Къща с дантели от метал

Тази къща е била построена още през 1960 година. Намира се на тиха улица в стария град Монреал.
15.11.2013
текст: Антоанета Салфидж
864
къща, интериор, сграда, градска къща, gestion rené desjard
В артистичният ансамбъл от метал в интериора се включва и парапета
Източник: Снимки© Андре Дион

Автор на проекта  студио Gestion René Desjardins /http://www.rdesjardins.com/en/index.html


За Рене Дежардинс, автор на тази къща, сивите нюанси на метала, не са студени и скучни. Тъкмо обратното, известният канадски дизайнер майсторски играе с тези цветове, пресъздава множество полутонове и сенки, с които се получават интересни, дори необикновени и много елегантни стилистични композиции.Елементите на парапета са фино съединени, така че приличат на нежна дантела


Тази къща е била построена още през 1960 година. Намира се на тиха улица в стария град Монреал. Младото семейство, което придобива имота, поставя пред архитектите нелеката задача: да увеличат  полезната площ поне 3 пъти, но задължително да запазят външния вид на сградата, за да не се нарушава цялостната фасадна линия на улицата.  Като резултат зад старата фасада буквално израства нова триетажна постройка, а благодарение изобретателността на архитектурния екип при поглед от улица къщата изглежда по старому и само на един етаж.


Централно място в новото пространство на дома заема просторната всекидневна на първия етаж. Към нея са приобщени всички зони на нивото – трапезария, кухня, широка обедна тераса, а също и работен кабинет. 


Снимки: © Андре Дион


Самата дневна е разгърната на две нива и посреща гостите с простор и комфорт.  От огромните прозорци се открива прекрасна гледка към пейзажа навън, а белоснежните стени са идеален фон за екстравагантните натуралистични картини. Интериорът й на пръв поглед изглежда лаконичен. Отличава се с умерен шик, с подчертано внимание към скъпите детайли, простотата и непринудения комфорт. Най-яркият акцент в хола е камината. Декоративният й корпус е изработен от  груб черен метал, който изглежда като вграден в скелета на къщата по цялата й височина. Масивният метален къс обаче е видим от всички  точки на всекидневната и благодарение на умелото му съчетаване с останалите декоративни елементи, цветове и текстури, той присъства като ярък акцент, като активен  топъл център на дома. 


Снимки: © Андре Дион


В артистичният ансамбъл от метал в интериора по специален начин се включва и парапета на стълбището. Той също е изработен от черен метал, само че формован на кръгове. Елементите му са фино съединени, така че приличат на нежна дантела, по-скоро фина и мека, отколкото груба и студена като желязото. Топлината и уюта на пространството се допълват и от оттенъците на натуралното дърво – гръцки орех – с което са покрити подовете в къщата.


Снимки: © Андре Дион


Кухнята също е решена в аскетичните сиви полутонове. С помощта на съвременните технологии тя се отличава с висока функционалност, а благодарение грамотното зониране и прецизната игра със светлосенките, тя изглежда просторна и светла, въпреки подчертано тъмния си силует. В тази зона студенината на метала е специално компенсирана от допълнително светодиодно осветление в топли отенъци.


Трапезарията се намира в преднамерена близост до терасата на къщата. Два оригинални полилея, изработени по проект на Рене Дежардинс  разсейват светлината в пространството и му придават вечер тържественост и уют.


Снимки: © Андре Дион


На втория етаж са разположени три спални, фитнес зала и дрешник. Третият етаж се заема от спалнята на собствениците и допълнителна стая за гости.


В основата на интериорния проект авторът залага декоративните акценти от метал и преди всичко своеобразните съчетания между нюансите в гамата на сивото. Именно уж безличното сиво в този интериор присъства с богатство от полутонове, които изпъкват при съчетанията с цветовете на мебели, килими, текстил и акцентни аксесоари. Резултатът е стилно и модерно пространство, в което комфортът на обитаване се гарантира от качеството на материалите и нежността на конструкцията.


 

Автор: текст: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари