Къща в кв. Драгалевци

Представената еднофамилна жилищна сграда, е проект, разработен от екипа на Stephen George International, София.
15.01.2017
Stephen George International
1714
проект, жилищна сграда, арх. Тихомир Казаков, къща в Драгалевци, арх.конкурс Архинова
Къща в кв. Драгалевци, Stephen George International, арх. Тихомир Казаков
Източник: www.stephengeorge.co.uk

Проектант: Stephen George International, арх. Тихомир Казаков

Представената еднофамилна жилищна сграда, е проект, разработен от екипа на Stephen George International, София.
Теренът, на който се разполага еднофамилната сграда, е разположен в периферията на града, далеч от активната градска среда. Заданието от инвеститора бе да се проектира къща за неговото семейство, с максимално много лични и уединени пространства. Вертикалната планировка е решена, спазвайки тези изисквания.

Поради по-голямата денивелация, функционалното решение на къщата е необичайно и различно от общоприетото. Сградата се развива на четири нива.
На първото ниво са разположени всички необходими технически помещения, както и местата за паркиране. Имат директна връзка с улицата и биват свързани с останалите нива на къщата, единствено с вътрешна стълба.
Част от спалните са разположени в най-ниската част на терена (ниво 2). Tе биват отделени визуално и шумово от дневната зона. Имат техен отделен двор, което създава по-висока степен на интимност, което е и основното желание на клиента.

Дневната зона е разположена на междинното ниво (ниво 3), с директна връзка със задната част на двора, обособявайки част за индивидуална лятна тераса към нея. На най-горното ниво на къщата (ниво 4), е разположена стая за гости и кабинет, за нуждите на домакините.

Основните помещения на къщата изолират максимално сградата от нейните съседи, като за това помагат и допълнителните ажурни елементи по фасадата, които освен слънцезащитна роля, са предназначени и за по-голям буфер, между личното пространство на къщата и заобикалящата я среда.

Архитектурата си служи с възможно най-много естевени материали, които създават усещане за уют, както и значително повече удължават експлоатацията на сградата.

Проектът на Stephen George International къща в кв.Драгалевци участва в архитектурен конкурс Арх Инова 2016 и бе номиниран в категория: Еднофамилни жилищни сгради.

Закони Нормативна база Коментари