Кога и как да засадим коледното дърво?

След като свалите коледната украса на Богоявление, може да засадите празничното дръвче на подходящо място в двора или около жилищния блок и да се радвате на красивата му осанка.
15.01.2019
Екатерина Бонева
2164
градина, ландшафт, коледно дърво, коледни елхи
Преценете добре мястото за засаждане
Източник: www.dvorche.com

Напоследък все повече хора се ориентират към закупуването не на отрязани, а на живи коледни дръвчета, засадени в контейнери. Хуманната практика подпомага опазването на вечнозелените дървесни насаждения и бавно, но сигурно се очертава като трайна тенденция за домакинствата. Така след като свалите коледната украса на Богоявление, може да засадите празничното дръвче на подходящо място в двора или около жилищния блок и да се радвате на красивата му осанка. Докато дойде време за това обаче, е нужно да се погрижите за него и да му помогнете да оцелее в предстоящите студове.

Грижи за младото дръвче
Една от най-честите причини за погиването на коледното дърво е липсата на достатъчно влага. За празниците винаги избираме елхичка с богата листна маса. Многото листа обаче изпаряват по-голямо количество вода, а редуцираните корени не могат да я възстановят. Ето защо е нужно да поливате иглолистното растение, за да запазите влагата. Важно е да не държите елхичката в топли помещения за повече от три седмици, за да не се изсушава прекалено почвата. Друг важен момент, за който трябва да помислите е аклиматизацията на дръвчето. Зимата е във вихъра си. Редуват се снегове, студове, поледици и смразяващи ветрове. Изнасянето на дървото от топлата стая директно на студа е доста стресово. Затова преди да го изнесете на балкона или в градината, е добре да го оставите за ден-два в по-хладно помещение. И най-важното, ако искате да засадите дървото на открито, никога не го изваждайте от контейнера, преди да е настъпил подходящият момент за това. В случай, че навън е прекалено студено, изолирайте саксията с картон и пълнеж от слама или нападали листа.

Кога и къде да го засадите?
Засаждането трябва да стане веднага след като приключат зимните студове и почвата се отпусне, но преди да започне вегетационния период. Подходящото време за това е втората половина на месец март и първите дни на април. Важно е да прецените къде да се засади дървото, така че да не създава проблеми в градината на по-късен етап, засенчвайки останалите растения или моравата.
 

Обикновена, бяла ела.    Източник: www.obrazky.4ever.sk

Предпочитани дръвчета за Коледа са елхите, боровете и смърчовете, които имат бърз растеж и достигат до внушителни размери от 20-40 м. Тяхната коренова система също е доста мощна и може да има опасност в зряла възраст корените на дървото да подкопаят основите на къщата. Ето защо е удачно да предвидите новия дом за вечнозеленото растение в края на двора и възможно по-далеч от къщата, добре оформените тревни площи и декоративна растителност. В много случаи озеленяването на двора се прави от професионалист по предварително изготвен план, където всяко едно растение има специфичен ефект. На фона на това, има опасност едно иглолистно дърво да развали облика на ландшафта или да притъпи ефекта на другите растения. Ако пък не намирате подходящо място в двора си, осведомете се какви са позволените места за засаждане в парковете и около жилищните блокове.

Стъпки при засаждане
Много хора решават да засадят коледното дърво на вилата си, където биха могли да се радват на красотата му през почивните дни и отпуски. Ако сте съхранявали дървото в градски условия или на място с коренно различни климат и надморска височина, дайте му няколко дни да свикне с обстановката, преди да го засадите. За целта е нужно да извадите елхата от контейнера и да огледате големината на корените. Изкопайте дупка, която е с няколко сантиметра по-дълбока и по-широка от кореновата бала. Добре е да почистите изкопа от камъни, счупени тухли или други отпадъци. С помощта на лопатка, обработете почвата за да стане по-мека и рохкава и хвърлете малко торф или компост. Най-сигурният начин да запазите цялата коренова система в момента на изваждане от саксията, е да полеете дръвчето предишния ден. Поставете корените на дървото в дупката и започнете да посипвате със ситна почва. Наличието на големи буци и камъни може да формира кухини, които в последствие да предизвикат гниещи процеси в корените. Почвата на повърхността трябва да се утъпка добре, за да е достатъчно уплътнена. Желателно е докато дървото развие здрава коренова система, да го укрепите с колчета и въжета през първата година от растежа. Така променливите настроения и вълнения на пролетта няма да му навредят. След засаждането, полейте дръвчето обилно за да слегне почвата и да запълни всички кухини около корените. Докато елхата навърши година, поливайте периодично, особено в летните горещини.

Осигурете нов дом на коледното дръвче.    Източник: www.burgasinfo.com

Полезни съвети

  • За да сте сигурни, че ще отгледате здраво и красиво иглолистното растение, когато го закупувате, следете корените му да са здрави, с достатъчно количество пръст. За дърво с височина 150 см, балата с пръст трябва да е с диаметър поне 50 см.
  • Внимавайте да не попаднете на некачествено дърво с разбити бали или наранени/счупени корени.
  • Внесете на топло непосредствено преди Коледа, за да се климатизира.
  • Не поставяйте в близост до отоплителни уреди.
  • Използването на лампички с голяма мощност излишно нагрява игличките на дръвчето и води до изпаряване на повече влага.
  • Поддържайте пръстта в контейнера постоянно влажна.


Елата и смърча са едни от най-популярните дървета, избирани за коледни елхи. На нашия пазар ще откриете обикновената, кавказката и гръцката ела. Смърчовете се предлагат в разновидности - обикновен, сребрист, сръбски и много интересния смърч джудже. Други много подходящи за коледно дърво видове са боровете, мурата и дугласката.

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари