Къщи за гости в полите на Балкана

Намират се в живописен район в подножието на Стара планина - с. Селце, Община Мъглиж.
15.07.2015
арх.Анета Трифонова
3516
фасада, обзавеждане, къщи, къща за гости, реализация, пътешествие, арх. Явор Янулов, Сглобяеми и монолитни къщи Комфорт
Къщите за почивка са успешен пример за добър дизайн и изпълнение
Източник: Сглобяеми къщи Комфорт, www.къщи-сглобяеми.com

Архитект: арх. Явор Янулов
Конструктор: инж. Калоян Калчев


Къщите по проект на арх. Явор Янулов са предназначени за посрещане на гости. Намират се в живописен район в подножието на Стара планина - с. Селце, Община Мъглиж. Разположени са във високата част на селото на западния бряг на р. Селченска, откъдето се открива и най-красива гледка в долината.


Къщите се намират в живописен район в подножието на Стара планинаЗначението на мястото е определящо за някои видове сгради, особено за хотели и подобни вили с представителни функции, затова е важно как те използват преимуществата на разположението си. Двете къщи отчитат спиращите дъха гледки, наклонения терен и строителната традиция на региона. Прибавена е известна доза солидност и представителност, както и пълна завършеност на околното пространство. По този начин, двете къщи изникват убедително от терена и са готови да разкрият прекрасните си качества при посещение в тях. Те образуват малък комплекс в който всеки елемент, от портата до края, е ясно и хармонично изграден. Къщите се подкрепят в съревнованието си с могъщата природа, а ажурната метална ограда запазва връзката с терена и дават възможност на посетителите да се наслаждават на околността безпрепятствено.Всеки елемент, от портата до края, е ясно и хармонично изграден

Разпределение. Богатата разгъната площ от 440 кв.м, на всяка от тях, е разпределена според йерархията на помещенията и възможността да се възползват от гледките. Правилото - къщата да се проектира отвътре навън, тук е съчетано с извличането й от терена по най-благоприятния и хармоничен начин. Всяка къща е изградена на три нива и се състои от дневна част с покрита тераса и пет спални със самостоятелни санитарни възли.Всяка къща е изградена на три нива

Дневната заема второто ниво, което е подходящото решение за стръмни терени, за да осигури далечни гледки. Тя е сърцето на къщата, съдържа кът за сядане и трапезария с безупречни визуални връзки между тях. Пространството е обширно, с нарастваща височина. Големите прозорци и трапецовидното остъкляване, от пода до тавана, я превръщат в част от външната панорама. Едновременно с това, то е обърнато навътре към уникалната двулицевата камина, която създава неповторим уют и емоции през студените нощи. Покритата тераса се използва като откритата дневна, естествено продължение на вътрешността и на околния пейзаж.Със солидния си покрив, тя се превръща в най-обичаната част от етажа, защото може да се използва почти през цялата година, подобно на чардака на традиционната българската къща. Обзаведена е с барбекю и масивна маса с ратанови столове в незабравима планинска атмосфера.

Спалните са скромно обзаведени, но са достатъчно уютни, за да изпълнят своето предназначение за почивка и усамотение. Всяка от тях разполага със самостоятелен санитарен възел, който е функционално обзаведен с остъклена душ кабина, бял санитарен фаянс и частична облицовка с керамични плочи по стените в светли тонове в духа на общата тоналност.

Обзавеждане. Мажорните детайли и едро-размерните витрини, създават впечатлението за солиден градеж, подчинен на една идея. За всички помещения са характерни гладките стени в земни тонове, които са разнообразени с частична обшивка, каменна облицовка за камината и ажурни метални парапети. Дървените шкафове в кухнята от тъмно рустикално дърво и вградените рафтове имат етно излъчване, без излишни елементи. Високото остъкляване в дневната е изпълнено с ПВЦ дограма (пет-камерна с троен стъклопакет) в цвят тъмен дъб.
Тежкото й присъствие е уравновесено от обзавеждането - мебелите по поръчка, които изглеждат солидно с плътните си квадратни крака, сравнително едри размери и тапицерия в силен оранж. Цветовата гама съчетава нюансите на тъмно дърво с охра и бяло.
Фасадите са приветливи и подканящи за посещение. Те искрено изразяват вътрешните пространства. Основният обем е завършен с несиметричен двускатен покрив и силни акценти - покритата тераса, трапецовидното остъкляване на дневната с външни постоянни щори. Изразителните дървени детайли, като двойните подпори на терасата и частични обшивки, стоплят фасадата.

Външните облицовки от естествена камък: туфа, гнайс и мрамор, я правят по-строга и издръжлива на планинските условия. Всички посочени характеристики свързват построеното с регионалната строителна традиция.
Технология и материали. Къщата е монолитно строителство - стоманобетонна конструкция със зидария от тухли на Wienerberger, които се отличават със своята отлична шумо- и топлоизолация. Външните фасадни довършителни работи са по система Weber. Покривите са изпълнени с керамични керемиди - изключително здрави и издръжливи. Отоплението е на основата на камина с водна риза - подово отопление, радиатори и лири на фирма "Бункер 90".
Времето за изграждане на къщите и дворовете (с огради, барбекю и озеленяване) е година и половина, което е сравнително кратък срок за самостоятелни постройки.

Къщите за почивка са успешен пример за добър дизайн и изпълнение, които имат за цел да създадат незабравими спомени от прекрасния Старопланински район. 

Технически данни: 

Брой на къщите: 2
Брой на етажите: 3
РЗП на всяка къща - 440 м2
Фирма изпълнител: "Алстром" ЕООД , Сглобяеми и монолитни къщи Комфорт - Стара Загора


 

Автор: арх.Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари