Най-добрите замъци в Европа

Българският замък „Влюбен във вятъра” е на 4-о място в престижната международна класация"Най-добрите европейски дестинации" за 2016 г.
15.08.2016
Светлана Желева
583
замъци, история, туризъм
1. Замъкът в Синтра – Лисабон (Португалия).
Източник: www.europeanbestdestinations.com

О, да, хубаво е да си цар, казват изготвилите класацията Топ замъците на Европа! Да ги посетите е като да се гмурнете в историята. Преоткрийте историята на крале, царе, съюзи и вендети, историята на европейските територии, на войни, региони и нации, историята на тези фамилии, създали и променяли Европа.
Открийте най-красивите замъци!

1. Замъкът в Синтра – Лисабон (Португалия) - разположен върху хълмовете на Синтра, замъкът е плод на творческия гений на крал Фердинанд ІІ и е най-доброто произведение на романтизма в Португалия през 19-и век. Дворецът е посторен по такъв начин, че да се вижда от която и да е точка от парка, който се състои от гора и луксозни градини с над 5 хил. различни вида дървета, дошли от целия свят.

2. Замъкът Алказар - Сеговия (Испания) –каменно укрепление, разположено в Стария град на Сеговия.То се издига от зъбери над мястото, където се сливат на реките Ересма и Кламорес, близо до планината Гуадарама. Замъкът е един от най-забележителните в Испания, благодарение на неговата форма. Тя напомня на нос на кораб. Алказар първоначално е бил построен като крепост, но е бил и кралски дворец,  държавен затвор, кралски колеж по артилерия, а също и Военна академия. Дворецът е едно от вдъхновенията за замъка на Пепеляшка на Уолт Дисни.

3. Замъкът Нойшванщайн - Бавария (Германия) – 7 седмици след смъртта на крал Лудвиг ІІ през 1886 г. Нойшвайнщайн е бил отворен за обществеността. Срамежливият крал го построил с цел да се оттегли от обществения живот, но сега тълпи от любопитни идват да видят неговите лични палати, предназначени за един, единствен жител. Днес замъкът на „Приказният цар” се посещава от 1.4 млн. туристи годишно или по 6 хил. дневно.(повече за замъците на Бавария в сайта ни ).

4. Замъкът в Равадиново (България) - Славата на замъка, наречен „Влюбен във вятъра” излезе от границите на родината ни, след като  бе отличен с първа награда за най-добра туристическа атракция в света на престижния международен конкурс Design Award" 2016.  Приказната архитектура на българския замък изпревари с дизайна си дори резиденцията на краля на Саудитска Арабия - Абдула. А замъкът се появява тъкмо заради вятъра. Преди доста години собственикът Георги Тумпалов усеща как въздухът се раздвижва над тогавашното нерегламентирано сметище на Равадиново. И докато останалите виждат там само боклуци, лудият мечтател съзира най-подходящото място за своите бойници и кули, които бленува да построи от дете.

5. Замъкът на Хоенцолерн, Бавария (Германия) – първото съобщение за рода Хоенцолерн датира през 1061 г. , а първото споменаване на този замъчен комплекс , наречен тогава „Кастро Цолре”( ("Castro Zolre") е през 1267  г. Определят го като  короната на замъците в Швабия и като „най-добре укрепената къща в Бавария”. Обаче през 1423 г. той е била напълно разрушен.

6. Замъкът Конуи (Уелс) - средновековно укрепление на северното крайбрежие на Уелс. Построен от Едуард І по време на завоевателските му походи през 1283-1289 г. ЮНЕСКО го определя като най-изящните  примери за военна архитектура, датираща от края на 13-и и началото на 14-и век и е в списъкът като световно наследство.Този замък е построен от местен и вносен камък и заема крайбрежен хребет, гледал точно над р. Конуи.

7. Замъкът Елц (Германия) - От самата управа на замъка днес четем: „Вие сте сърдечно поканени в замъка Елц, добре дошли. Съществуваме повече от 850 г. и правим всичко по силите си да запазим дома на нашите предци.Преживейте Средновековието и природата в тяхната най-чиста форма. Ние се гордеем с нашата приказка от камък и желаем да я споделим с вас.” 

8. Замъкът Шамбор (Франция) – Шатото  датира от 1519 г. Дворецът се издига от блатистите долини от края на горичка, пълна с диви свине. Франсоа І е  младият крал, наредил неговото построяване . Шато Шамбор не е замислена да бъде постоянна резиденция. Франсоа І е прекарал само няколко седмици тук, и го оставял празно откъм прислуга и обзавеждане. Това е било едно архитектурно бижу, което кралят обичал да показва на посещаващите го короновани особи и посланици, като символ на неговата власт. Въпреки, че шатото не било завършено по време на управлението на Франсоа І, то е едно от малкото сгради на тази епоха, оцеляла без значителни модификации на неговия оригинален дизайн.

9. Замъкът Кълзейн, (Шотландия) – е доста атрактивна постройка в Шотландия. Построен е през 18-и век. Вдигнат също върху върха на скала. Архитектурният му план включва масивна овална кула с обширен кръгъл салон във ъвтрешността му. Премоделиран от именития архитект Роберт Адам в неговия характерен неокласически стил.

10. Замъкът Елън Донън (Шотландия) –въплъщава класическа представа за щотландски замък. Той е един от най-сниманите.Превърнат в руини през ранния 18-и век, той е бил възстановен до последния детайл след 2 века. 

11. Замъкът Уиндзор (Англия)- Уиндзор е най-старият замък във Великобритания, а със своите 1000 стаи и най-големият обитаван замък в света. 

12. Замъкът Корвин, наричан още замъкът Хунади (Румъния) – построен през 1446 г., а строежът му започнал по нареждане на Янош Хуняди. Той искал да преобразува постройка на Чарлз І Унгарски. Замъкът първоначално бил собственост на башата на Янощ Хуняди- Войк и му бил подарен от унгарския крал Сигизмунд през 1409 г.. Изграден е главно в готически стил, но има елементи и на ренесансова архитектура. 

13. Замъкът „Шенонсо”, Франция - Строежът на замъка е поверен на арх. Филибер Делорм. Предполага се, че е посторен през 11-и век.

14.  Замъкът Хоенверфен, Австрия –намира се в селището Верфен. Могъшият  замък се извисява на 155 метра над долината Залцах. Той датира отпреди 900 години. Укрепленията му са още по времето на Залбург и са късносредновековни, и са сред най-добре запазените съоръжения на континента. През вековете те са видели безброй атаки и победи, и няколко велики владетели, а също и известни хора са били заточени тук като напр. архиепископ Волф Дитрих фон Ратенау.

15. Последни 3 в класацията са:
- приказният замък Бран (Румъния),  
- замъкът Шверин (Германия)  
- замъкът Лихтенщайн (Германия).

+13
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари