ПВЦ настилки в дома - „един под - много екстри“

Предложенията на пазара са разнообразни, в зависимост от проектите, вкусовете на клиентите и модните тенденции.
10.03.2021
Лилия Лозанова
3257
pvc настилки, настилки за под, ПВЦ настилки
Луксозна винилова настилка, подходяща за всеки интериор.
Източник: Паркетен Свят, www.parketensviat.com

Концептуално визията на дома започва от пода. Той  освен, че е елемент на интериора, във всяко помещение има отделно предназначение и функции. Предложенията на пазара са разнообразни, в зависимост от проектите, вкусовете на клиентите и модните тенденции. Напоследък едни от най-актуалните настилки за различните помещения в дома са  виниловите настилки. Съвременните изисквания към тези материали са изключително много – устойчивост на плъзгане, износване, различни увреждания, натоварване, антистатичност, комбиниране с подово отопление, стилен дизайн, комфорт и др.

Виниловата настилка - „много решения в едно“
Виниловата настилка е многослоен материал, състоящ се от поливинилхлорид, кварцов пясък и пластификатори. Броят на слоевете може да варира, като с увеличаването им характеристиките му се подобряват. След тях следват защитен, декоративен, звукопоглъщащ, подсилващ, кварцово-винилов слой, твърда композитна основа, допълнителен стабилизиращ  слой и др.

Подът с такава настилка притежава широка гама предимства, които правят приложението ѝ в жилището перфектен избор, а резултатът е един – предлага  „много решения в едно“.Луксозна винилова настилка, имитация на камък.  Източник: Паркетен Свят,  www.parketensviat.com


Полифункционална защита на външните слоеве:

Антибактериалните качества на виниловата настилка се обясняват със специфичната мрежеста структура на полиуретана, който не позволява в него да проникват микроби. Синтетичният му състав блокира и развитие на плесени и бактерии. Създава здравословен климат в помещенията, като не отделя вредни емисии.

Антихлъзгащ ефект
Микрорелефът на повърхностния слой минимизира възможността за подхлъзвания и травми. Приятният допир и чувството за стабилност при движение осигуряват комфорт на всяка жилищна площ. Усещането за топлина, което създава го прави предпочитан материал за създаване на домашен уют.

Антистатичност
Невъзможността му да натрупва електрически заряд възпрепятства натрупване на прах и затова такъв под е подходящ за хора с алергии.

 
Винилови настилки, имитация на камък.   Източник: Паркетен Свят,  www.parketensviat.com

Антизамърсяване
Виниловият под е устойчив на петна, оцветяване, надраскване, всякакви механични и химически интервенции, причинени от изпускане на предмети или разливане на течности и масла. Тези му качества го правят приложим в „конфликтни зони“ като кухнята, където има перманентни замърсявания.

Лесна поддръжка и почистване
Осигурява покриването на високи хигиенни стандарти, тъй като към него са приложими широка гама битови препарати. Същевременно дълготрайно съхранява свежата визия на повърхностния слой, което се дължи често на използвания висококачествен топ лак. Често е достатъчно да използвате мек навлажнен моп, за да се възвърне първонаначалния му блясък.

Влагоустойчивост
Тази негова положителна характеристика му отрежда предназначението на алтернативна настилка в банята, където антиплъзгащият му ефект осигурява сигурност. Защитният му слой е почти неуязвим за вода, като може да бъде изложен на продължително въздействие на влага. Неслучайно този материал се е наложил като практично решение за всички помещения в дома, включително и за банята.

 
Луксозните винилови настилки са подходящи за модерния интериор.   Източник: Паркетен Свят,  www.parketensviat.com

UV защита. Специално разработени лакови покрития осигуряват  неподатливостта на виниловата настилка към този спектър слънчеви лъчи.

Модерен и разнообразен дизайн
В допълнение, декоративният ѝ слой прибавя още една екстра към полифункционалността на виниловата настилка – дизайнерската визия.

