Бош Групата – над 20 успешни години в България

От навлизането си на българския пазар, оборотът на Бош групата постоянно се увеличава като непрекъснато се завоюват пазарни дялове
16.09.2014
Роберт Бош ЕООД
487
Групата Бош, bosch, техника за дома, инструменти, Електроуреди
Г- н Михай Болдижар, Генерален директор на Роберт Бош ЕООД
Източник: Роберт Бош ЕООД

На 16 септември всички направления от Групата Бош в България се представиха заедно. Ръководителите на всяко направление представиха своята дейност и развитие в България през последните две деситилетия.

Бош Групата е представена в България директно от 1993 г. чрез дъщерното си дружество Роберт Бош ЕООД. Днес за фирмата в София работят 43 души. През 2013 г. Роберт Бош ЕООД генерира оборот от 18 млн. евро. В рамките на дружеството в България са представени направленията: Автомобилно оборудване, Електроинструменти, Термотехника и Системи за сигурност. Домакинските уреди на Бош също имат своето представителство на българския пазар чрез дружеството БСХ Домакински уреди България ЕООД, със седалище в София.

Кратка история на компанията
Компанията е основана през 1886 г. в Щутгарт от Роберт Бош (1861-1942) като “Работилница за фина механика и електротехника“. Специфичната правна структура на Robert Bosch GmbH гарантира предприемаческата свобода на Бош Групата, давайки възможност за дългосрочно планиране и инвестиции в значими за нейното бъдеще иновации. Благотворителната фондация Robert Bosch Stiftung GmbH притежава 92% от капитала на Robert Bosch GmbH. Мажоритарното право на глас се държи от индустриалния тръст Robert Bosch Industrietreuhand KG, който изпълнява и предприемаческите функции на собственика. Останалата част от дяловете се управляват от семейство Бош и Robert Bosch GmbH.

Дейността на Бош Групата е организирана в четири направления: „Автомобилни технологии”, „Индустриална техника”, „Потребителски стоки” и „Енергийна и сградна техника”. Тя включва Robert Bosch GmbH и неговите над 360 дъщерни и регионални дружества в повече от 50 страни. Заедно с търговските и сервизни партньори Бош има представители в около 150 страни. Тази развойна, производствена и търговска мрежа, която се простира в целия свят, е основата за един постоянен растеж. През 2013 г. Бош регистрира около 5000 патента в целия свят. Бош Групата предлага на своите клиенти „техника за живота” – всички продукти и услуги с марка Bosch повишават качеството на живот, като предоставят решения, които са едновременно иновативни и ефективни. 

Водещият световен доставчик на технологии и услуги, отбелязва оборот от 18 млн. евро за 2013 г. в България. Това, в сравнение с 2012 год., е увеличение с повече от 4%. „ Бош се развива успешно в България вече над 20 години. Откакто навлязохме на българския пазар, оборотът ни постоянно се увеличава и непрекъснато завоюваме пазарни дялове”, каза Михай Болдижар, официален представител на Бош Групата в България. „Значително засилихме присъствието си на българския пазар чрез нови бизнес партньорства и чрез въвеждането на иновативни продукти и услуги. И за 2014 год. сме с позитивни очаквания за развитието на бизнеса ни в България.” 

Направления в дейността на  Роберт Бош ЕООД 

 • Автомобилно оборудване – двигател на растежа в България
  Направление Автомобилно оборудване продължава да бъде един от катализаторите на растежа на Бош в България. Bosch Автомобилно оборудване предлага резервни части, акумулатори, автосервизно оборудване с марки Bosch и Beissbarth, както и автосервизни концепции. През 2013 г. направлението постигна едноцифрен процентов ръст в оборота си, а за настоящата година очаква двуцифрен растеж. „За успешното развитие на Bosch Автомобилно оборудване в България особено допринася отличната съвместна работа с нашите партньори, търговци и сервизи”, каза още г-н Болдижар. Само през 2013 г. в България към сервизните концепции на Бош (напр. Bosch Car Service и Bosch Injection System) се присъединиха нови 30 сервиза, с което техният общ брой към момента възлиза на 124. ”Предлаганите от нас технически и продуктови обучения за специалисти в този бранш се радват на голям интерес.”, каза Михай Болдижар.
 • Електроинструменти – Бош затвърждава позицията си 
  През 2013 г. направление Електроинструменти затвърди своята позиция на пазарен лидер в България, въпреки трудните икономически условия, като напр. спада в строителството. Силната позиция на Бош в бранша се дължи предимно на акумулаторните електроинструменти. Bosch Електроинструменти очаква и през 2014 г. едноцифрено увеличение на оборота, което безспорно ще надмине прогнозирания растеж на българската икономика. Направлението планира да разширява присъствието си на пазара чрез иновативни продукти. Бош е първият производител, който успешно пусна на пазара литиево-йонни инструменти. Сред пазарните хитове с марка Bosch се отличава професионалният къртач GSH 7 Professional, който е особено мощен въпреки ниското си тегло и успешно заглушава вибрационния шум. В сегмента за домашния майстор сред най-атрактивните продукти се отличават новата гама водоструйки и пистолети за боядисване, както и PLR 15 – най-малката лазерна ролетка на пазара.
 • Термотехника – фокус върху продукти, щадящи околната среда
  Bosch Термотехника е водещ световен производител на стенни газови котли и уреди за топла вода. Направлението предлага икономични и екологични съоръжения за комфортен климат в сградите и за подгряване на битовата вода. От 2007 г. Bosch Термотехника предлага също и на българския пазар широко продуктово портфолио котли на газ и твърдо гориво, както и решения за подгряване на топла вода, в това число бойлери с обем до 1000 л., проточни бойлери и соларни системи. реализира големи проекти с оползотворяване на слънчевата енергия.
 • Системи за сигурност – успешно присъствие в България от 2008 г. насам
  Направление Системи за сигурност, което беше открито в България през 2008 г., очаква позитивно развитие за настоящата година. Bosch Системи за сигурност е глобален доставчик на продукти, решения и услуги за сигурност, безопасност и комуникации. Богатото портфолио на направлението включва системи за видеонаблюдение, сигнално-охранителна техника, системи за контрол на достъпа и пожароизвестяване, гласово-евакуационни системи, професионални аудио- и конферентни системи, както и свързаните с това услуги.

 

Бизнес перспектива на Бош Групата за 2014 година
За 2014 г. Бош очаква ръст в оборота си от три до пет процента. Свързаните с интернет продукти и услуги са във фокуса на бъдещия пазарен растеж на компанията. Със своето ноу-хау в областта на хардуера и богатия си технологичен опит Бош Групата е добре подготвена за бъдещето. “Традиционно силният ни иновационен потенциал, високите стандарти за качество, международното присъствие и интеграционната енергия на корпоративната ни култура са изключително ценни в днешния свят, доминиран от телекомуникациите“, изтъква д-р Фолкмар Денер, председател на Управителния съвет на Бош, на една от пресконференциите на компанията в Германия. Освен това компанията е световен пазарен лидер в областта на микромеханичните сензори (MEMS), ключова технология за свързване на устройствата с интернет. Стратегическата цел на Бош е да създаде решения за мобилност, производство, енергийни системи и сгради, свързани в комуникационни мрежи.

+2
Автор: Роберт Бош ЕООД
Закони Нормативна база Коментари