Арт инсталацията, лишена от предразсъдъци

Представяме Ви еднофамилна нискоенергийна сглобяема къща в Предбалкана.
21.07.2022
Вяра Петкова
3549
дървени къщи, сглобяема къща, нискоенергийна къща, Спонец
Източник: Фотограф: Георги Арсов

Проект: Ади дизайн ЕООД
Строител: Спонец ООД

Фотограф: Георги Арсов

Интересните времена, в които живеем, раждат интересни възможности. Все по-често хората предпочитат провинциалното единение пред градската среда, благодарение на алтернативните методи на работа, които не ни задължават да седим непрекъснато в офиса. Тази новопридобита свобода е пряко свързана с появата на нови, красиви и модерни къщи, контрастиращи на фона на типичните за българското село пейзажи.

За разлика от апартаментите, проектирането на такъв тип сгради става все по-свободно, тъй като биват имплементирани нови технологии, новаторско мислене и липсват материалните и конструктивни граници на блоковите постройки. Едно такова райско кътче представлява истински оазис със свой собствен характер и енергия.


Фотограф: Георги Арсов

Еднофамилната къща, която ще Ви представим, представлява сглобяема постройка с хибридна, носеща конструкция от дърво и стомана. При изграждането ѝ е използвана иновативна, енергийноефективна дифузна система от еко панели, която не позволява задържането на влага във вътрешността на стените и едновременно с това топло- и шумоизолира къщата. Неконвенционалният подход в проектирането позволява направата на нестандартната форма на къщата.


Фотограф: Георги Арсов

Удебелената линия на покрива щрихира различните обеми, обуславяйки права, кубична част, преминаваща в скатен участък, завършващ с навес, водещ към главния вход. Под линията на покривното пространство се редуват фасадни елементи, покрити с дървена ламперия и силикатна мазилка, като преобладават най-вече широките прозорци, гледащи към двора.


Фотограф: Георги Арсов

Красива отвън и не по-малко привлекателна отвътре, еднофамилната къща може спокойно да се нарече непринудена арт инсталация, благодарение на нестандартните решения, както в екстериора и ландшафта, така и в интериорната част. Ядрото на къщата представлява огромно светло пространство, в което се разполагат дневната и кухнята, и което е изцяло отворено по две от страните си към двора. По този начин обитателите на къщата никога няма да се чувстват отделени от външната среда. Експлозия от цветове и микс от материали може да видим във всеки един ъгъл на дневната. Пода и тавана са покрити с дървени настилки от естествен паркет и на фона на унифицираните повърхности се разиграват различни комбинации от стилове и цветове, така че да не си пречат и да обогатят пространството с присъствието си.


Фотограф: Георги Арсов

Впечатление прави трапезарната маса от епоксидна смола и масив, около която спорадично са подредени различни по форма и материя столове, предоставяйки индивидуално усещане за уют и удобство. Погледът ни непременно се спира и на TV шкафа, който със своите вратички с неправилни форми представлява сам по себе си произведение на изкуството.


Фотограф: Георги Арсов

Кухнята, както и диванът са по-неутрални, така че да не насищат пространството с излишни акценти, за които са се погрижили абстрактните пана, наредени освен по стените и по прозорците. Това еклектично пространство с бохо елементи, предразполага към непринудено и свободно поведение на своите посетители и неминуемо към пълен релакс.


Фотограф: Георги Арсов

Спалните са също толкова очарователни, като в тях няма да видим стандартните изчистени мебели, подредени под конец, а по-скоро едни истински персонализирани кътчета, отново изпълнени с много цветове и свободно пространство. За максимален уют са използвани кадифени тапицирани легла, разноцветни пердета и отново много арт елементи, които придават добавена стойност на всяка една стая.
Фотограф: Георги Арсов

Говорейки за релакс и уют се насочваме към сауната, разположена във вътрешния край на къщата и отдалечена от всички останали стаи. Благодарение на изцяло стъклената външна стена на съоръжението, се губи дискомфорта от иначе затвореното тясно пространство и гостите ѝ могат да се радват на истинско отпускане и спокойствие.


Фотограф: Георги Арсов

Не по-малко впечатляващо е озеленяването и декорирането на дворното пространство. Каменна пътека обикаля цялата площ на двора, а около нея са обособени различни декоративни акценти с разнообразна растителност, така че да създават максимално естествена и същевременно подредена външна среда. В унисон с пейзажа са построени няколко навеса, буквално издълбани в терена и покрити с тревна настилка, така че да се сливат с природата и отново да счупят стереотипа на стандартното проектиране.


Фотограф: Георги Арсов

Смелите решения, породени както от въображението на инвеститорите, така и от креативността и иновативния подход на всички подизпълнители „въвлечени“ в проектирането и изграждането на този извънградски оазис, отварят и нашия мироглед. Представите ни за „стандартно“ и „модерно“ все повече се изменят, благодарение на новаторското мислене на хората от строителния бранш и се надяваме на мястото на запустелите и забравени стари селски къща да виждаме все повече подобни произведения на изкуството.
 

Фотограф: Георги Арсов


Доставчици и подизпълнители:

Строител: Спонец ООД

Спонец ООД е с над 15 годишен опит в изграждането на дървени нискоенергийни къщи и изработването на дървени конструкции. Фирмата предлага на пазара продукти от екологични материали, съчетаващи отлично качество, висока функционалност и енергийна ефективност.
Повече за технологията на изграждане на външните стени може да видите на https://www.sponec.com/tehnologia/

Дървен материал: ЙАФ България ЕООД
Хибридна носеща кострукция от дърво и стомана. Дървеният материал е доставен от ЙАФ България.
Трислоен паркет: ЙАФ България ЕООД
Дървените покрития по стените, пода и тавана са изпълнени от трислоен паркет, доставен от ЙАФ България.
За повече информация относно дейността и продуктите на фирмата посетете www.jaf-bulgaria.com.


Фотограф: Георги Арсов

Плосък покрив: Изо проект ЕООД
Покритието на плоския покрив е с EPDM мембрана на Firestone. RubberGard EPDM Firestone е еднослойна хидроизолационна мембрана от синтетичен каучук за плоски и ниско наклонени покриви на търговски, промишлени и жилищни сгради. Съвместима е със зелени покриви и фотоволтаични инсталации. Мембраната е изключително издръжлива, има продължителност на живота над 50 години, като отговаря на настоящите и бъдещите нужди на сградата. EPDM покривната мембрана е гъвкава дори и при температури до -45°С, лесно се монтира и не изисква почти никаква поддръжка.
Повече за продуктите и дейността на Изо проект ЕООД може да научите на www.izoproekt.com


Фотограф: Георги Арсов

Покривна система: Линдаб България
Вентилирана покривна система от двустранно боядисана стомана на Lindab при скатния покрив. Гаранцията на двустранно боядисаната стомана е 50 години. За повече информация относно продуктите на Линдаб Бългания посетете www.lindabstudio.com

На къщата има приложени три вида фасадни системи:
Дървена вентилирана фасада от сибирска лиственица (структурирана)

Вентилирана метална фасада от двустранно боядисана стомана: Lindab

Фасадната силикатна мазилка и интериорните варови мазилки са изпълнени от фирма Спонец ООД

Дограма: Schüco
В проекта е вложена Schüco FWS 50 - впечатляваща система за окачени фасади с високо ниво на гъвкавост и атрактивни възможности за дизайн.
Системите за прозорци и врати Schüco AWS /ADS 70.HI са с отлични стойности на топлоизолация и елегантен дизайн и отговарят на най-високите енергийни и архитектурни изисквания с възможно най-голяма оптическа свобода.

За къщата е избрана и вложена системата за плъзгане с повдигане Schüco ASS 70.HI. Чрез нея се реализират големи отваряеми области с лесно управление. Тя е идеална за висококачествени системни решения в жилищно строителство. 

Отопление: Изпълнител ЕЙЧВАК СИСТЕМ ЕООД
Отоплението е с термопомпа, подово отопление в комбинация с конвектори.
На обекта е  доставена и инсталирана високоефективна термопомпа от серията ZUBADAN на MITSUBISHI ELECTRIC, работеща в нискотемпературен режим с подово отопление. Подовото отопление е оразмерено за работа с настилка от естествен паркет. Топлата вода е осигурена от 300л неръждаем бойлер, с двустъпално затопляне от термопомпата. Бойлерът е произведен по поръчка за фирмата с гаранционен срок 10год. на водосъдържателя и проектно циклично натоварване за 25год.

Фирмата е официален дистрибутор на MITSUBISHI ELECTRIC. Предлагаме на нашите клиенти цялостна услуга - от намирането на правилното решение за тях до доставката и инсталирането на оборудването. Инженерният продукт, който се реализира е високоенергоефективен, воден от тенденциите на съвременната термопомпена техника.

Обзавеждане: Ади дизайн ЕООД

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари