Къща с три хоризонта, вписана в квадрат

Представяме Ви една нестандартна и уникална еднофамилна къща в община Каварна, проектирана от архитектурно студио Simple architecture.
30.08.2021
Simple.architecture
2334
проекти къщи, проект на еднофамилна къща, Simple architecture

Проект: Simple.architecture
Тип –
Частен проект
Разработени фази – Идеен проект, Технически проект, Работен проект
Година – 2021
3D визуализации: Simple.architecture
Проектът се намира в село на брега на морето, в близост до курорта „Русалка”. Имотът е на границата между урбанизираната зона на селото и близките селскостопански ниви. Разположен е сред насаждения със зърнени култури, а равнинният му характер предоставя просторна гледка към множество вятърни турбини на север и към гориста местност на изток.

 Основната идея на проекта е да създаде визуална йерархия и дълбочина на пространствата в зависимост от тяхната функция, като от една страна позволява на живущите да се насладят на пейзажа, а от друга  гарантира тяхната сигурност и лично пространство.

Поради това къщата се вписва в квадрат, обособявайки три вътрешни двора: входен, дневен и нощен. Всеки от входовете се отваря към околната среда чрез автоматизиран портал. Така, архитектурата има възможността да размие границите между интериор и екстериор или да ги подчертае, в зависимост от предпочитанията на собствениците.

 

Дневна зона и спалня

Сградата е композирана на едно ниво, като дневните пространства са отделени от нощните в два независими, но свързани обема. Всички вътрешни, външни стени и тавани са  изпълнени с ръчно положена мазилка, с груба текстура и цвят, доближаващ се до земните тонове на заобикалящата селскостопанска среда.
 

 

Външните и вътрешните стени са изпълнени с ръчно положена мазилка с груба текстура.
 

Автор: Simple.architecture
Закони Нормативна база Коментари