Влез в гардероба

Ако не можете да се справите сами с проекта, тогава може да ползвате и услугите на специалист, който да проектира гардероб или гардеробно помещение.
14.06.2012
Мая Янева
1177
мебели, спалня, гардероб, гардеробно помещение, рафтове за дрехи
Добрите решения в гардеробната могат да ви спестят много време,
Източник: http://www.walkinwardrobezone.com/

Етимологично английската дума wardrobe \ гардероб\ се появява в средните векове и има връзка с френската – armoire, което означава лично, интимно място за съхранение на дрехи. Постепенно в знатните домове се обособяват определен тип шкафове, в които благородниците съхраняват своите одежди. При аристокрацията това представляват цели помещения, предназначени за дрехите на благородните особи. През XVII и XVIII век бароковият период в развитието на интериора превръща гардероба в това, което познаваме днес. Развитието на гардероба преминава  през различни етапи, в които основнитe материали за гардеробите са дъб и орех. Минава доста време, докато гардеробите се превръщат в минималистични мебелни структури с основен акцент върху функционалността и удобството при експлоатация.

Днес най-често срещаните гардероби представляват двукрилни, трикрилни или четирикрилни структури, които имат релси за окачване на дрехи, рафтове и вътрешни чекмеджета. Ако имате точните размери на мястото, предназначено за инсталиране на гардероба или на помещението за изграждане на гардеробна и искате индивидуален проект, може сами да асемблирате вашия гардероб. За целта ще е достатъчно да изберете броя и вида на отделните модули, както и да решите типа на вратите – с панти или плъзгащи се.  Ако не можете да се справите сами с проекта, тогава може да ползвате и услугите на специалист, който да проектира гардероб или гардеробно помещение.

Елементите на гардероба
Чекмеджета
Особено подреден и спретнат вид ще има гардеробното помещение или гардеробът, ако го снабдите с красиви и удобни чекмеджета. Фирмите, които предлагат модули за гардеробно или гардероб по поръчка обикновено разполагат със стандартна гама, от гледна точка на дизайна и размерите. Но има производители, които разполагат с широка гама, която дава възможности при решенията за чекмеджетата – разнообразие от дръжки, красив обков и интелигентни механизми за движение.
Така може да създадете уникален стил, който да бъде комбинация от дизайн и функционалност според вашият вкус и вашите нужди.

Рафтове за обувки
Няма по-голямо удобство от това с един поглед да можете да обходите всичките си обувки. Това е възможно със специалните модули с наклон, които осигуряват удобна и функционална подредба на обувките в гардероба. Рафтовете могат да бъдат в комбинация с прозрачни врати, които подчертават елегантността на гардеробната, но могат да бъдат и с плътни врати, които осигуряват дискретност. Специалните гнезда за вашите обувки могат да бъдат с наклон, а това пести място. С едно движение ще имате достъп до чифта обувки, от който се нуждаете в момента. 

За бижутата и аксесоарите
Специални подложки от кадифе, разположени в чекмеджета, които са част от витрина - това е мечтата на всяка жена. Тези модули, предназначени да подслонят бижутата ви, осигуряват красив и практичен начин да съхраните своите съкровища и да имате лесен и бърз достъп до тях. В тези чекмеджета за аксесоари могат да намерят място вашите колани, шалчета, фишута, както и вратовръзките и коланите на вашия съпруг. Тези елегантни елементи могат да бъдат част от основния обем на гардероба или част от островен скрин, разположен в центъра на гардеробното помещение.
 
Плъзгащи се релси за панталони
Край на досадните клипсове и закачалки за панталоните! Релсите за окачване на панталоните  в гардероба осигуряват лесно и бързо прибиране, както и бърз достъп до изгладените, окачени панталони. Тези релси се плъзгат навътре и навън много гладко, като всяка отделна релса е подвижна.

Скрин
Красив скрин с чекмеджета като част от гардеробното осигурява много място за съхранение. Скринът може да бъде с различен брой чекмеджета и с различна големина в зависимост от мястото, което искате да оползотворите.

Рафтове за чанти
Специален модул осигурява елегантен подслон на чантите в гардероба. Модулът представлява плъзгаща се единица с поглед от двете страни. На множеството рафтове може да съхранявате чантите си и да имате лесен и бърз достъп до тях.

Сгъваема дъска за гладене
Специален механизъм осигурява сгъване и прибиране на дъската за гладене. Така тя може да изчезне зад чекмеджетата в гардероба, когато не ви е необходима. Дъската за гладене е задължителен елемент от гардеробното помещение. Съвременните гардеробни помещения са изградени непосредствено до пералните и сушилни помещения в дома, което улеснява комуникацията между тези зони. Подвижните дъски за гладене се инсталират в специален модул, като имат три възможни позиции за работа. Има възможност и за проектиране на сгъваема дъска за гладене по поръчка.

Острови
Луксозните острови по поръчка могат да бъдат съвършеният завършек на вашата гардеробна. Но затова е необходимо да разполагате с достатъчно пространство. Островите могат да имат чекмеджета, рафтове, кутии или кошници, в зависимост от личните ви потребности и вкус.

Кош
Дрехите за пране можете да съхранявате в кош с естетична визия. Това може да бъде и подвижен кош в гардеробната, който може лесно да придвижва до пералното помещение. Тогава дрехите за пране може да се пренасят безпрепятствено до пералнята, а изсушените дрехи да се връщат обратно в гардеробната, за гладене и съхранение в гардероба.

Добрите решения в гардеробната могат да ви спестят много време, а функционалната подредба може да ви осигури добро начало всеки ден.

+17
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари