СПА съоръжения – сауни и парни бани

Напоследък сауната и парната баня се превръщат във все по-предпочитани средства за релакс и укрепване на здравето. Все повече хора мечтаят за собствен СПА оазис у дома, където да поглезят тялото си с блажени усещания.
16.07.2020
Екатерина Бонева
2547
сауна, парна баня, спа съоръжения
Сауната - все повече предпочитано средство за релакс и укрепване на здравето
Източник: СПА Консулт ЕООД www.spa-consult.eu

Термотерапията е безценен дар за тялото. Тя подсилва съпротивителните сили на организма към болести, действа благотворно на кожата, отпуска мускулите, премахва напрежението и стреса от ежедневните задачи, подобрява кръвообръщението, помага в борбата с целулита и излишните килограми. Напоследък сауната и парната баня се превръщат във все по-предпочитани средства за релакс и укрепване на здравето. Все повече хора мечтаят за собствен СПА оазис у дома, където да поглезят тялото си с блажени усещания.


Източник: СПА Консулт ЕООД   www.spa-consult.eu

Сауната– видове и действие      
Сауната е вид традиционна баня с горещ въздух. Сродна е на руската, но бани от подобен тип са обичайни и при други северни народи. Общото за тях е силното затопляне на тялото, което води до обилно изпотяване. Този ефект има не само хигиенна, но и оздравителна роля за човешкото тяло. Представлява помещение, изградено с вътрешна дървена обшивка с дървени пейки от температуро устойчиво дърво и електрическа печка (нагревател), покрита със специални вулканични камъни. Те се напръскват или обливат с вода, за да се създаде мека и влажна топлина, която улеснява дишането и изпотяването.

Към помещението обикновено се предвиждат място за преобличане, за почивка и охлаждане след сауната. По традиция, съоръжението се изгражда в отделна постройка в двора, и ако има такава възможност, в непосредствена близост до естествен водоизточник. В съвременните градски условия това е трудно осъществимо, ето защо сауната се изработва във вид на кабина от подходящ материал, монтирана на удобно място в жилището - обикновено близо до банята. За да бъде ефективна, устойчива във времето и най-вече полезна за ползвателите, сауната трябва да разполага с нужната вентилация и надеждно електрическо и контролно оборудване.

 
В съвременните градски условия сауната се изработва във вид на кабина от подходящ материал        Източник: СПА консулт  www.spa-consult.eu

Финландската сауна е най-разпространена не само у нас, но и в целия свят. Това е стандартния обикновения вид сауна, която спомага за подобряване на общото здравословно състояние на организма, чрез изпотяване и премахване на всички токсини от тялото. Температурата в помещението е между 90 и 100 градуса. Престоят в сауната може да продължи от 30 минути до 2 часа, в зависимост от издръжливостта на организма. Ако ползвате сауна за първи път, препоръчително е да направите 3 престоя от по 10 минути, последвани от охлаждащо потапяне във вана със студена вода.

Предимства: Тонизира кожата и мускулите, подобрява работата на сърдечно-съдовата система, подобрява функцията на черния дроб и бъбреците.
Недостатъци: Не се препоръчва за хора с високо или ниско кръвно налягане, проблеми с вените, капилярите, сърдето или дишането. Съществува по-висок риск от развитие на бактерии.


Стандартна сауна     Източник: СПА консулт  www.spa-consult.eu

Руската сауна се отличава с по-висока температура – 120-130 градуса и може да се ползва само от хора, без проблеми със сърдечно-съдовата система. Този вид бани не може да се сравни нито с азиатските, нито с европейските. След „напарване“, кожата се третира с ароматни метли, които правят организма по-здрав и устойчив на болести. Метличките в руската сауна имат невероятни свойства, усилващи ефекта от банята. Изработват се от широколистни или иглолистни дървета и дори от коприва, пелин или зелен чесън. Всяка от тях се отличава с уникални лечебни свойства.

Предимства: Високата температура спомага за унищожаване на бактерии, вируси и паразити в организма. Действа закаляващо и подобрява тонуса.
Недостатъци: Силната горещина не е подходяща за хора с високо или ниско кръвно налягане, проблеми с вените, капилярите, сърцето или дишането.

 
Инфрачервена сауна     Източник: СПА консулт  www.spa-consult.eu

Инфрачервената сауна се отличава с важно предимство пред останалите – тялото се загрява локално, докато температурата на въздуха остава не по-висока от 50-60°C, а влажността е ниска. Сърцето се натоварва значително по-малко, което позволява по-продължителен престой. Когато
дихателната система не е изложена на горещ въздух или висока влажност, дишането също не се затруднява. В традиционните топловъздушни бани нагретият от специални инфрачервени нагреватели въздух, повече или по-малко наситен с пари, затопля помещението и хората в него. В инфрачервените сауни топлината идва от излъчватели, които нагряват директно тялото. Инфрачервените лъчи проникват в тялото и освобождават организма от вредните отрови, токсини и метали, като от клетките се изхвърля и натрупаният холестерол. По- ниската температура позволява по-дълъг престой в помещението.

Предимства: Подпомага редуциране на теглото и намаляване на целулита. Допустим вариант за хора със сърдечни проблеми. Полезна е за хора, страдащи от различни кожни заболявания.
 
Парна баня за дома или СПА центъра
Парните бани имат сходен ефект със сауните. Те спомагат за тонизиране, детоксикация, помагат на мускулите да се възстановят и са особено препоръчителни след спорт. Разликата между двете съоръжения е най-вече във влажността - при парната баня се постига почти 100% относителна влажност, докато при сауната въздухът е сух и има между 10% и 30% влажност. За сметка на това, температурата в парната баня е значително по-ниска – около 40 - 50 градуса. Ето защо е  предпочитан избор за хора със сърдечно-съдови проблеми.


Парна баня     Източник: СПА консулт  www.spa-consult.eu

Парната баня представлява стая в стаята, изработена от влагоустойчиви панели със сътветните хидро- и пароизолационни материали и облицовка, декорирана с изкуствен или естествен камък, гранитогрес, мозайка. Парните бани могат да бъдат монолитни и модулни. Първите са подходящи за СПА центровете, а вторите са удобна опция за хора, които са решили да изградят такава у дома. Основна причина за това е, че модулните са по-бюджетен вариант на съотношението комфорт – цена. Въпреки по-високата си цена, монолитните парни бани дават възможност за изграждане на всякакви форми и цветове в помещението, с гаранция за удивителен комфорт и възстановяващ ефект.

Статията е подготвена с любезното съдействие на СПА Консулт ЕООД   www.spa-consult.eu
 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари