Зона GRILL на двора – за по-вкусна лятна вечер

Оформянето на „Грил“ зона на двора или на терасата не е сложно действие. Може да се изпълни и с подръчно обзавеждане и оборудване.
14.08.2013
Антоанета Салфидж
1654
барбекю, градина, двор, беседка, грил зона
Зона GRILL на двора – за по-вкусна лятна вечер.
Източник: Интернет

В жегите е неприятно да се готви. Много хора поддържат това мнение и минават през лятото на домати, краставици и диня. Е, от една страна това е добре за фигурата, но пък от друга си е лишение  от топла и вкусна храна. Има начин готвенето да стане приятно занимание и през лятото, та дори да се превърне в удоволствие - като го изнесем извън къщата.


Оформянето на „Грил“ зона на двора или на терасата не е сложно действие. Може да се изпълни и с подръчно обзавеждане и оборудване. Външният кухненски кът обаче ще направи живота през лятото по-приятен както за семейството, така и за среща с приятели. 


Ето някои основни изисквания, които е добре да спазвате при планировката на къта с барбекюто.
1. Първо: съобразете посоката на вятъра. 

Преди да започнете каквото и да е планиране за разположение на мебели и оборудване на двора, проследете каква е обичайната посока на вятъра. Барбекюто, независимо дали е на газ, ток или дърва, трябва да разположите така, че пушекът му да не отива в къщата а напротив, далеч от нея. И това правило е свързано не само с комфорта на обитаване на зоната, но и от съображения за сигурност. Огън близо до къщата все пак си е риск и, ако излезе случаен силен вятър, добре е да носи искрите далеч от дома.
2. Заслонът е предимство. 
Лятната „Грил“ зона организирайте под покрив. Това може да е козирката на къщата, перголата на беседката, покрива на верандата. Ако сте решили все пак да изнесете огнището далеч от сградата добре е да предвидите чадър, поне за мястото с масата и столовете. Заслонът ще предпази кътът както от силното слънце, така и от прах и листа, носени от вятъра.
3. Течащата вода е безспорно удобство, не просто екстра. 
Ако предпочитате да си спестите постоянното влизане и излизане в къщата при това с чинии, продукти и всякаква посуда, най-добре е именно сега да планирате изход на вода на двора. Ако вече имате външна чешма, добре е кътът с барбекюто да е в близост или с лесен достъп до нея. Ако ли се решите да прокарате вода до мястото с грила най-добре е да планирате истински летен кухненски бокс – с работен плот, мивка с топла и студена вода, хладилник и трапезарна маса.
4. Масата със столовете е важен елемент от обзавеждането на летния кът. 
Добре е да е удобна. За целта трябва да е поставена на равно място и да е под заслон. В близост до масата може да разположите люлка, хамак или пък диван с меко сядане.
5. Гледката не е на последно място в списъка. 
Даже често се случва така, че си избираме мястото за теферич именно заради гледката. Все пак не бива да забравяме, че ако искаме спокойно да й се наслаждаваме, трябва да сме избрали мястото според горните критерии.


Представяме ви няколко интересни решения на планировка на Грил-зона, които може да адаптирате и според индивидуалните условия на къща

+3
Закони Нормативна база Коментари