Къща в полустрога геометрия

Съвременно решение в синхрон с архитектурната традиция.
14.11.2016
Весела Маркова
2528
къща, сграда, архитектура, обеми, форми
Източник: Ива Василева
 • Архитектура: IVARCH - Iva Vassileva  
 • Разгъната площ 185 кв.м
 • Година на завършване:  2013
 • Снимки: арх.Ива Василева

Представената къща спечели Първо място в Годишните архитектурни награди "АрхИнова" 2016.


Четири различни по размер правоъгълни модула са обединени посредством остъкляване, за да оформят един доста нестандартен жилищен ансамбъл, намиращ се на цикладския остров Кеа. Архитектурната идея на едноетажната къщата е вдъхновена от местните традиции, но е еволюирала през призмата на съвременните изисквания за функционалност и технологичните възможности. Тази къща е една впечатляваща компилация между два специфични стила на жилищна архитектура, които се срещат на острова, в гъсто населената част и извън нея.
 От векове на острова, върху отдалечените от населените места хълмове, се изграждат своеобразни къщи наречени "καθοικιές". Характерното при тях е компактната форма, разстланото в един етаж разпределение, плоските покриви, както и малките прозорци. От друга страна в самите населени места, където къщите са скупчени нагъсто, в близост една до друга, са се оформили интересни обществени пространства, под формата на малки площадчета и стъпаловидни улички, които са един вид обединяващо звено, като същевременно са изпълнени с функции за обитателите.В съвременния прочит къщата носи чертите и на двете традиционни за острова жилищни форми. Тя е богато обляна от светлина, взаимствани са и малките прозорци върху отвесните стени, но щедрото покривно остъкляване, както и свързващите стъклени стени между плътните модули, почти създават равнопоставеност и баланс на високите отвесни стени. Стъкленият покрив се състои от множество сегменти с лек наклон, които осигуряват оттичането на дъждовната вода, която се събира в подземен резервоар. Така затвореното под стъкления навес пространство напомня на малки улички с уширения, наподобяващи площадчета. Комплексът е изграден, следвайки наклона на терена. Вдъхновеното от тесните стъпаловидни улички и площадите на Иулида пространство между четирите обема  е оформено като атриум.
Главният вход е ситуиран в горната, северна  страна на къщата. Слизайки надолу по стълбите посетителят преминава през отделните нива на атриума. Средното ниво с квадратна форма е прекрасно място за организиране на различни забавления, гледане на кино, игри, идеално е и за различни тържества. От него се преминава към домашния офис и кухнята. На най-долното ниво е разположена дневната, включваща кът с камина. Следват и личните пространства за отдих и сън - спалнята с баня.
 


         


Атриумното пространство има и съществена роля за поддържане на микроклимата в къщата. Функцията му през зимата е на колектор на слънчева топлина, а през лятото служи за охлаждане. Друга интересна и съобразена подробност е разположението на къщата, така че надлъжната ос на атриума да съвпадне с преобладаващата посока на ветровете в Кеа. По този начин естествената вентилация и привнасянето на свеж въздух се осъществява благодарение на съобразените размери на отваряемите части от остъкляването.


         


Следвайки идеята за съвременната препратка към традиционната архитектура стъкленият покрив на всички нива е разположен под височината на четирите плътни модула на къщата, така че гледайки отвън той да остане невидим.
 За да се слее в пълна хармония с околния пейзаж, къщата е решена в топли, естествени тонове за мозаечната мазилка на стените и подовите каменни плоскости.  


Представената къща спечели Първо място в Годишните архитектурни награди "АрхИнова" 2016.


 • Дограма: Schüco, алуминиева дограма 
 • Мозаечна мазилка: Saint-Gobain Weber 
  Мозаечната мазилка weber.pas Мармолит, на база изкуствена смола и цветни камъчета, е изключително устойчива на механично натоварване. Мазилката има водоотблъскващи качества и не се влияе от атмосферните условия, а пъстрите естествени камъчета придават нестандартна и интересна визия на фасадата, с устойчиви във времето цветове.
 •  Елементи от стомана Кор-Тен - Ruukki България 
  Ruukki България  произведе и достави елементи от стомана Кор-Тен за обекта на остров Кеа, Гърция, освен това и на много други обекти в Гърция. Ruukki е производителят за Европа на този тип стомана. Този  материал е много специфичен, тъй като създава слой от патина подобна на ръжда по повърхността на стоманата и запечатва по този начин като предпазва от по-нататъшна ръжда или корозия на метала. Този материал е екологичен и няма нужда от никакви химически обработки или боядисване и в това е неговия чар. Материалът, освен оригинален, е самоподдържащ се и няма нужда от периодични обработки, което в крайна сметка спестява много разходи. От този материал Ruukki произвежда фасадни елементи, детайли, също така и всякакви архитектурни елементи.
  Ruukki Cor Ten може да намерите при: Руукки Конструкции и Инженеринг България ООД - www.ruukki.bg; www.rki-bg.com
Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари