Къща 8х8

Къща с бяла пергола за съзерцаване на средиземноморския пейзаж на остров Форментера в Испания.
17.04.2019
Мая Янева
3192
морска вила, Marià Castelló Martínez
Това е разширение на съществуваща къща, оформена като самостоятелно убежище на един учител
Източник: Снимки: Marià Castelló Martínez & Lourdes Grivé

Местонахождение: Остров Форментера, част от Балеарския архипелаг, разположен в Средиземно море
Инвеститор: Oscar Portas Juan
Архитект: Marià Castelló Martínez
Сътрудници: Sonia Iben Jellal, Albert Yern, Ferran Julian and Jesus Rodriguez
Строител: Julian Nieto
Снимки: Marià Castelló Martínez & Lourdes Grivé
Площ: 152,90 м2
Проект: 2004 г.  Реализация: 2006 г.
 

     


Проектът е реализиран върху земеделска земя в ивицата Portossale на остров Форментера. Това е разширение на съществуваща къща, оформена като самостоятелно убежище на един учител. Обемите на проекта са силно обусловени от съществуващата сграда, като и от наличната растителност, която трябвало да се запази.

  


В този контекст е изграден етаж с размери 8 х 8 м, който е част от основната дневна зона, където са разположени холът и кухнята, и който функционира чрез разпределени зони, където са обособени големи помещения в малкия мащаб на къщата. Дневната с трапезарията е най-голямото пространство, която продължава навън посредством настилката и голям излаз откъм източната фасада. Кухнята и трапезарията са свързани с помощта на големи плъзгащи се врати.
 


Като затворени пространства са обособени само спалнята, кабинетът и банята. Част от плоския покрив е направена с цел да се насладите на невероятната гледка, която се отваря на север: Estany Des Peix,  пристанището Ла Савина, плажа Illeyes, остров Espalmador и неправилния силует на Ибиса и Ec Verdra, които са фон на пейзажа.
 


За да получат модерен проект с ограничен бюджет, архитектите избират проста система на конструкцията и тясна гама от материали, които придават аскетизъм и хармония в комплекса.

 

    


Подовата настилка е от варовикови плочи „Капри“ с размери 60х30 см – отвътре почти липсват полирани повърхности, навън настилката е естествена, а в банята е дялан камък. В интериора и екстерира облицовката е завършена с цимент и бяла боя. Външната дограма е направена от монолитен Ироко в източната фасада и с боядисан в бяло алуминий в останалата част. Интериорните прегради са изпълнени с DM бели водоустойчиви покрития.
 


Входната част е впечатляваща с малка тераса с пергола, която осигурява сянка и надлъжна пейка, която насочва вниманието към най-красивите гледки. Структурата на перголата е изградена с конструктивни строителни тръби, лакирани в бяло и напречни анодирани алуминиеви тръби.
Проектът е направен през 2005 год., а строителните работи са завършени през 2009 г.
 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари