Къща в Родопите

Представяме Ви проекта на студио Simple.Architecture - Къща в Родопите.
30.12.2020
Simple.Architecture
46597
архитектурен проект къща, студио Simple.Architecture, Арх Инова 2020, Къща в Родопите
Къща в Родопите
Източник: Архитектурно студио Simple.Architecture

Къща в Родопите
Проектант: Архитектурно студио Simple.Architecture, арх. Александър Йончев

Тип – Инвестиционен проект
Разработени фази – Идеен проект, Технически проект, Работен проект
Година – 2020

Проектът на Студио Simple.Architecture - Къща в Родопите, спечели Наградата в конкурса "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2020" в категория: Проекти / Еднофамилни жилищни сгради.

Къщата се намира в горната махала на село в Родопите. Парцелът е с югозападно изложение, разположен точно под пътя, като предлага уникална гледка на 180 градуса към красивите планински пейзажи. В далечината се вижда село Гела, което е само на 2 км. Стръмният терен, с наклон от 30% създава усещането за полет. Къщите в съседство са обикновени, но дървените ферми и навеси, пръснати из селото напомнят за местните строителни обичаи, силно повлияни от културата на дървообработката.


Източник: www.simple-architecture.com

Проектът изискваше иновативно мислене, за да бъдат преодолени две основни предизвикателства:

Да се създаде силна връзка между съвременна архитектура и местните строителни обичаи. Трябваше да се намери хармония между тези два компонента без да се получи или копие на традиционна къща, или съвременна постройка, нямаща нищо общо с контекста, в който се намира. Поради това проектът се разви в две паралелни и допълващи се насоки. Отвътре, къщата има съвременна минималистична и модерна визия - изградена е от видим бетон и представлява монолитно ядро, в което се помещават отделните пространства. Отвън, обаче, къщата е облечена в дърво, което търси връзка с традиционните за района постройки. Външната обвивка на къщата е направена от фасадни дъски, боядисани в черно. Материалът е вдъхновен от намиращите се в близост ферми, като отразява местните строителни обичаи и вписва къщата в характерната атмосфера на едно родопско село.

Да се оптимизира площта на малкия парцел, който е едва 450 кв.м. Къщата е поставена конзолно, подпряна на две монументални стоманобетонни подпори, с което се постигна стъпка на сградата от само 28 кв.м.Източник: www.simple-architecture.com

Дневната, кухнята, трапезарията и двете спални са ориентирани на югозапад, като посредством 3-метрови плъзгащи витрини улавят слънчевите лъчи през цялата година, а през лятото тези витрини позволяват да има естествено охлаждане и проветряване. Черното дърво на облицовката и декингите съдейства за по-добро усвояване на топлинната енергия.

Къщата представлява черна кутия, подпряна на две монументални стоманобетонни опори, надвиснала над низината. От пътя тя е почти незабележима, тъй като плоският ѝ покрив се изравнява с нивото на улицата. Но в дъното на парцела, където са разположени дневната, кухнята и трапезарията, тя излиза на повече от 6 метра височина над терена. Това подсилва усещането за полет от голямата панорамна лоджия.Източник: www.simple-architecture.com

Проектът се характеризира с функционалност на архитектурното решение в няколко направления.

Плоският покрив се изравнява с нивото на улицата. Така той предлага места за паркиране, както и за предвидената бъдеща инсталация на соларни панели, а в същото време е леснодостъпен за поддръжка.Източник: www.simple-architecture.com

Жилищният обем представлява правоъгълен паралелепипед, поставен върху две подпори. Къщата е на едно ниво, а разпределението на пространствата в нея е проектирано изключително прагматично, тъй като е едва 99 кв.м. Всички изграждащи я пространства са разпределени на едно ниво – преддверие, склад, техническо помещение, баня и тоалетна, две спални, дневна, кухня и трапезария. Всички помещения имат естествена светлина, с изключение на склада и на техническото помещение.


Източник: www.simple-architecture.com

Дневната, кухнята и трапезарията са проектирани като едно общо пространство с правилна правоъгълна форма. Една голяма обща лоджия, отделена с плъзгащи стъклени врати може да стане част от интериора, когато вратите ѝ бъдат отворени.Източник: www.simple-architecture.com

При двете спални също е постигната дискретност на пространствата - вместо да се проектира прозорец на техните фасади към съседните имоти, е предложено плъзгащо остъкляване с цяла височина, гледащо към лоджиите им. Това осигурява от една страна - богата естествена светлина, а от друга - чувство за уединеност, без да лишава обитателите от гледка към заобикалящата ги природна среда.

Дворното пространство е с малка площ, която е оптимизирана до максимум. Къщата предоставя и покрито дворно пространство, което може да бъде усвоено според нуждите на обитателите.

 
Източник: www.simple-architecture.com

Къщата е решена в два материала – бетон и дърво. Естетиката ѝ сблъсква съвременната с традиционната архитектура. Цветовете са умишлено премахнати, за да се подчертае красотата и многообразието на богатата околна природа. Съществуват само черно, сиво и бяло. Черното е приложено във външните пространства, в екстериора. Сивото е използвано за сърцевината на интериора. Бяло е предвидено само за обзавеждането, което придава въздушност и лекота на отделните помещения.

   
Източник: www.simple-architecture.com

Всякакви визуални дразнители и декоративни елементи са доведени до минимум, което подсилва цветовете на сезоните и формите на заобикалящата околна среда. По този начин къщата установява силна връзка с природата и предоставя спокойна атмосфера за духа и сетивата.

Къщата е изградена изцяло с местни материали и техники, целящи да подчертаят утвърдените качества и традиции в родопското строителство. Проектът е в процес на реализация.

 

Автор: Simple.Architecture
Закони Нормативна база Коментари