Къща в Архангелос

Къщата се намира в силно застроен район в един от кварталите на Никозия - Архангелос, граничещ в северозападната си част с натоварен път.
15.06.2015
арх. Евелина Цветкова
1047
къща, архитектура, градска къща, интериор, dias architecture st
Сградата се опитва да „избяга“ от шосето чрез наклонения си обем.
Източник: www.demetrisioannou.com; photo: Creative Photo Room

Архитектура: dias Architecture StudioЛокация: Strovolos, Nicosia, Cyprus
Екип: Demetris Ioannou, Maria PapayianniГодина на построяване: 2013
Строителна фирма: Karyatides developer
Конструкции: ASD Sotiriou
Площ: 280 m2
Фотография: Creative Photo Room

Къщата се намира в силно застроен район в един от кварталите на Никозия - Архангелос, граничещ в северозападната си част с натоварен път. Едно подобно местоположение води със себе си и предполагаемите странични ефекти – шум и замърсен въздух.

Архитектите от Dias Architecture studio намират умело решение, както по отношение на дизайна, така и чисто практически. Те залагат на концепция, която максимално да „отдръпне“ къщата от шосето. Наклоненият обем създава впечатление, че сградата се опитва да „избяга“ от северозападния си съсед (шосето) и максимално се опитва да се привърже към по-благоприятната посока, а именно югоизточната. По този начин тя се явява и по-уединената част от къщата, където съответно е разположено и по-богатото остъкляване. Логично, северната страна е решена по-семпло и с по-малко отвори. Единствен акцент там е щедро остъклената, излизаща извън фасадната равнина, стълбищна клетка. Стъклената витрина служи и като източник на естествена светлина за приземния етаж.

По отношение на разпределението – дневната и трапезарията, освен че са с впечатлителна двойна етажна височина, са организирани в т.нар. полуотворен план, създавайки усещането за  простор в общото пространство. На това ниво се намират още гостна  и  мястото, което собствениците наричат „семейната стая“. Всички зони са щедро обърнати към откритите площи за още повече светлина и въздух. Качвайки се по стълбите стигаме до своеобразен мост, разположен над дневната и останалите помещения на долното ниво. В срещуположните краища на този мост се намират и спалните помещения. Мастър-спалнята и кабинетът са отделени в северната част, а останалите две стаи се намират в южната половина на етажа. Интериорът е изключително непретенциозен, семпъл и залагащ единствено на добре подбрани текстури и цветове. 

Интерес представлява надстърчащия плосък покрив на къщата. Подобната на конзола стреха изпълнява ролята на най-важния елемент в архитектурата на сградата – доставя нужния нюанс сянка, който да подчертае останалите обеми. Формата му варира в зависимост от фасадните равнини – когато е нужно засенчва, когато не – влиза светлина. 

Поредната къща-доказателство, че не винаги наличните обстоятелства в съседство ощетяват обитателите. В ситуация като тази вярната формула е обикновено е само една - умело ползване на геометрията и правилното разположение на всяко едно пространство в бъдещия дом.  

+10
Автор: арх. Евелина Цветкова
Закони Нормативна база Коментари