Най-важната зона в градината

Съвременните детски съоръжения за градина са проектирани отговорно и се изработват от екологични материали.
15.06.2010
Мая Янева
1226
съоръжения, детски, катерушка, пързалки, деца

Съвременните детски съоръжения за градина са проектирани отговорно и се изработват от екологични материали. Те се тестват и е задължително да отговарят на най-новите стандарти БДС-EN 1176 и БДС-ЕN 1177. Те са продукт на дизайнерски решения и са съобразени с потребностите и безопасността на децата от различни възрастови групи. Дават възможност за интерактивни игри, катерене, пълзене, пързаляне, ролеви игри, координация и пазене на равновесие.
Децата обичат да играят. Освен че се забавляват, в играта те добиват ред полезни качества, необходими им в бъдеще. Най-ранните игри допринасят за тяхната координация, пазене на равновесие, а по-късно добиват сръчност, пъргавина, съобразителност. Ако играят в група, това допринася за тяхното социализиране.

Най-добрата игра е играта на открито. Няма как да се достави по-голяма радост на детето, освен да му се осигури такава възможност в двора чрез подходяща зона, специално предназначена и оборудвана за тази цел. За да осигурим максимални забавления, можем да комбинираме различни елементи за градинско лудуване на децата, но в същото време трябва да им осигурим максимална безопасност. Приоритет при избора на готови съоръжения трябва да бъде материалът, от който те са изработени. Той трябва да е по възможност от естествен произход и да отговаря на съответните стандарти.
Зоната, където ще се оформя детският кът в градината, трябва да е с подходяща настилка. Обикновено препоръчителната настилка в този участък е пясък, мулч или тартанова (гумена) настилка, така че да омекоти удара при евентуално падане и да не създава предпоставки за сериозно нараняване.

За градината има множество съоръжения, които могат да се закупят готови или да ги направите сами, ако сте достатъчно сръчни. Дървото е с нарастваща популярност като материал за оборудване на външни площи. Дървените катерушки се съчетават добре с останалата част от дворното обзавеждане независимо от стила и материалите. Освен че дървото е топъл материал, дървените катерушки издържат повече години в сравнение с металните.
Светът на въображаемите детски приключения може да бъде отключен с многофункционални детски катерушки, които съчетават пясъчник, пейка, пързалка и въжена стълба. Подобни съоръжения са голямо предизвикателство за малките палавници. Те представляват конструкция с голяма платформа и предоставят възможност за разнообразни дейности: децата могат да се изкачват по няколко различни начина – по стълба, по въжена стена, по стена за катерене, по въже и по мрежа за катерене. Пързалка и пожарникарски стълб дават възможност за плавно излизане от забавния център.

Батутът е едно от любимите средства за забавление на всяко дете и ако вие го осигурите за двора, тогава ще се отървете завинаги от опасното скачане на малчугана във вашата спалня. Батутите за външна употреба са обикновено сгъваеми, а отстрани са обезопасени с мрежа, така че падането е невъзможно. Освен че носи особена радост, скачането върху батут е много полезно – то подобрява координацията, баланса, усещането за пространство, дава самоувереност и е добра самостоятелна цялостна тренировка.
Детските пързалки за градината са класика сред забавленията за малчуганите на открито. Заедно с другите дейности на открито пързалката действа изключително енергизиращо. Пързалките са с различни размери и височини в зависимост от възрастовата група, за която са предназначени – за по-малките са по-ниски и по-полегати, така че да са по-безопасни. Те са особено атрактивни за най-малките.

Градинските съоръжения, предназначени за най-малките, които току-що са проходили, предлагат комбинация от дейности – катерушка, мрежа за катерене, цветна шатра с прозорче и вратичка, пързалка. Такъв  център за игра е подходящ и за повече от едно дете, тъй като дава възможност за едновременно забавление на двама-трима малчугани.
Разнообразните съоръжения за детска игра на открито ще осигурят много веселие на свеж въздух.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари