Къща в друго измерение

+12

Архитектура и интериорен дизайн: Арх. Ралица Зортева  www.azstudio.bg
Изпълнение: Спонец  www.sponec.com Строителство на нискоенергийни сгради и дървени конструкции

На преден план излизат изцяло съвременни изразни средства, постигнат е много добър, компактен обем и обширни остъклявания на югоизток. Къщата изпъква пред всичко останало чрез изчистена и опростена визия и добре обмислен детайл. Покривът е двускатен, вентилируем и покрит с фалцова ламарина с полиестерно покритие на Lindab. Интересен диагонален растер е приложен при изграждането на фасадната обшивка с профили от сибирска лиственица, така изпълненият детайл позволява естествена вентилация на външните стени.

Конструкция на сградата е изцяло дървена, с колони и греди от сух материал - Австрийски смърч, изградена върху стомано-бетонен ивичен фундамент. За ограждащите и вътрешните стени е използван иновативен продукт от каширана пресована слама - екопанел на чешката фирма EKOPANELY®, който отговаря на всички съвременни изисквания за екологичност и енергийна ефективност.

Интересно са разработени обемите и във вътрешността на сградата. Височината и е 10 м, в които са обособени две нива и подпокривен, тавански етаж. Връзката с обилно озелененото пространство е умишлено търсена и улеснена чрез пряк достъп на дневната и трапезарията, както откъм градината, така също и откъм улицата.

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари