Къща с плосък озеленен покрив

Проект на еднофамилна, жилищна сграда, с гараж и спомагателни помещения, разположенa в полите на Витоша.
08.07.2010
Елит студио
972
къща, проект, сграда, гараж, озеленен покрив
Източник: Елит студио

арх. Калин Диков, арх. Андрей Арнаудов
Елит студио

Представяме ви проект на еднофамилна, жилищна сграда, с гараж и спомагателни помещения, разположенa в полите на Витоша.

Парцелът е с площ 1260 кв.м., разположен е на затревен склон, с единични дървета и ниски храсти. Наклонът е на север, с обща денивелация от около 9 м. 

Къщата е ситуирана на централно място спрямо границите на парцела. Проектът предвижда сутерен, две надземни нива и озеленена покривна тераса.Централния вход на сградата е от север. Дворното пространство от южната страна е оформено като затревена площ и терасирана, според денивелацията на терена.

Къщата се състои от две жилищни нива, сутерен, гараж за две коли и голяма покривна тераса. На първото ниво са разположени дневната с кухня и трапезария и стая за гости с прилежаща баня.


Разпределения първи и втори етаж

Второто ниво съдържа три спални, дрешник и две бани. На покрива е разположена използваема тераса с огнище за барбекю. Към откритата покривна терасата е оформен и малък кухненски бокс, за да можеда се използва рационално и удобно площа на покрива.

В сутерена са поместени обслужващи помещения - котелно, мокро помещение, фитнес с баня, винарна. Осигуренa e топла връзка с гаража, която се осъществява през малък склад.


Фасада - изток

​​​​​​​Композиционно сградата е съставена от няколко обема, като този на стълбищната клетка служи за вертикален акцент. Второто ниво на много места излиза като еркер, което ще бъде подчертано и с цвят.Фасада - запад

Материалите по фасадите са минерални мазилки в два тона и каменна облицовка за обема на комините. Дограмата е от PVC профили, с декоративни фолия, имитиращи дърво и стъклопакет. Бордовете се изпълняват с каменни плочи.


Фасада - север. Фасада - юг​​​​​​​

Конструкцията на сградата е стоманобетонна, гредова. Външните ограждащи стени се изпълняват от керамични тухли с дебелина 25 см, с топлоизолация от 10 см минерална мазилказа постигане на максимална енергийна ефективност. Вътрешните преградни стени се изпълняват от керамични тухли, и се облицоват с лепен гипсокартон. Окачените тавани в бани и тоалетни също се изпълняват от гипсокартон. Покривите са плоски, с топлоизолация от 20 см и хидроизолация с посипка. На покривната тераса се предвиждат дървени скари.

Автор: Елит студио
Закони Нормативна база Коментари