Еко килимите – мит или реалност?

С натуралните материи въздухът вкъщи е по-свеж.
14.01.2014
Антоанета Салфидж
1259
интериор, настилки, килими, еко килими, текстил за пода
Килимите са едни от най-дискутираните вещи в модерния интериор.
Източник: Интернет

Килимите са едни от най-дискутираните вещи в модерния интериор. Мненията за тях са изключително противоречиви и буквално се раздират между крайните „Осанна“ и „Разпни го“.
По традиция къщата не може без килим. Основно защото с него е по-топло и по-уютно. Да, но с развитието на модерните системи за изолация и отопление основната функция на килима, да осигури по-топъл под, като че ли остана на заден план. И започнаха да се появяват мнения, че килимът е демоде, даже кичозен, че събира много прах, че е труден за поддръжка, причинител е на зарази и алергии. Факт е, че във всяка една от позициите има известна доза истина. Но животът не е черно-бял, нали. Сивото също е цвят. Ето защо, когато избираме килим, е добре да се дистанцираме от най-крайните мнения и да се опитаме да извлечем с избора си максимална полза за нас и нашето семейство. 


Може ли килимът да е вреден?
Като всяко нещо, създадено от човешка ръка, което не се почиства и поддържа, и килимът може да се окаже носител на бацили и алергии. Правилото е, колкото по-изкуствен е килимът, толкова по-алергенен е той. А изкуствен означава да е изработен от синтетични нишки, а и те самите  да са вторично обагрени с изкуствени бои и всякакви промишлени стабилизатори. Много от тях правят килима да изглежда по- стегнат, равен, с ярки цветове. Това обаче се комбинира и с неприятно, електризиращо усещане при допит, бързо напластяване с прах и дори с „аромат“ на химикали. Подобни килими наистина се поддържат трудно и е възможно да са причина за алергии вкъщи. При тях правилото е – сменят се на пет години. Затова пък са евтини.


Еко-килимът – модерната класика
Терминът „еко-килим“ се наложи в търговския език през последните години със съдържанието на съвременен и луксозен вариант на подова настилка. Производителите и търговците свързват това понятие преди всичко с изделие, изработено със 100% ръчен труд, от натурални материали, които са обработени с естествени багрила и абсолютно безопасни антиалергени.


Ето кои са основните видове натурални материали, втъкани в килимите.


 • Бамбуковите килими се славят със своя дълъг живот.
  Стеблото на бамбука е гъвкаво и много яко. Изплетеният от бамбук килим не събира прах и се почиства лесно даже с влажна кърпа. Съвременните технологии пък направиха възможно бамбуковото стебло да се превръша във фина нишка, с което бамбуковите килими станаха още по-ефектни.
 • Килимите от лен покоряват преди всичко с външния си вид.
  Те са елегантни, фини, с характерен блясък и мека светло-бежова гама. Придават луксозен вид на интериора, но са в средната ценова категория.
 • Килимите от сезал  често присъстват в съвременния интериор.
  При производството им не се използват оцветители, ето защо имат натурален вид. Животът на тези килими е доста дълъг, защото нишката е здрава и не изискват по-специална поддръжка.
 • Най-високият клас килими се представя от моделите от коприна.
  Коприната е скъп изходен материал, но пък с прекрасни характеристики. Копринените килими са с уникален блясък, с приказни цветове, които сякаш преливат . Коприненият килим внася лукс и специална естетика в помещението. Ако е багрен с качествени багрила и изтъкан от  майстори, коприненият килим е истинско произведение на изкуството. Той обаче е капризен и изисква специални грижи. Но това не е проблем за истинските ценители.
+12
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари