Къща в полите на Родопа планина

Сградата е ситуирана в имот от 2 дка, разположен в полите на Родопа планина, в регулацията на с. Белащица.
15.08.2017
арх. Петко Костадинов
2018
къща, проект, конкурс АРХИНОВА, къща в с. Белащица, арх.Петко Костадинов
Проект на къща в с. Белащица, община Родопи
Източник: арх. Иван Костадинов

Къща в  полите на Родопа планина
Проектант: арх. Петко Иванов Костадинов и арх. Иван Петков Костадинов

Къщата е разположена в имот от 2 дка в полите на Родопа планина, с. Белащица. Основните фактори, определящи градоустройствената и планова концепции са уникалната гледка към Пловдив с Тракийската равнина, обрамчена от Средна гора и Стара планина, както и непосредствената близост с Родопите.

Желанието на възложителя е да се  проектира  съвременна жилищна сграда, която с чистите си форми да се потопи в богатата природна среда и да покрие изискванията за висок жизнен стандарт.

Сградата е решена на полунива, с отчитане на естествения наклон на терена.
Дневната част е разположена на партера. Това е свободното пространство, в което са групирани зоните за разговори, хранене и релакс пред камината. На горно полуниво са  стаята за гости и топлата връзка към гараж за 3 автомобила.

На втория етаж са разположени 5 спални и малка зала за разговори и гледане на телевизия. Към всички стаи са предвидени самостоятелни бани и гардеробни предверия. Просторни тераси осигуряват непосредствено възприемане на панорамните гледки.

В приземното ниво  има просторна механа за шумни компании и зона за спорт и рекреация с необходимите анекси на един малък СПА център.

Дворното пространство пред дневната група е заето от басейн, покрита тераса и малка лятна кухня. Просторните витрини, достигащи до пода, създават усещане за приливане на интериора към басейна. Площадката около басейна е покрита с тикова дървесина, създаваща усещане за уют. Останалата част от имота е превърната в зелена морава, осеяна с групи декоративни дървета.

Фасадите на сградата са изпълнени с бяла дребнозърнеста силикатна мазилка в комбинация с облицовка от тикова дървесина, върху надеждна топлоизолация.

Техническси показатели:
Площ на УПИ: 2000 м2
Застроена площ: 410 м2
Разгъната застроена площ: 1190 м2

Проектът участва в годишния архитектурен конкурс Арх Инова 2016 в категория: Еднофамилни жилищни сгради.

+1
Закони Нормативна база Коментари