Стая за пране

Наличието на отделна стая, в която да се разположи нужното оборудване за изпирането и сушенето на дрехите се превръща в мечта на модерната домакиня.
20.01.2019
Екатерина Бонева
3392
интериор, пералня, мокро помещение, стая за пране, сушилня
Малката площ не винаги означава тъмно и закътано пространство.
Източник: www.decorelated.com

Независимо как го възприемате, поддържането на дрехите и домашния текстил е важно за човешката хигиена и уюта в дома. Именно поради това е желателно да имате добре устроена среда, която да направи този процес по-приятен и подреден. Обособяването на перално помещение е обичайна практика за американските домове, но постепенно започна да навлиза като елемент от съвременното строителство и у нас. Наличието на отделна стая, в която да се разположи нужното оборудване за изпирането и сушенето на дрехите се превръща в мечта на модерната домакиня.

Стая за пране – прищявка или необходимост?
Въпреки, че често се пренебрегва, отделната стая за пране е една от най-полезните помещения в жилището. Повечето от съвременните домове рядко разполагат със специално предназначена за това площ. Развитието на технологиите доведе до внедряването на все повече нови уреди за улесняване на ежедневието, които на практика „изтикаха“ пералната машина от интериора на кухнята. Тази тенденция е съвсем устойчива и обоснована – мястото на уредите за изпиране и сушене на дрехите съвсем не е там, имайки предвид миризмите и всякакви други дейности по приготвяне на храната. От друга страна, предвиждането на отделно мокро помещение би могло да освободи немалка допълнителна площ, така необходима на модерната домакиня. Банята също не е удачен вариант за разполагане на подобни уреди, поради наличието на влага, която може да повреди вътрешната им механика.


Организирайте пространството по функционален начин.    Източник: www.raaschaos.com

Идеята на отделната стая за пране е там да се държат пералня, сушилня, кош за мръсно пране, сгъваем сушилник, дъска за гладене, ютия, и необходимите препарати. Обособяването на такова помещение не само ще създаде полезни навици у членовете на семейството, по отношение на сортирането на мръсните дрехи, но и ще направи изпълнението на тези задължения много по-приятно. Подобна сервизна зона подобрява комфорта и увеличава стойността на жилището, ето защо все повече инвеститори и проектанти не пропускат въвеждането ѝ в строителния проект.

Къде да се разположи?
Освен ако не бъдат предвидени на ниво проект, идеите за мокро помещение зависят изцяло от наличната площ и общата схема на жилището – разположението на стаите и изводите за вода са от основно значение. В случай, че пространството позволява определяне на самостоятелна площ за подобни цели, ето и някои практични съвети, които ще улеснят целия домакински процес.

Сортирайте разделно
Изобилието от лавици и наличието на шкафчета ще направи помещението по-функционално и ще улесни достъпа до необходимите препарати. За целта използвайте оптимално вертикалното и хоризонтално пространство. Определете нужния брой кутии и кошове за сортиране на дрехите по видове и цветове, като предвидите отделни контейнери или шкафове за бельо, чаршафи и хавлиени изделия.

Етикирайте
Надписването на контейнерите ще въведе организация в подредбата на прането, която ще бъде ясна за всички. По този начин даже може да определите конкретни дни за изпирането по видове. Описването на съдържанието ще сложи край на постоянно подмятаните и мистериозно губещи се чорапи.

Определете място за сгъваема сушилня
В такова помещение този атрибут винаги е необходим за доизсъхване на дрехите, особено ако не разполагате със специален електроуред за това. Предимство е, че може да я разгънете, когато се налага и да я скриете зад някой шкаф, когато не се използва. Така мястото ще бъде свободно за оползотворяване през останалото време. Удачна идея е сгъваемият сушилник тип „чадър“, на който да закачите само бельото. Ако таванът е висок, непременно помислете за отделен лост за закачване на закачалки за сушене на ризи и сака. Със сигурност няма да съжалявате.

Включете цялото семейство
Независимо, че първоначално не всички от семейството биха го одобрили, създаването на организация за дейностите по пране, гладене и сгъване на дрехите ще осигури „глътка въздух“ на всяка домакиня. Разпределете задачите, така че да има достатъчно отговорности за всички, дори и за най-малките. Така едни ще отговарят за пускането на прането, други за простирането и сушенето, а трети за гладенето и сгъването.


Създайте настроение с цветовете.    Източник: www.imagebin.me

Заложете на минималистичен интериор
Ако мястото позволява, постарайте се да скриете всички електроуреди и висящи мрежи за пране с паравани. Може да разположите пералнята и сушилнята в шкаф или да помислите за плъзгаща врата. Така ще придадете на пространството минималистична визия и чувство за подреденост и уют. Това разбира се е просто съвет – стаята за пране може да обзаведете в предпочитан от вас стил, но е за препоръчване да бъде в унисон с останалите помещения в жилището. По този начин ще постигнете балансирана атмосфера, без да имате чувството, че мокрото помещение не е част от вашия дом.

Осигурете добра вентилация
Функционалното предназначение на такова помещение предполага и качествена вентилация. В него постоянно ще се сушат или гладят дрехи и ще има много изпарения. Дори и да осигурите добра изкуствена циркулация на въздуха, не забравяйте да предвидите поне един прозорец, от където да прониква свеж въздух. Проветрявайте редовно. Така ще намалите риска от образуване на мухъл и неприятна миризма, а дрехите ще съхнат по-бързо, особено през лятото.

Определете кът за мокро помещение
В случай, че не разполагате с отделно пространство за обособяването на мокро помещение, със сигурност не бива да се отказвате от предизвикателството. Малката площ не винаги означава тъмно и закътано пространство – напротив. С повече въображение и творческа мисъл всяка ниша би могла да стане по-приветлива и практична. Функционалното използване на пространството предполага правилна подредба на обзавеждането. За целта може да преградите част от така или иначе дългия коридор или да използвате наличния килер. Много от старите апартаменти имат такава ниша в антрето.


Използвайте оптимално пространството по вертикала и хоризонтала.    Източник: www.mariehiggins.com

Пералнята и сушилнята могат да се позиционират една върху друга, което съкращава нуждата от допълнителна площ. Вместо отваряеми вратички можете да монтирате релси и перденца. Или пък да се възползвате от плъзгаща врата, която да не заема допълнително място при отваряне. Кошовете за мръсно пране могат да се монтират на плъзгачи под плота, а липсата на обков ще създаде усещане за повече свободно пространство. Ако искате всичко да изглежда подредено и максимално събрано, етажирането е задължително. Използвайте ъглите от най-ниската до най-високата им част. Дъската за гладене пък може да се прибира към стената.

Независимо дали ще организирате такова сервизно помещение в отделно пространство от дома или ще устроите миниатюрен кът за него, ако искате да се чувствате удобно и приятно докато вършите всички задължение, не пренебрегвайте декорацията. Заложете на поне един ярък цвят за стените или шкафовете за създаване на повече настроение.
Не забравяйте да добавите зелени цветя – сукулентите са много подходящи за тази цел. Окачете забавни надписи по стените или кошовете за дрехи. В случай, че имате възможност може да поставите телевизор на стойка, за да следите любимото си предаване, докато гладите или сгъвате чистите дрехи.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари