Най-устойчивите на земетръс конструкции

Всички познаваме различните видове конструкции, но малко известно у нас е, че най-устойчивите конструкции на земетръс са дървените.
12.06.2012
арх. Емилия Попова
2044
сглобяеми къщи, дървени къщи, гредоред, дървена конструкции, земетръс
Най-устойчивите на земетръс конструкции са дървените.
Източник: ХОНКА Финландски къщи ЕООД

Всички познаваме различните  видове конструкции, но малко известно у нас е, че най-устойчивите конструкции на земетръс са дървените.

Конструкции от типа на “Log Homes” са изключително предпочитани в силно земетръсни райони. Те запазват цялоста си дори при земетресение с магнитуд 9 по Рихтер. Оказва се че след цунами в Япония едни от малкото оцелели сгради са точно “Log Homes” на  финландската фирма Honka.

Какво прави тези конструкции толкова устойчиви – основното е материалът и сглобките.

Отделните греди  (оцилиндровани или правоъгълни) посредством ябълковидни сглобки влизат една в друга и изграждат стените като шайби. Същото важи и за гредореда. Стена или междуетажна плоча (гредоред) напрактика не може да падне или да се разруши, може евентуално да се деформира. Дървото понася големи натоварвания и прави сградата земетръсоустойчива.

За разлика от тях тухлените сгради се разпадат на отделни тухли, които водят до наранявания и тежки контузии. Най-опасни са бетоновите плочи.
Оказва се, че дървените сгради са най-безопасните конструкции при земетресение.

ХОНКА Финландски къщи ЕООД
София, ул. Гълъбец 5 (Бул.Ситняково), eт.6, ап.20
тел. (+359)02/846 42 90, GSM: (+359)885 534 988
E-mail: honkabulgaria@abv.bg

Закони Нормативна база Коментари