и топъл парник - над 18°С.

Парникът обикновено се изработва от стъкло, а в наши дни много се често се произвежда от прозрачни фолиа, които намаляват разходите при продукцията, това особено важи за по-големи площи за добив.Парникът трябва да бъде с покритие, което пропуска светлина - това е основният критерий при направата на ново съоръжение.

Съвети:
1. Според това какви видове растения искате да отглеждате се определят каква температура, влажност и пропускливост на слънчевите лъчи ще има в парника, за да растат те най-добре.
2. Тези фактори могат да се контролират чрез прозорци, клапи и жалузи, както и с автоматични системи за поливане, включително  и добре познатото капково напояване. В най-обикновен слънчев ден температурата в парника може да се повиши до над 36°С и това не трябва да се допуска, тъй като тя не е здравословна за всички растения. Ето защо трябва да има равновесие между топъл и студен въздух.
3. Парниците се използват не само в селското стопанство, но и за научни цели, например ботаническите градини. Освен това много хора подържат у дома т.нар. зимна градина.
4. Кой парник е най-добър за моята градина? Този въпрос само на пръв поглед изглежда лесен. Не си правете твърде малък парник, малко по-голям е за предпочитане. Но най-напред си задайте въпроса: За какво ми трябва парника, за какво ще го използвам?  Само за да произведете реколтата по-рано или искате да го използвате целогодишно?
5. Ако искате да го използвате през цялата година, то ще трябва да го отоплявате и да помислите за това. Освен това помислете и за остъкляването, което трябва да е стабилно.
6. Не по-малко важно е къде ще ситуирате парника. Ориентирайте го от север на юг, ако застрояването го позволява. Не го приближавайте твърде близко до вашите съседи, тъй като и за тази дейност има законови разпоредби. По-добре премислете в аванс, отколкото да се стигне до проблеми. Изберете място, защитено от вятъра, тъй като при парника, заради голямата му площ при буря, може да се очакват по-големи поражения. Ако съоръжението твърде често го спохождат бури и ветрове, може лесно да се охлажда.
7. В парника при всички случаи ще имате нужда от вода, ако е голям - и от отопление(ток), затова не го правете далеч от дома. Защото ще ви трябват по-дълги кабели и пр., което ще оскъпи инвестицията.

Мода има дори и при парниците. 
Например иновативните разсадници за домати. Те комбинират елегантна визия с ранна леха. Посейте желаните растения и се наслаждавайте на реколта през цялата година. Напълно са топлоизолирани, а с покритието могат да се използват 10 месеца в годината. Предпазват продукцията от охлюви, градушка и котки. Може от двете страни на лехата да засадите, имат умна система за проветряване и сигурност при градушки. Направени са от специална стомана. Разсадникът за домати, за който стана дума предлага една от най-големите възможности за високо падане на светлината, за да има  висок добив. Иновативната „доматена къща” за вкусни зеленчуци представя специализираният сайт www.hochbeet.com.

Доматите са сред най-отглежданите зеленчуци (не само в парници). Ако имате собствена градина, не се колебайте и си отглеждайте сами продукцията. Вярно, парникът е допълнителна грижа, трябва да се отоплява и напоява, но всяко усилие се възнаграждава. Може доматите да ги отглеждате в конвенционален парник с още други зеленчуци, но още по-добре е, ако си направите „доматена къща”, която специално е конструирана, че да се напасне на виреенето на този вид зеленчук. Да, наистина си пада малко лукс този доматен разсадник. Например площта й от 2 кв.м. е целенасочено избрана така, че хем пести място, а в същото време добивът е висок и може да изхраните многобройно домакинство.

Автор: Светлана Жeлева
Закони Нормативна база Коментари