Как малкият хол да изглежда по-голям?

Ако заиграте със светлина, цветове, мебели и акценти стаята ще се възприема като по-голяма.
13.03.2019
Светлана Желева
4604
интериор, дневна, хол, мебели за дневна
Източник: www.gripelements.com

Как да направим така, че малкият хол да изглежда по-голям? Ако се заиграте със светлина, цвят, слоеве и акценти можем да постигнем ефект при който компактната стая да се усеща по-обширна.

Ето няколко дизайнерски трика с който няма да ви се налага да срутвате някоя стена:

Използвайте множество ярки цветове
Навярно сте чели, че боядисването на цветовете в бяло или в друг светъл нюанс (нежносиво, нежнокафеникаво) правят стаята да изглежда по-голямо. И това наистина е вярно. Можете да усилите този ефект като използвате също толкова ефирни нюанси и за някои мебели. Някой ще каже, че бялото е непрактичен цвят, тъй като е невъзможно да се поддържа непрекъснато чисто. Това отчасти  е вярно, тъй като отдавна се предлагат мебели със сменяеми обвивки, твърди повърхности в бяло (напр. бял ламинат, мрамор,) и това прави проблемът почти решен.

Друг вариант вместо искрящо бяло е да прибегнете до средно наситено сиво. Това е чудесен цвят за скриване на всякакви недостатъци и дефекти, защото по него няма да лъснат веднага светли или тъмни петна.
 

Използвайте драматично черното като контрапункт. www.hopebeckmandesign.com     
                                                                                                   

Акценти с драматично черно
Използвайте драматично черното като контрапункт. Това, че използвате много светли цветове не означава, че не можете да добавите и малко драматичност. Въвеждането на черния цвят ще придаде на хола силно усещане за контраст и ще го направи по-интересен, освен това се създава взаимодействие на дълбочините и това ”лъже” окото да възприема стаята като по-голяма. Черно-белите шарки придават точното количество черен цвят с които се енергизира пространството, без да го смалява, както правят черно/белите снимки или произведенията на изкуството в черно и бяло.

Направете отличаваща стена
Да имате различна стена (feature wall) означава тя да се отличава по дизайн от останалите. Ако искате да добавите такава акцентна стена, то я направете на стена с прозорец със светли завеси, съветват експерти, цитирани от специализирания сайт houzz.com. Този трик често създава усещането, че тапетите изглеждат по-далеч, отколкото са.

 


www.homestratosphere.com

Махнете покритието на всички прозорци
Ако не искате да се криете от чуждите погледи, то можете в хола да махнете всякакви украшения от прозорците. По този начин ще премахнете един елемент, който играе роля на граница за стаята. Ще спестите и ценни 5-10 см място, и ще внесете хоризонта отвън.
 

Използвайте тънки завеси
Що се отнася до скриването на прозореца, то тънките завеси често са много добър избор, ако не искате пълна изолация на стаята. Пропускливите завеси позволяват на погледа да се плъзне зад тях и това кара стаята да се усеща по-малко затворена. Ако искате никакви погледи да не проникват у дома, то можете да поставите  непрозрачни панели и  пред тях да пуснете завеси. Ако ги изберете в сходни нюанси, те заедно ще се слеят, а ефектът ще е същия за стаята.

 


www.nastroy.net

Много светлина в стаята
Естествената светлина също играе важна роля да направи така, че стаята да изглежда по-голяма. Това важи и за изкуственото осветление. Включвайте много осветителни тела, за да е светло у дома през деня, а през деня заложете на по-избирателно и уютно мъждукане. Използвайте аксесоари, които хвърлят светлина само на малки разстояния. Направете така, че да има осветление от три различни осветителни тела като избирате измежду подови лампи, лампи за маса, висящи полюлеи, стенно осветление, стенни свещници.

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари