Гръб на кухня от плочки

Основното предназначение на кухненския гръб е да предпазва стената от пръските мазнина и вода. Плочките са отлично решение в съотношението качество – цена.
02.07.2018
Екатерина Бонева
6395
интериор, кухня, гръб на кухня, плочки за гръб кухня, интериор кухня
Кухненски гръб - мозайка
Източник: www.inkameepcanyon.com

Кухненският гръб е естетическия завършек на всяка кухня. Днес той може да се направи от какво ли не – фаянс, теракота, гранитогрес, стъкло, камък, ламинат, метал и много други материали. Най-предпочитан вариант за повечето домакини все пак си остава гърбът на кухня от плочки. Те са особено функционално и естетическо решение, поради лесната поддръжка и многообразието от форми, десени и цветове. Друго важно предимство на плочките е тяхната приспособимост и универсалност. Може да експериментирате с цветовете и формите, с начина на подреждане или пък да ги съчетаете с други материали – резултатът винаги ще е удивителен!


Критерии при избора на плочки
Основното предназначение на кухненския гръб е да предпазва стената от пръските мазнина и вода. Плочките са отлично решение в съотношението качество – цена, притежават висока устойчивост на агресивни препарати и високи температури. В допълнение към това имат дълъг живот, издържат на механични увреждания и лесно се почистват. Огромното разнообразие от форми, размери, шарки и цветове е още една причина за високата популярност на този тип гърбове. Когато избирате плочки за кухнята винаги обръщайте внимание на техническите им парамети, като клас на износване, степен на твърдост и коефициент на триене.  


Съществуват 5 класа на износване, от които оптимално решение за кухня са продукти от 3-ти и 4-ти клас. Що се отнася до твърдостта, тогава плочките със седма степен са най-добри. Най-често срещаните размери са компактните модели 20x20 и по-обемни 20x50 и 20x60. При избора на плочки за кухненски гръб ще ви бъдат от полза и следните фактори:


  • Здравина и цялост 
  • Идеално гладка повърхност
  • Минимална степен на влагоустойчивост 0,03%
  • Ниската степен на порьозност значително улеснява почистването от различните видове замърсители
  • Цената е обратно пропорционална на големината – колкото по-малък е размера, толкова по-висока е цената

Размерът на плочките също е важен фактор. По-големите плочки съзадават усещане за повече пространство в кухнята, а правоъгълните модели илюзорно я удължават. Освен, че предпазва стената от наслагване на мазни петна, огромно предимство на кухненския гръб от плочки е страхотната естетика и цветова хармония, които внасят в кухнята. Съществуват плочки с най-различен дизайн, които ще придадат нестандартен и ексцентричен вид на вашата кухня. С подобен гръб лесно ще създадете индивидуалност на това помещение. 


Хармония на стилове и цветове
Широкоформатните плочки от гранитогрес са отлично решение за кухня, проектирана в модерен стил. Изчистеният дизайн и характерната симетрия на линиите в модерния интериор хармонират най-добре с едноцветния гръб или този със семпъл декор. В зависимост от цветовата гама на кухненското оборудване, може да изберете плочки в сиво, бежово или антрацит. В случай, че кухнята е в тъмни цветове, заложете на контрастен гръб. Така ще добавите светъл елемент и свежест на обстановката. Ако пък шкафовете са в неутрални цветове, цветният гръб ще внесе ведрина и колорит. Използвайте дървесен дизайн в монохроматичните модерни кухни, за да добавите доза топлина в декора и да балансирате хладното излъчване на метала.


Модерни Метро плочки    Източник: www.tapro-grosist.si

Кухненският гръб изпълнен с така наречените Subway (Метро) плочки е приложим за кухни не само в модерен, но и в традиционен стил. Метро плочките получават името си от керамичните плочки, налепени по стените на метро станциите в Ню Йорк и Лондон. Декорът е представен за пръв път преди повече от сто години и до днес се радва на нестихваща популярност. Въпреки своето дълголетие и масово приложение, те не остаряват като визия, даже напротив декорът им става все по желан и предпочитан!

Керамичните плочки тип мозайка в земни тонове са отличен вариант за стената между долните и горни шкафове в рустикалната кухня. Тези модели стоят изключително кокетно в кухненския интериор. Многобройните варианти за изработка - стъкло, мрамор, фаянс или естествен камък, ги прави подходящи за различни интериори. Някои модели съдържат два до три вида материал в един лист мозайка. Предлагат се и мозайки от естествен речен камък, които са също доста интересни като дизайн. Кухненският гръб с правоъгълни плочки, в схема "тухлена зидария" е още една подходяща алтернатива за рустикалната обстановка.
Плочките в приглушени оттенъци на бежово, кафяво и керемидено, с дизайн на състарена и износена повърхност са отлична алтернатива за кухните във винтидж стил.

Стандартни форми - оригинална подредба
Мислете извън рамката и със сигурност ще създадете не по-малко оригинален и атрактивен гръб от традиционните модели. Избягайте от клишето и експериментирайте не само с цветовете, но и с подредбата на кухненските плочки. Представете си, ако позиционирате плочките вертикално, вместо хоризонтално или пък ги подредите в ефектна фигура, използвайки няколко цвята. Това е отличен вариант да изразите собствен почерк и да придадете индивидуалност на обстановката в кухнята. Вертикалната подредба на плочките комуникира много добре със шкафове в семпъл дизайн, създавайки закачлив привкус на интериора, пред строгото излъчване на хоризонталната версия.


Планировка в схема рибена кост    Източник: www.homedepot.com

А как ви се струват плочки, наредени във формата на рибена кост? За целта са необходими стандартни правоъгълни плочки, които се подреждат диагонално под ъгъл от 45 градуса. Тази схема на подреждане изпъква максимално добре, когато подберете два или три различни цвята плочки. Резултатът е изключително стилен кухненски гръб, който придава луксозен привкус на интериора.

Друг не по-малко атрактивен вариант е да аранжирате плочките в схема “плетена кошница”. При нея правоъгълните плочки се фиксират последователно в хоризонтална и вертикална посока, а оставащите малки празнини се запълват с миниатюрни квадаратни плочици. Традиционно този модел присъства в провинциалните региони на Франция и Тоскана. “Плетеният” кухненски гръб се изпълнява в най-малко два допълващи се цвята, като ефектът се изразява в липсата на фуги, които визуално да очертават линии по посока на тавана или стената. Вместо това се оформя мек и плавно преливащ се план с нестандартно излъчване. Определящо значение тук имат цветовите комбинации – неутралните цветове са подходящи за традиционната кухня, докато смесването на ярки нюанси ще придаде ексцентричен вид на по-модерната обстановка.

По-креативните със сигурност биха могли да проектират свой собствен модел кухненски гръб. На практика възможностите са неограничени – смесвайте форми, размери и цветове, резултатът може да надхвърли очакванията ви! 


Гърбът на кухнята е важен елемент с функционално и естетично предназначение. Стилната му визия не винаги изисква сериозни финансови вложения. Понякога традиционните материали и форми предоставят необятен спектър от възможности. 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари