Къща в околностите на Пловдив, SV ARCHITECTS

Реализация: 2014-2017г.
14.02.2017
SV ARCHITECTS
1289
къща, проект, сграда, жилищна сграда, sv architects
Къща в околностите на Пловдив, SV ARCHITECTS
Източник: SV ARCHITECTS

Модерна къща в околностите на Пловдив
Проектант: SV ARCHITECTS, арх. Стефан Вълканов
                       
stefanvalkanov@abv.bg, тел.0898 677 083 
Къщата е разположена в южната част на двора, а  подходът за хора и автомобили е от  улицата на югозапад. Ориентацията на сградата е на югоизток. Предвид спецификата на терена и местоположението на сградата, се предвижда гаражът за автомобили да се интегрира в обема на второто ниво на сградата. Входът на сградата е също на това ниво, което се равнява на нивото на прилежащата към имота асфалтирана улица.Сградата е проектирана на две нива.
На първо ниво е предвидена дневна зона с кухня, трапезария и дневна, библиотека, домакинско помещение, килер, техническо помещение, баня с тоалетна, спалня за гости и склад. 
На второ ниво са разположени спалня за родителите със самостоятелен санитарен възел и две спални за децата с общ санитерен възел. На това ниво непосредствено до входа е разположен гараж за два автомобила. Вътрешна стълба с естествено осветление свързва двете нива.
В северната част на двора е разположено  барбекю с лятна кухня и складово помещение за мебели, обединени с основната сграда под общ покрив, като продължение на първото ниво. Красиво водно огледало свързва къщата и барбекюто.


При оформлението на фасадите се използват естествени материали - камък и дърво, в съчетание с бяла мазилка и стъклени витрини. Дървените обшивки по фасадите следва да бъдат защитени с импрегниращи масла или лакове на водна основа.
Сградата е решена с плоски покриви и на двете нива, като  покривът на първото ниво, над дневната зона е озеленен. Системата за озеленени покриви е Diadem 350. Покривът над барбекюто не се озеленява. На покрива на второ ниво се монтират слънчени колектори за подгряване на вода. За напояването на тревните площи ще се използват подпочвени води.
Конструкцията  е стоманобетонова, съставена от колони, шайби, греди и плочи.
Външните ограждащите стени са тухлени - Porotherm 25 N+F Light с дебелина 25см, защитени отвън с топлоизолация 10cm и завършени с каменна облицовка или мазилка Baumit Silicon.
Вътрешните преградни стени са тухлени Porotherm 8 N+F, 12 N+F и 25 N+F Light, с дебелина 8cm, 12cm и 25 сm.

Проектът участва в архитектурен конкурс Арх Инова 2016 и бе номиниран в категория: Еднофамилни жилищни сгради. 

Автор: SV ARCHITECTS
Закони Нормативна база Коментари