Бош отбелязва силен растеж в България

На годишната си пресконференция, която се проведе на 19.05.2015 в хотел Хилтън в София, Бош отбеляза силен растеж, както и допълнително разширяване на бизнеса в България.
20.05.2015
Роберт Бош ЕООД
351
топлотехника, системи за сигурност, домакински уреди, електроинструменти, bosch
Мениджърите на всички направления представиха дейността на BOSCH в България.
Източник: Роберт Бош ЕООД

Група Бош, водещият световен доставчик на технологии и услуги, приключи финансовата 2014 г. в България с продажби в размер на близо 53 млн. лв. (27 млн. евро), отбелязвайки значителен номинален ръст от 35%.
“Бош засили позициите си в България, изпреварвайки средния ръст на пазара. Очакваме тази тенденция да продължи и през 2015 г. Прогнозираме повишаване на търсенето на нашата „техника за живота”, заяви Михай Болдижар, генерален директор на Роберт Бош ЕООД. 

Чрез придобиването на ProSyst, компания със 110 служители в София и Кьолн, Германия, Бош направи още една важна стъпка в развитието си в България. “Закупуването на ProSyst значително увеличава обхвата на нашия бизнес в страната. Тази сделка ще помогне на Бош да играе още по-важна роля на разрастващия се пазар за „Интернет на нещата“, добави Болдижар. ProSyst е компания със специализация в разработката на междинен и интеграционен софтуер за „Интернет на нещата”. Този софтуер улеснява взаимодействието между свързаните устройства в умния дом, мобилността и индустрията в съвременния дигитален свят (известна още като „Индустрия 4.0”). Освен това, позициите на Бош в областта на „Интернет на нещата” и домакинските уреди бяха засилени и чрез цялостното придобиване на BSH Hausgeräte GmbH (преди – BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH) в началото на тази година. В София е позициониран и клон на BSH Bosch Hausgeräte GmbH, който е активен участник на пазара за домакински уреди.  
Бош Групата присъства директно на българския пазар повече от 20 години. Към 31.12.2014 г. Група Бош има 50 служители в България. С придобиването на ProSyst през м. април 2015 г., техният броят нараства повече от два пъти. Бош регистрира около 4 600 патента в целия свят. Стратегическа цел на Група Бош е разработването на иновативни и ефективни решения за подобряване качеството на живота в мрежово ориентиран свят. Ето защо Бош предлага „Техника за живота”. 

„Потребителски стоки“ – все по-силни пазарни позиции 
През 2014 г. направление „Електроинструменти“ на Бош засили позицията си на пазарен лидер в България. Добрите резултати бяха реализирани главно благодарение на успешните продажби на акумулаторни електроинструменти. Бош е първият производител в света, който през 2003 г. успешно пусна на пазара инструменти с литиево-йонни батерии. През 2015 г. се очаква тенденцията за ръст в оборота с иновативни продукти в България да продължи, напр. с продажбите на новия лазерен нивелир Bosch GRL 500 Professional, който съчетава функционалност и надеждност на много конкурентна цена. В сегмента за „Направи си сам” Бош пусна на пазара лазерната ролетка PLR 50 Connect. Чрез Bluetooth връзка продуктът се свързва с мобилен телефон или таблет, където с помощта на специално приложение могат да се прехвърлят и съхраняват направените измервания. 

БСХ Домакински уреди България ЕООД успя да си извоюва място сред пазарните лидери на силно конкурентния пазар на домакински уреди в България. През 2014 г. със своите иновативни продукти и чрез разширяване на партньорската си мрежа компанията постигна значителен ръст в оборота. В края на годината на местния пазар беше представена нова серия уреди за вграждане – един от най-значителните продуктови проекти в историята на компанията, в който само за научноизследователска и развойна дейност са инвестирани 200 млн. евро.

„Енергийна и сградна техника“ с фокус върху зелените технологии
Като част от бизнес сектора на Бош „Енергийна и сградна техника“, направление „Термотехника“ засили позициите си на българския пазар въпреки стагнацията в строителния бранш. Направлението реализира значителен ръст в продажбите на термални соларни системи за приготвяне на топла вода и котли на твърдо гориво. Стремежът на Бош е и през тази година ръстът да продължи чрез разширяване на продуктовото портфолио. Отговаряйки на строгите изисквания на влизащата в сила от септември 2015 г. Европейска директива за енергийна ефективност, „Термотехника” изцяло преработи и въведе нови продукти в гамата си кондензни газови котли. 

Направление „Системи за сигурност“ регистрира солиден ръст и рекорден оборот от старта на дейността си в България през 2008 г.
Положителното развитие се дължи на големия брой иновативни продукти от типа на HD IP камерите с интегрирани функции за видео анализ, както и на разширяването на партньорската мрежа. През 2015 г. „Системи за сигурност“ очаква да спечели голям брой нови проекти в сферите на туризма, търговията, транспорта и строителството на промишлени сгради и търговски обекти. 

Направление „Автомобилно оборудване“ разшири продуктовото си портфолио и партньорската си мрежа 
Като част от „Автомобилни технологии”, най-големия бизнес сектор на Бош в световен мащаб и в България, направление „Автомобилно оборудване“отбеляза значителен ръст в страната. Очаква се тази тенденция да продължи и през 2015 г. Бош разширява портфолиото си от резервни части, акумулатори и диагностично оборудване с продуктите на Robert Bosch Automotive Steering, създадена след цялостното придобиване на ZF Lenksysteme GmbH през м. януари 2015 г. Освен това, Бош планира и разширяване на мрежата си от партньори за своите автосервизни концепции, която в момента включва над 130 сервизни центрове в България. 

Бизнес перспективи на Група Бош през 2015 г. 
През 2015 г. Група Бош очаква глобален ръст на продажбите от 3 до 5% (след коригиране на ефекта от курсовите разлики). На проведената наскоро годишна пресконференция в Германия председателят на Управителния съвет на Бош Фолкмар Денер заяви: “Утвърдената ни икономическа и технологична сила в редица бизнес сектори ни позволява да се насочим към нови пазарни сегменти“. Свързваните с интернет продукти и услуги са във фокуса на бъдещия бизнес на компанията. “Ние стимулираме свързаността във всички бизнес сектори и играем активна роля в нейното развитие,“ добави Денер. През 2014 г. Бош пусна на пазара много нови продукти и решения за интернет свързаност. Сред тях са софтуерните решения за свързаните с интернет интелигентни отоплителни системи, сгради, индустрия и транспорт. С цялостното придобиване на BSH Hausgeräte GmbH и Robert Bosch Au¬tomotive Steering GmbH, Бош засили позициите си в областта на умния дом и автоматизираното шофиране.

+5
Автор: Роберт Бош ЕООД
Закони Нормативна база Коментари