По отношение на декоративния ефект възможностите на материала също са огромни. Позволява оригинални дизайнерски решения и богата цветова гама. Декоративният покривен слой успешно имитира различни текстури - дърво, камък, корк и други материали. Принос за това има и прилаганата технология на HD визуализация – реалистичен динамичен печат с висока разделителна способност.


Виниловите настилки са с модерен и разнообразен дизайн.     Източник: Паркетен Свят,  www.parketensviat.com

Тази полифункционалност на повърхностните слоеве на винила допринася за допълнителен набор от негови предимства.

Многослойност и иновативност
Вътрешните слоеве често са изработени от материали, създадени чрез модерни технологии, което предполага използване на „ноу хау“. Самите винилови настилки представляват хармонична „композиция“ от материали, като не само се усилват част от изброените положителни качества, а се прибавят и нови.

Здравина  и стабилност. Безспорното предимство на виниловите настилки е високата якост и устойчивост на абразия. Не се рушат и не се напукват при механични въздействия и запазват дълго вида си. Допълнителен стабилизиращ слой им придава стабилност, като предотвратява тяхното разтягане или свиване. Твърдата композитна основа им придава допълнителна устойчивост, като не допуска подуване на пода.

Акустичен комфорт. Всяка стъпка върху тази настилка е омекотена, като за тази „екстра“ са отговорни специални PVC пластовете. Те освен, че поглъщат всеки звук, са гъвкави и водоустойчиви. При тези професионални настилки се предлага и богат избор от акустични решения, редуциращи фоновия шум.

Пожарна безопасност. Освен пожароустойчивост, виниловата настилка е подходяща за монтиране над подово отопление.

Бърз монтаж. Инсталирането на винилова настилка се осъществява бързо и сравнително лесно, но все пак препоръчваме да се обърнете към специализирани фирми в тази област, които разполагат с опитни професионалисти - монтажисти. Въпреки многопластовата си структура, това е изключително тънък материал. Предпочитан е особено при бързи ремонти, които изискват икономични решения. На пазара се предлагат и редица патентовани системи за бърз монтаж.


Луксозните винилови настилки намират масово приложение в обществените заведения.   Източник: Паркетен Свят,  www.parketensviat.com

Виниловите настилки на плочи са подово покритие от ново поколение.
Докато в болници, складове и други обществени сгради ПВЦ настилките на рула намират масово приложение, то за пода на дома водещите световни производители предлагат свои иновативни разработки – винилови настилки на плочи или ламели.

Луксозните винилови плочи, известни с названието LVT(Luxury Vinyl Tiles)  се  отличават с невероятно качество, с висока издържливост и дълготрайност – 35-40 години.
Винилът на плочки има същата структурна концепция, която включва различни слоеве, както и същите положителни характеристики. Обаче този материал позволява осъществяването на много по-разнообразни стилови концепции и създаването на атрактивна визия на пода, което от своя страна създава уникално, дизайнерско излъчване на интериора.


Луксозна винилова настилка на ламели, имтитация на дърво.  Източник: Паркетен Свят,  www.parketensviat.com

Сред модерните варианти са самозалепящите винилови плочки, чието монтиране е улеснено максимално. Другите видове, които имат свои предимства са с механично заключване – „клик” система и с безлепена основа. Виниловите плочки изискват внимателна подготовка на основата, независимо дали е дървена, бетонна или облицована с плочки основи. Важното е тя да е чиста, суха, без недостатъци и идеално гладка, затова се препоръчва изравняване на пода със саморазливна замазка, преди да се монтира самата настилка.

Приложението на винила в различните помещения в дома са  изключително печеливша инвестиция  от типа – „един под - много екстри“, затова, ако изберете виниловите (ПВЦ) настилки, ще имате дълготрайно и комфортно подово покритие с модерна и оригинална визия.

Статията е подготвена с любезното съдействие на Паркетен свят.

 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари