Къща с отворен поглед, дори и към банята

Open Space – така се нарича популярната през последното десетилетие дизайнерска концепция на отворените пространства.
14.06.2014
Антоанета Салфидж
2564
къща, дизайн, архитектура, морска къща, open space
Къщата се намира на хълм във вилната зона на Калифорния.
Източник: http://www.catalyze.org

Open Space – така се нарича популярната през последното десетилетие дизайнерска концепция на отворените пространства. Заличаване на видимите граници в помещенията, максимално разширяване на пространството, възможно най-директна връзка на интериора с външния пейзаж – това са някои от най-характерните стилистични белези на модерния отворен стил.


Как се живее, когато всичко е на показ?
Достатъчно ли е да не ти пука от любопитни погледи или има „архитектурни” трикове, които са в състояние да осигурят интимност и спокойствие на свободния кръгозор и отворените пространства?


Пълното остъкляване на втория етаж отваря широка гледка към морето. www.catalyze.org


Представяме ви една морска къща, която по елегантен начин решава дилемата между отвореност и недостъпност като успява да пресъздаде усещането за безграничност между стаите и морския бряг, но и да издигне „неведими” граници между интериорните пространства и уличната среда. 


Изцяло отворен интериoр на първия етаж.  www.catalyze.org


Къщата се намира на хълм във вилната зона на Калифорния. Сградата е проектирана на два етажа с лице, ориентирано към морето. Голяма част от стените на къщата са от стъкло. Това създава впечатление за изцяло отворен интериoр, при който всички помещения са на показ. Представата за достъпно и винаги отворено пространство всъщност е само на пръв поглед.


Същинската отворена зона се намира на първия етаж. www.catalyze.org


Същинската отворена зона се намира на първия етаж, на който стъклените врати могат да се прибират встрани и дневната да се свърже изцяло с двора и разположените в него басейн и зони за релакс на открито. Градината е изцяло заобиколена от бетонна ограда, която заради наклона на терена остава сякаш незабележима, но изключително добре предпазва двора,  а и целия първи етаж от любопитни погледи. Същевременно, пак заради наклона, цялото първo ниво в имота има директна визуална връзка с околния пейзаж – чак до хоризонта.


Вторият етаж на къщата също сякаш е без стени. Източник: www.catalyze.org


Вторият етаж на къщата също сякаш е без стени. Пространствата, обзаведени като спалня, кабинет и дори банята могат да се видят и от улицата. Да, но отвореният и достъпен дизайн е само на пръв поглед. Пълното остъкляване на вторя етаж е умело проектирано така, че да отваря широка гледка към морето, но да е недостъпно за погледи от улицата. Зрелище за минувачите остава единствено една от стените на къщата, която е от плътен бетон.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари