Защо да си купим робот за басейн?

Иновативните решения намират добър пазар, особено в сезона на лятото.
15.07.2016
Константин Димов
1998
Басейни, робот за басейн, роботи на батерия, роботи на акумулатор, басейнов робот
Робот за басейн Ddolphin supreme 3
Източник: www.poolroboter.tips

На всеки собственик на басейн, който вече няма желание да го чисти ръчно, все някога ще му се прокрадне мисълта да си купи робот за басейн. Но кой модел да изберем, какво прави той за басейна и дали си струва да си го купим, разяснява специализираното издание http://www.poolroboter.tips/.

Роботът за басейн е полуавтоматично пособие, което чисти напълно независимо от съоръжението за пясъчни филтри. Самият робот има повече компоненти като най-важните са четките, мотора, филтъра и уреда за управление, както и самата му форма („черупка”). „Къщичката” на басейновия робот е почти изцяло от пластмаса. Това го прави относително лек и той може сравнително лесно да се движи във водата.

Що се отнася до четките има два различни вида: Едните - PVC – четки за басейни със стиропорови или стоманени повърхности. Другите: четки с поливинил (подходящи за басейни с истински гладка повърхност), като четките биват задействани от специални ленти, движени от мотор.

Тъй като роботите за басейн работят независимо от съоръжението за пясъчен филтър, те имат нужда от собствени филтърни елементи. Те са вградени във вътрешната част на работа и се сменят отдолу или отгоре. „Сърцето” на робота е мощният мотор на уреда. Чрез неговата всмукателна сила, роботът може да се придържа към стената, ако чистите дъното или стените на басейна.

Как функционира един робот за басейн?
Управлението на робота е външно, от т.нар. пул. Това е една малка кутийка с най-различни елементи, свързана с кабел с басейновия робот. Кабелът определя колко голям басейн може да се почисти, т.е. колкото по-дълъг е кабелът, толкова по-голям може да е почистваният басейн. Пултът за управление на басейна има нужда от ел.ток и съответно от контакт наблизо.

Ако човек иска да си почисти басейна, придвижва робота с транспортна количка до мястото, където ще чисти, потапя го във водата и го включва. Тогава роботът първо по-грубо го пречиства, за да може да пресметне оптималния маршрут на почистване. Когато той е готов със своите изчисления, започва същинското чистене. Ако роботът има различни функции или цикли на почистване, човек може да ги настрои от пулта предварително. Когато почистването е приключило, роботът се изважда от басейна и отново с транспортната количка се прибира обратно, например в гаража. 

Кога има нужда от басейнов робот?
Ако имате малко свободно време и искате да прекарате повече време в плуване, то това е добър избор. Роботът ни върши „мръсната работа” за басейна, така да се каже. Цената му обаче, все още е висока. Имайте предвид също, че не всеки робот е подходящ за всеки басейн, затова малко проучване преди покупката не ви е излишна.
Който вече го притежава обаче, не иска да се раздели с него, казват специалисти.

Избор на правилния робот
Басейновият робот се предлага в много и различни варианти, оборудвания и ценови сегменти.

Ето още няколко съвета:
- Ако не подберете правилните четки за робота, той няма да намери необходимата опора върху стената и ще падне надолу. Ако някой има естествен басейн или езерце в градината, има нужда от специален робот, т.е. необходими са му специални филтърни системи за природни басейни. Защото, ако използва нормален робот, филтърът веднага ще се задръсти и ще трябва да сменя.
- Формата на басейна също е от голямо значение. Правоъгълните басейни имат оптимална форма за почистване с робот. При осмоъгълни или овални басейни също има ограничения, обосновани от формата им. Кръглите басейни пък, също са повече от подходящи за почистване с басейнов робот точно,  заради своята форма.
- Роботи на батерия или акумулатор нямат нужда от кабел и са предпочитани за почистване на особено големи басейни.
- Имайте предвид за другите модели, че те работят на ток, преминават през басейна, т.е. през вода,(която провежда ток) и при лоша, ненадеждна изработка, а също при лоши уплътнения водата може много бързо да проникне и много бързо да го съсипе, и дори да го изкара завинаги от строя.

+2
Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари