Къща в друго измерение

В действителност гледайки силуетът на тази модерна, сглобяема къща, всичките ни мисли неусетно се пренасят в друго измерение.
15.07.2017
Още за къщата
6523
къща, нискоенергийна къща, сглобяема къща, дървена къща, Спонец
Източник: www.azstudio.bg, Фотограф: Кристин Златанова

Проект: Архитектура и интериорен дизайн: Арх. Ралица Зортева  www.azstudio.bg
Изпълнение: Спонец  www.sponec.com Строителство на нискоенергийни сгради и дървени конструкции 

Площ на имота - 577 м2
РЗП на обекта  - 227 м2
Застроена площ - 98.13м2  

За това доколко една къща е постигнала целите, заложени още от нейния замисъл, свидетелства най-вече финалният етап, когато всички визуализации се материализират. Но когато готовата къща буквално променя цялостната визия и на околния ландшафт, и не само - превръща се в нов и определящ фактор за неговото развитие, със сигурност резултатът надминава очакваното.

И в действителност, гледайки силуетът на тази модерна, сглобяема къща, всичките ни мисли неусетно се пренасят в друго измерение. Въпреки, че къщата се издига в близост до други жилищни сгради, нейната форма рязко контрастира с всичко познато и традиционно.
На преден план излизат изцяло съвременни изразни средства, постигнат е много добър, компактен обем и обширни остъклявания на югоизток. Къщата изпъква пред всичко останало чрез изчистена и опростена визия и добре обмислен детайл. Покривът е двускатен, вентилируем и покрит с фалцова ламарина с полиестерно покритие на Lindab. Интересен диагонален растер е приложен при изграждането на фасадната обшивка с профили от сибирска лиственица, така изпълненият детайл позволява естествена вентилация на външните стени.

Покривът е двускатен, вентилируем с покривни прозорци Velux,    Източник: www.azstudio.bg,    Фотограф: Кристин Златанова

Дограмата е алуминиева с прекъснат термомост на Alumil България ООД, с троен стъклопакет и нискоенергийно стъкло. Дограма от поколение SUPREME на ALUMIL с показатели на топлопреминаване в зоната на рамката Uf< 1 W/m2K. За допълнителен комфорт през летните горещини са монтирани външни алуминиеви щори.

Изборът на покривни прозорци е Velux Premium, които внасят повече естествена светлина, уют и комфорт в дома, а гледката през тях е несравнима. Огромно значение имат и слънцезащитните аксесоари VELUX - щори и сенници, които спомагат за ограничаване на топлината в горещите летни дни, както и за намаляване на шума при силен дъжд.

Използваните иновативни материали и технологии правят къщата нискоенергийна,    Снимка: Спонец

Конструкция на сградата е изцяло дървена, с колони и греди от сух материал - Австрийски смърч, изградена върху стомано-бетонен ивичен фундамент. За ограждащите и вътрешните стени е използван иновативен продукт от каширана пресована слама - екопанел на чешката фирма EKOPANELY®, който отговаря на всички съвременни изисквания за екологичност и енергийна ефективност. В този компонент не са използвани слепяващи вещества, пресоването е постигнато единствено с високо налягане и температура. Полученият в резултат на тази обработка модул, се обвива в рециклирана хартия. Ползите са не само в посока екологичност, екопанелите притежават естествена механична здравина, високо ниво на термоизолационност, висока акустична интерферентност. От друга страна чрез екопанелите се повишава значително енергийната ефективност, а намалява и конструктивната цена.

Външните стени са изградени по технология на Спонец -  ЕКО 3 с минимален кофициент на топлопреминаване. Дифузно отворената система на външните стени, е може да се каже, бъдещето в строителството на нискоенергийни и пасивни сгради. Чрез тази технология, стените имат способността да поемат и отдават влагата, регулирайки  по този начин влажността на въздуха в къщата. Освен това технологията възпрепятства кондензирането на водните пари във вътрешността на стената, независимо дали къщата се oтоплява през зимата или охлажда през лятото. Така носещата конструкция е защитена от увреждане.


Между конструктивните елементи на къщата е положен изолационен слой от минерална вата KNAUF. Изолацията на покрива е минерална вата в комбинация с екопанел. Междуетажната конструкция е решена посредством гредоред с пълнеж от минерална вата и дървесно-влакнеста плоскост Pavatex за добра шумо- и звукоизолация. Завършващият слой е от OSB плоскости EGGER. В баните са използвани циментофазерни плоскости KNAUF, които оформят хидроизолационна вана.

