Бош Термотехника представи новости

На 9 и 10 юли в гр. Правец се проведе годишната среща на търговските партньори на Бош Термотехника.
10.07.2015
Роберт Бош ЕООД
667
bosch, отолителни системи, термопомпа, газов котел, бойлери
Предстоящо въвеждане на новата Европейска директива за екодизайн.
Източник: www.bosch-climate.bg

На 9 и 10 юли в гр. Правец се проведе годишната среща на търговските партньори на Бош Термотехника. Около 40 фирми от цялата страна посетиха събитието, на което бяха представени новостите на технологичния гигант в областта на термотехниката. 

Европейска директива за екодизайн – предизвикателство и шанс за бранша
Основен акцент на събитието беше предстоящото въвеждане на новата Европейска директива за екодизайн. За първи път тя поставя единни за ЕС високи изисквания за минимална ефективност на отоплителни котли. Това оказва огромно въздействие върху пазара и конкурентната ситуация в много страни от Европейския съюз. Ето защо директивата е най-значителната промяна на отоплителния пазар изобщо и представлява огромно предизвикателство за всички специалисти и участници на пазара. „Ние сме с положителна нагласа към регулацията, защото тя създава прекрасни шансове за продукти с висока енергийна ефективност и системни решения“, сподели Йордан Дочев, търговски директор на Бош Термотехника за България. Някои конвенционални технологии отпадат и се насърчава предлагането на технологии за възобновяеми енергийни източници. Затова Бош Термотехника дефинира продуктови нововъведения и за България, с които ще допълни портфолиото си и ще разшири обхвата на предлаганите енергийно-ефективни решения. 

Удобство и икономии за малките домакинства
„С настоящата си гама продукти с кондензна технология Бош има оптимална база да посрещне новите изисквания, като в течение на годината ще въведем още няколко нови модела котли“, добави Дочев. Благодарение на иновативната си технология кондензните котли на Бош имат много широк модулационен диапазон на мощността за отопление. С изключително ниската си минимална мощност съоръжението предлага важно предимство за клиентите с малки жилища. Резултатът е икономия на текущите разходи от сметката за газ, особено през преходните сезони, в които отоплението работи близо до минималното си натоварване. 

Интелигентно управление на отоплителните системи
Допълнително предимство на интелигентното управление на отоплителните системи Bosch ще създаде новият зонов модул, който ще има значителен принос към енергийната ефективност. Чрез него могат да се дефинират контролирани зони за управление на температурата. В областта на регенеративната енергия, освен високоефективните термични соларни системи, Бош ще предлага и термопомпени агрегати въздух/вода. Новата термопомпа Bosch предлага повече икономия на енергия в сравнение с други продукти. Това се дължи на специфичния технически дизайн на продукта, тестван в суровия скандинавски климат.

На търговската среща бяха представени и други нови продукти на Бош Термотехника:

Compress 6000 
Бош представя линия термопомпи въздух/вода с изключително висок COP (коефициент на трансформация) от над 4 за всички мощности от гамата (от 5 до 17 kW). Това означава използване на по-малко енергия (енергиен клас А++) и производство на минимално количество CO2. Благодарение на уникалния материал EPP, от който е направено външното тяло, теглото му е намалено с до 75% спрямо аналогични продукти. То може да се комбинира с вътрешно тяло (хидробокс):
- с интегриран превключвателен трипътен вентил за работа с допълнителен източник на отопление – най често котел;
- с вграден 190-литров бойлер;
- с вграден 190-литров бойлер със соларна серпентина.

Compress 3000 DWF
Термопомпата за производство на БГВ се отличава с висок COP – от 2,6 до 2,9 съгласно EN 16147 A15W55. Тя добива енергия от въздуха както през деня, така и през нощта, в топли и в студени дни, при външни температури до -10 °C. Корпусът й е лесно разглобяем, което позволява безпроблемен монтаж. Предлага се и с вградена серпентина за комбинация със соларна система или допълнителен източник на енергия (котел). Новата термопомпа HPWH може да бъде монтирана:
- с въздуховоди за засмукване на свеж и изхвърляне на отработен въздух навън;
- като засмукваща въздух директно от помещението на монтаж. Така чувствително се подобрява климатът във влажни помещения като мазета, мокри помещения и др.

Вакуумно-тръбен колектор Solar 7000TV
Вакуумно-тръбният колектор на Бош с 1,2 m2 брутна площ (1 m2 апертурна) е с абсорберни тръби тип „Сидни“ и долноразположен регистър. Устойчивата му конструкция позволява монтаж от напълно хоризонтално до изправено положение (наклон от 0 до 180 градуса). Уникалният хидравличен концепт позволява свързване на до 7 колектора едностранно и до 14 двустранно, като създава оптична илюзия за „редица от един колектор”. Панелите са с предварително монтиран температурен датчик и използват познатия концепт от модулни стойки и крепежни елементи, осигуряващи много бърз монтаж. Нещо повече – намаленото тегло от 18 кг на колектор позволява монтажът да се извърши от един човек.

Кондензен газов уред Condens 2500W Новият котел е с висока модулационна област на работа на горелката (1:8), което го прави подходящ за монтаж както в големи, така и в малки жилища. Голямата модулация на горелката, съчетана с високоефективната модулираща помпа, вградена в котела, и предимствата на кондензната техника значително намаляват разхода на газ за отопление и производство на топла вода, както и разхода на електрическа енергия. Котелът е с управление от ново поколение, голям LCD-дисплей, показващ всички необходими режими на работа на котела. Компактните размери на котела и ниските нива на шум го правят подходящ за монтаж в жилищни помещения.

Кондензен газов котел Condens 2000F/3000F 
Подовостоящият кондензен котел Condens 2000F/3000F от ново поколение е с висока ефективност на работа (до 108%) и намалени вредни емисии в отработения газ. Мощностната гама на котела (30 kW и 42 kW) го прави изключително атрактивен при отопляване на по-големи площи и къщи. Намалените размери и тегло облекчават транспортирането и монтажа на котела в бойлерното помещение. Ниските инвестиционни разходи за котела го приближават до ценовия сегмент на конвенционалните котли, като го правят особено подходящ при подмяна на вече съществуващ подовостоящ конвенционален котел. Пълната модулация при работа на горелката и високоефективната модулираща помпа на котела водят до значително намаляване на разходите за газ и електрическа енергия при отопление и производство на топла вода.

NSC регулатори – следващо поколение регулатори за контрол и управление на отоплителни, соларни и климатични системи 
Чрез новите регулатори се увеличават възможностите за изграждане и по-добър контрол както на опростени, така и на комплексни системи, като същевременно се намаляват енергийните разходи за отопление и производство на топла вода. Освен управлението на голям брой контури, може да се осъществява регулиране и на отделни отоплителни зони, както и на каскада от газови котли. Газовият котел, соларната система и термопомпата се управляват от един регулатор, като по този начин се повишава ефективността на системата и се улеснява крайният клиент.

Регулатор СТ100
Регулаторът CT100 има връзка към интернет дава пълен контрол на отоплителната система от всяка точка на света чрез таблет или смарт телефон, като е съвместим с всички iOS или Android устройства. При използване на влиянието на външната температура се използват онлайн климатични данни за съответния пощенски код, като по този начин се извършват много по-точни настройки на отоплителната система и се постига много по-добра ефективност на работа на системата. Същевременно се намаляват разходите на газ, без да се нарушава комфортът на ползване. Отоплителните програми и програмите за топла вода се задават от мобилното устройство, като постоянно може да се контролира разходът на енергия и този разход да се оптимизира.

Котел на твърдо гориво Solid 6000 
Бош представя напълно нова гама пиролизни котли с мощности от 22 до 50 кВ. Вграденият блок за управление е лесен за работа с бърз достъп до всички функционални параметри – както за котела, така и за цялата отоплителна инсталация. Щедро оразмереният отвор на горивната камера ги прави подходящи за изгаряне на големи парчета дърво. Използваната конструкция на топлообменника с турболизатор повишава ефективността до 89%. Новият дизайн на керамиката и дюзите допринася за допълнително удължаване на живота на котела.

Автоматизиран котел Solid 8000E 
Сегментът на автоматизираните котли на твърдо гориво расте по-бързо от пазара, предлагайки на потребителите по-голям комфорт при ниска цена на експлоатация. Котлите от серията Solid 8000E са с мощности от 15, 20 и 25 кВ. Използваната ретортна горелка има възможност да работи както с въглища с размер 8-30 мм, така и с пелети, без да се налага промяна в конфигурацията на съоръжението. За оптималната работа на горелката се грижи вграденият блок за управление, разполагащ с предварително зададени програми според вида на горивото. 

Пелетна горелка Pelet Brenn 2000 
Pelet Brenn 2000 е решение за всички, които желаят по-голям комфорт, възползвайки се от предимствата на пелетите като гориво. Комплектът включва пелетна горелка, подаващ шнек, вратичка за монтаж на горелката, бункер за 140 кг гориво, достатъчно да покрие нуждата от отопление за 2 до 4 дни, керамика за горивната камера и изнесено управление със седмична програма и възможност за присъединяване на стаен термостат и управление на бойлер за топла вода.

Бош Термотехника е водещ европейски производител на икономични и екологични системи за отопление и топла вода. През финансовата 2014г. 13 400 служители на Бош Термотехника генерират оборот в размер на 3,1 млрд. евро, от които 67% – извън Германия. Бош Термотехника включва силни регионални и световни марки и богата продуктова гама, която се произвежда в Европа, Америка и Азия. 

+4
Автор: Роберт Бош ЕООД

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари