Най-енергоефективната къща в света

ZEB пилотна къща, която произвежда три пъти повече енергия отколкото използва.
15.06.2016
арх.Анета Трифонова
4637
еднофамилна къща, слънчеви колектори, възобновяеми източни, архитектурно бюро sn, zeb пилотна къща
Къщата в Ларвик - Норвегия, е пилотен проект за еднофамилна къща
Източник: www.snohetta.com

Автори: архитектурно бюро Snøhetta, SINTEF

Къщата в Ларвик - Норвегия, е пилотен проект за еднофамилна къща, оптимизирана относно архитектурно-технологичните качества. Сградата с нулеви емисии (ZEB) е проектирана по поръчка на Optimera и Brødrene Dahl (Saint Gobain).


  
 Покрай южната фасада                                                                    Пилотната  къща - изглед на атриума  откъм басейнаТя е резултат от сътрудничеството между норвежката фирма за архитектура и дизайн Snøhetta и най-голямата независима изследователска организация в Скандинавските страни - SINTEF. За осигуряване на нужната ù енергия са използвани няколко възобновяеми източници. Проектът е демонстрационна платформа за изучаването на енергоефективните сгради. Къщата обслужва енергетичните нужди на живущите, като в допълнение генерира достатъчно енергия за да захрани целогодишно електрическия автомобил на семейството.www.snohetta.com

Къщата има характерен скатен покрив в посока югоизток, който е покрит със слънчеви колектори. Тези елементи, заедно с гео-термалната енергия, задоволяват енергийните нужди на сградата. Проектът се стреми да запази домашния уют,  емоционалния комфорт и усещане за благополучие, които определят процеса на проектиране в същата степен, както и енергийните нужди. Дневното осветление, гледките, връзката с откритото пространство - са съобразени с необходимостта от плътни стени. Отоплението и охлаждането са решени пасивно чрез остъкляването, ориентацията и геометрията на обема.
 


  
www.snohetta.comМатериалите са избрани на базата на топлинните им характеристики, способността им да допринесат за по-добър вътрешен микроклимат и качеството на въздуха и разбира се естетическия им принос. Къщата е П – образна около открития атриум с тухлени стени и подредени дърва за огрев от едната страна. Това допринася за създаването, до известна степен, на непретенциозна атмосфера сред модерната къща.
 www.snohetta.com

Интериорът е стилно оформен с рециклирани материали, каквато е дървесината с характер на селска къща. Атриумът разделя кухнята и хола, но акумулира топлина. Прозорците с южно изложение също осигуряват дневна светлина и топлина, а термалната циркулационна помпа разпределя топлината в цялата къща. Комфортната температура се постига с геотермални кладенци, включени в системата за отопление, съоръжена със сензори.  Екологичните характеристики не са за сметка на лукса, защото се генерира достатъчно допълнителната енергия, която подгрява водата дори в открития плувен басейн. Сауната се отоплява с помощта на дърва за огрев. Зеленчуковата градина в двора осигурява естествена храна. Домът е проектиран за едно семейство, но може да послужи като модел за сгради с различно предназначение.
 


www.snohetta.com

За да се постигнат критериите за Нулева енергийна консумация по класификацията за  ZEB - OM е необходимо да се компенсират най-малко 100% въглеродни емисии. Производството на възобновяема енергия чрез фотоволтаични и соларни термична панели, интегрирани в корпуса на сградата, позволява да се компенсират въглеродните емисии, генерирани от изгарянето на изкопаемите горива в електроцентралите. Фокусирането върху въглеродните емисии, свързани със строителните материали представлява ново направление в устойчивото строителство. Новите инструменти, които се използват са интердисциплинарността, както и по-взискателни от всякога изисквания към техническата документация. По-специално, изборът на материал в ранните етапи на проекта е новост, която генерира ползи на мултидисциплинарно ниво. По този начин се получава изявената енергийна ефективност на Къщата, проектирана от Снохета, която е ненадмината досега. Надлъжен разрез          www.snohetta.comТехнически данни:
Разгъната площ - 200 m²;
Произвеждана енегия на година - общо 23 200 kWh;
Използвана енергия -  7 272 kWh;
Фотоволтаичните панели от 150 кв. м. осигуряват 19 200 kWh енергия; останалата е от геотермални кладенци;
Покривът е с наклонен 19 градуса на югоизток; Наклонът улеснява събирането на дъждовна вода;
Слънчевите панели подгряват водата в домакинството. 


 

Автор: арх.Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари