Къща от бали от слама в България

Сградата е проектирана на принципите на индийската наука за хармонична архитектура Васту Шастра - древно индийско учение за архитектурата на сградите и изграждането им
14.02.2016
арх. Ива Делова
6133
Хоумнест, арх. Ива Делова, Къща от Бали слама, екокъща, Здравословна среда
Къща с естествени материали на принципите на Васту Шастра
Източник: Хоумнест, арх. Ива Делова

Инвеститор: Частно лице
Архитектурен проект: Хоумнест, www.homenest.eu
Строител в частта сламени бали и измазване с глина: Барбали
Местоположение: с.Кокаляне, общ.Панчарево  
Дата на строителство: 2015
Фаза: акт 15
ЗП: 115кв.м.
РЗП: 257 кв. м


Сградата представлява еднофамилна  къща за целогодишно обитаване от четиричленно семейство. Къщата е израз на стремежа на младо семейство да живее здравословно и хармонично, в близост до големия град. Здравословната среда се постига, както с използването на подходящи естествени материали и техники, така и с определени методи на проектиране. По желание на инвеститорите сградата е проектирана на принципите на индийската наука за хармонична архитектура Васту Шастра - древно индийско учение за архитектурата на сградите и изграждането им, така, че да поддържат хармонично пространството около  обитателите, което повишава тяхното духовно, емоционално и умествено състояние. Това се осъществи чрез създаването на структура, която е в хармония със Земята и космическите енергии. Всички размери и пропорции са подчинени на определена закономерност, която пък изхожда от индивидуалните характеристики и желания на собствениците. 

   


В проекта са заложени още принципи на изграждане на здравословна среда на обитаване (Building biology), създаване на оптимален комфорт и микроклимат, чрез изграждане на сградата с естествени материали – дърво, сламени бали, глинени мазилки.Принципите на Building Biology стават все по-актуални, поради постоянните иновации, които внасят в домовете ни все повече източници на вредни излъчвания – мобилни телефони, wi fi модеми, PVC настилки, мебели от формалдехидни смоли и т.н. Собствените ни домове таят заплахата на увеличаващите се болести на новото хилядолетие – астма, алергии, мигрена, рак, стерилитет, хиперактивност при децата и много други.Домът и средата, която обитаваме рефлектират върху здравето ни основно по два начина:


- Как е построена една сграда: физическата й структура и функционална взаимосвързаност, така че да създава и поддържа здравословна среда.
- Как обитаваме сградите: различните механизми и навици на обитаване, които влияят силно на средата и определят качеството й.Цел на проекта и изпълнението му е токсичните влияния да са сведени до минимум. Направено е и изследване на терена за геопатогенни излъчвания. Използван е софтуер за анализ на биоклиматичните особености на мястото и търсене на устойчиво решение за конкретния случай (Sefaira concept).


Разположение и организация 
Функционалните и пространствени характеристики са продиктувани от спецификите на Васту дизайна – определени пропорции и местоположение на зони. Основно място в къщата заема специалното пространство „брамастан‘, което е в центъра й и „минава“ през двата етажа, също осигурява влизането на естествено осветление от покрива. На първи етаж са разположени антре, брамастан, дневна, трапезария, кухненски бокс, спалня за гости, баня с тоалетна, кабинет, стълбище, тераса на нивото на терена. На втори етаж се поместват две детски спални, една родителска спалня, баня и тоалетна, стая за медитация.


Конструкция и материали
Фундаментите са ивични стоманобетонови. Конструкцията на първи, втори етаж, покрив е скелетна – дървена. Междуетажната плоча и тази на кота 0,00 е гредоред, дюшеме и съответната изолация между тях. Външните стените са изградени с техника за строителство с естествени материали – сламени бали, базирана на немски опит (Съоз на строителите със сламени бали – FASBA) и законовo регламентирана в България. Вътрешните преградни стени са от тръстикови панели. Изолацията на покрива също е решена с тръстикови панели, на места е изпозлвана и изолация от дървесна вата. При мокрите помещения стените са предвидени да бъдат изградени с импрегнирани плоскости за мокри помещения и съответната шумо и звукоизолация между тях.
Отвън и отвътре сградата е измазана с три слоя глинена мазилка, на места с дървени декоративни елементи/дърв. обшивка. Дограмата е дървена, двоен стъклопакет. 

  


Узаконяване
Сградата има разрешително за строеж и е в процес на строителство. Проектът е подкрепен от Техническо становище, което проверява и установява,че предоставените бали от слама могат да бъдат използвани като строителен материал за изграждане на неносещи (самоносещи) външни и вътрешни стени на едноетажни и двуетажни сгради с дървена носеща конструкция в условията на  България, съобразно изискванията на българските норми и стандарти и натоварванията от вятър и земетръс. Становището е издадено от УАСГ, съвместно с Асоциация за строителство с естествени материали, въз основа на извършените статически и оразмерителни изчисления и направени изводи и препоръки за  приложимостта на сламените бали за изграждане на стени на сгради.


Пожаробезопасност
Проектираната сграда се класифицира като клас по функционална пожарна опасност Ф 1, подклас Ф 1.4 – еднофамилна жилищна сграда
Необходимата огнеустойчивост на конструктивните елементи и минималния клас по реакция на огън на строителните продукти, от които се изграждат същите е определена съгласно  Наредба Із-1971 за СТПНОБП. Фактическата степен на огнеустойчивост на сградите е V-та, при нормативно изискваща се V-та степен на огнеустойчивост.


Слънцезащита
Сградата е проектирана с преобладаващо остъкляване на южната и западната фасада, което допринася за преливане на пространствата към двора. За постигане на комфортна температура през лятото, без да се използва механично охлаждане, се прибягва до засенчване на прозорците чрез голяма стреха и външни дървени капаци. 


Отоплителни и вентилационни инсталации
Топло/студо-носител се осигурява от геотермална енергия, посредством земносвързана, чрез сондажен кладенец, термопомпа. Има възможност за „пасивно” охлаждане през лятото.

Закони Нормативна база Коментари