Сградата се отоплява с електрическо подово отопление на FENIX Чехия, изпълнено от Екофлор България ЕООД. Изградена е система за електрическо подово отопление с нагревателно фолио в помещенията с настилка - паркет и с нагревателни кабели за помещенията с настилка - плочки.

Топлата вода се подсигурява от бойлер, инсталиран в складово помещение на партер. Слънчеви колектори на покрива подпомагат затоплянето на водата - изпълнител е Енергоконсулт-СР ЕООД.

Специално внимание и мерки са отделени на високите подпочвени води. Върху подложния бетон, под и от страни на основите са положени два хидроизолационни пласта от огъваема битумно-полимерна мушама.
Покривната конструкция също е обезпечена с тристепенна хидроизолационна защита, състояща се от фалцова ламарина с полиестерно покритие на четирислойно подпокривно фолио и дренажна мембрана плюс втори слой подпокривно фолио между покривното покритие и топлоизолационния слой. Отвеждането на водите е чрез външни улуци и водосточни тръби, също изпълнени от ламарина с полиестерно покритие Lindab.

Дневната е решена с голямо отворено пространство,    Източник: www.azstudio.bg,    Фотограф: Кристин Златанова

Интересно са разработени обемите и във вътрешността на сградата. Височината и е 10 м, в които са обособени две нива и подпокривен, тавански етаж. Връзката с обилно озелененото пространство е умишлено търсена и улеснена чрез пряк достъп на дневната и трапезарията, както откъм градината, така също и откъм улицата. Семпла пергола от сибирска ливственица оформя къта за сядане на верандата. На първото партерно ниво в къщата са разположени още кабинет, баня и складово-инсталационно помещение. На второ ниво са изпълнени две спални със собствени бани. Дневната е решена с голямо отворено пространство - емпоре и изобилие от естествена светлина през огромни стъклени витрини, заемащи цялата височина. Скосеното подпокривно пространство е достъпно през една от спалните с издърпваща се в тавана стълба. За подово покритие е избран качествен трислоен дъбов паркет. Наситено и бликащо от живот зелено, е цветът на дамаската на меката мебел. 

Обемният кухненски остров с плот от масивно дърво,    Снимка: Спонец

Подбраната тематиката при оформлението на интериора е силно въздействаща, въпреки основоопределящите и семпли форми. Кухнята е ситуирана централно в дневната зона, открита от три страни свободно към цялото пространство, с много интересно решение за разполагане на основните мебели в колонен обем. В страни от тази конфигурация е разположен обемен кухненски остров с плот от масивно дърво, вградени керамични котлони и спуснат абсорбатор. Цветовете са бяло, естествено дърво и синьо, в много изчистена и опростена линия. Мебелите в кухнята са изпълнени от "Сибис 98".

Кухнята е ситуирана централно в дневната зона,    Снимка: Спонец

Високата до тавана отворена библиотека от шперплат, заедно с прилежащата й метална стълба на колела, несъмнено е една от най-атрактивните точки в цялото жилище. С облицовка от същия материал са решени стените, таваните и зоната около камината. Холните масички са изработени от масивна дървесина по индивидуален проект. Библиотеката от шперплат - бреза, стълбата за втория етаж от дъб и масичките от смърч са изпълнени професионално, с много внимание към детайла от ателие Вачев - Петко Вачев. Облицовките на стени, тавани и камина са изпълнени от Спонец.


Камината с горивна камера е с марка Дявач на фирма Галтех ООД. Фирмата е с над 25 годишен опит в разработване, изработване и монтаж на горивни камери, камини и индивидуални решения за камини.

Източник: www.azstudio.bg,    Фотограф: Кристин Златанова

С настъпването на нощта и къщата се преобразява. Ключовите точки в интериора и екстериора са осветени по забележителен сценарий. Насоченото осветление кара всичките детайли на естествената дървесина да придобият пълната си изразност чрез драматичен контраст от светлини и сенки. Спецификата на интериорния обем е подчертана и с помощта на различните осветителни тела, на които се възлага не само и единствено функционална роля. 

Андреева/Зортева Студио е основано през 2008г от архитект Ралица Зортева. Архитектурното бюро разполага с портфолио с разнообразни проекти в областта на архитектурното проектиране (жилищни, офисни, производствени сгради), интериорния дизайн, публичните пространства за деца и сценографски решения. "Смятаме, че на архитектурата трябва да се гледа като призвание и покана за полет на въображението, а не като на занаят и това виждане е в основата на решаването на всяка нова задача, следвайки винаги контекста на съвремието ни".

 

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари