Защо да имаме мебели от бор у дома?

Има бум и в предлагането на „горски” възглавнички с пълнеж от билки и дървени стърготини.
28.02.2018
Константин Димов
4266
мебели, дървесина, мебели от бор, европейски бор, борово дърво
От бял бор (чам) се произвеждат разнообразни мебели
Източник: Мебели Елица, www.mebelielica.com

Положителното действие на боровото дърво е било познато още от древността. Благодарение на съставните си вещества като лимозон, различни флавоноиди и етерични масла, както и на топлината, която струи от дървото, то създава у хората усещане за увереност в себе си и подпомага добрия сън. На дървесината й се приписва успокояващо и укрепващо здравето действие. Доказано е, че тя понижава сърдечния пулс. Освен това етеричното масло от бор действа антибактериално и предотвратява размножаването на плесени и бактерии.

Дървесината на борa може да се преработи в най-различни продукти, които са много полезни за здравето като: кухненски пособия, декорация, легла, закачалки, а също и билкови възглавници. Боровата дървесина действа особено благоприятно върху сърцето и съня. Ако спите на легло, изработено от бор, то пулсът ви ще се понижи с 3500 удара на ден, което приблизително съответства на броя сърдечни удари за 1 час. Благодарение на отпускащия сън дървото допринася за укрепване на общото здраве на човек.

От дървесината се правят шиндли (покривно покритие, вместо керемиди). Те се поставят най-вече върху планински хижи и селски къщи. Дървото му е идеално и за дърворезба.

Още от древността хората са използвали дървесината му за легла, облицовки за стени, изработката на мебели, защото ароматът на тази дървесина е топъл, ароматен и дълго се усеща дори и при по-стари мебели.


Мебелите от бял бор са красиви и издържливи     Източник: Мебели Елица, www.mebelielica.com

Поддръжка на мебели от бор
Една немалка група от експерти съветва да не лакираме мебелите от бор, за да запазим полезните му свойства. Това може да се заяви при даване на поръчката.
За да се гарантира запазване на необработената дървесина, то се препоръчва тя да бъде намаслена. За първото основно намазване може да се използват готови масла, които се предлагат в търговската мрежа. Първо почистете повърхностите с по-едра шкурка като следвате посоката на шарките на дървото, а след това – с по-ситна. След това нанесете маслото с памучна кърпа (тънък слой) и леко го втривате в дървесината, след 5 минути отстранете излишъка (попийте). Дръжте го 4 часа да изсъхне.
Преди второто нанасяне отново използвайте шкурка (по-едра) и нанесете още веднъж от маслото. Преди да започнете да намаслявате се уверете, че основата е суха, чиста и без всякакви стърготини по нея.


Препоръчва се мебелите от борова дървесина да бъдат омаслени     Източник: Мебели Елица, www.mebelielica.com

Експерти съветват после веднъж годишно да се омасляват мебелите от бор, за да се поддържат в добър вид. Ако повърхността е леко замърсена (например с отпечатъци от пръсти), то това може да се почисти с топла вода и обикновен сапун. След това не забравяйте да подсушите плоскостта. Ако пък има по-груби замърсявания (например мазни петна и др.), то в търговската мрежа се продават различни препарати, като не забравяйте след това да подсушите отново дървените плоскости.

За опресняване и освежаване на дървесината също може да купите специални препарати. При намасляване не използвайте кърпи с микровлакна, препарати, които разтварят мазнини, както и пароструйка.

Леглото от бор, както и възглавнички с пълнеж от борови стърготини/люспи, които носят по-добър сън. Но не само това. Тези „горски” възглавнички се пълнят още с био люспи от просо, екстракти от жълт кантарион и едно специално ядро. Люспите от просо дават обем и подобряват циркулацията на въздуха вътре във възглавницата. Ядрото на възглавниците се състои от една още по-малка възглавница, която освобождава ароматните вещества.


Мебелите от бор са много полезни за здравето      Източник: Мебели Елица, www.mebelielica.com

Въздухът в боровата гора има приятен дъх. Това се дължи на особени летливи вещества, които се отделят от игличките. Те убиват микробите, затова в боровите гори са построени много санаториуми за гръдоболни. Борът има изключително значение за здравето на хората като ги дарява със сила, увереност и стабилност.
Белият бор се използва широко в строителството и медицината. От смолата след химическа преработка се получават терпентин, колофон, катран, а от дървесината — хартия и изкуствени влакна, от които се тъкат платове. Младата кора се използва за щавене на кожи. С борови шишарки вълната се боядисва тъмносиньо. От семената се получава безир, с който се полират мебелите.

 

Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари