Игра на форма и цвят

Архитектурният образ на тази малка и симпатична къща се определя от специфичността на парцела – с тясно лице към улицата, силно издължен към вътрешността на квартала.
15.04.2006
Арх. Люба Шекерова
1167
проект, сграда, етаж, разпределение, архитектурен проект
Източник: Архитектурно ателие БУДА- Бургас, арх. Люба Шекерова

Архитектура: Архитектурно Ателие БУДА, гр. Бургас
Проектант: арх. Люба Шекерова
Разгъната застроена площ:
222.09 м2
Застроена площ 1 етаж  89.60 м2
Застроена площ 2 етаж  117.89 м2
Застроена площ подпокривно 14.60 м2СитуацияАрхитектурният образ на тази малка и симпатична къща се определя от специфичността на парцела – с тясно лице към улицата, силно издължен към вътрешността на квартала. Все пак влизането е откъм по-широката от двете страни - от изток, което е благоприятно за архитектурното решение като цяло.  Спокойно е организирано и паркирането, в ивица откъм северния ъгъл на парцела. Останалите елементи от благоустрояването на двора - изцяло в западна посока – басейн, барбекю с лятна кухня и даже зеленчукова градина следват един след друг.
Впечатлението за игра на форми се създава основно от приплъзването на обема на втория етаж в западна посока, с цел избягване на масивен двуетажен обем. Много характерни са и изявените конструктивни елементи – обединяващата мощна рамка, маркираща входа, а също колоните на откритите тераси, слизащи до терена.


Покривът е едноскатен, задигнат на север, но отделен от двата жилищни етажа с ивица от стъкло, което олекотява общия обем на сградата.Играта на цветове се постига с подбраните контрастни по цвят и фактура материали на фасадите: фугирана тухлена облицовка, гладки мазилки, метал и стъкло. Създадена е визия на атрактивна обемно-пространствена сграда с четири различни фасади, което определено е постижение на проекта.


 
Разпределения на първи и втори етажи.


Разпределенията на двата етажа – къщата няма сутерен – са добре организирани около основната дълга ос. В първия етаж, със застроена площ около 90 кв.м, дневна, трапезария, кухня и еднораменна стълба са в едно общо пространство. То е отворено в три посоки – влизането става под тераса, плъзгаща врата в трапезарията излиза на южна тераса, изцяло отворената на запад дневна също излиза на тераса, но покрита. Вторият етаж, със застроена площ около 120 кв.м, съдържа три спални и две бани, а също две тераси, от които източната е разточителна по площ.Вертикален разрезЕтажът е наддаден еркерно в южната си фасада и отдръпнат по северната. По интересен начин са разиграни обемите на северната фасада, което донякъде е самоцелно. Чрез приплъзването на обемите в още една посока – перпендикулярна на първата, се създава окончателното впечатление на много динамичен образ на сградата.

 

+4
Автор: Арх. Люба Шекерова
Закони Нормативна база Коментари