Идеи за лятна декорация на балкона и двора

Aко още не сте стегнали своето дворче или тераса с удобства за летен живот, предлагаме ви лесни и не скъпи идеи, с които можете да го направите.
15.07.2013
Антоанета Салфидж
1010
тераса, двор, балкон, декации, мебели за градината
Градинското осветление може да аранжирате по алеите и короните на дърветата
Източник: Интернет

През лятото апартаментите и къщите сякаш отесняват. Въобще не ни се иска да се затваряме между четири стени, особено вечер, когато слънцето залязва и навън става приятно хладно и свежо. Градината на къщата или балкона, даже и най-малкият, стават естествен притегателен център за почивка, среща с приятели и дори за работа на теферич. И ако още не сте стегнали своето дворче или тераса с удобства за летен живот, предлагаме ви лесни и не скъпи идеи, с които можете да го направите.


Килим на двора и балкона
Застилането на външната площ, особено на двора на къщата не е особено популярен декоративен прийом. Вероятно защото килимът изисква поддръжка, събира много прах, мокри се от дъжда и бавно съхне.  Във всяка къща обаче, със сигурност и във вашата, има стар килим, който може да поставите временно навън. Добре е да е малък, за да може лесно да се изтупва. Организирайте около него кът за сядане – с диванче, столчета, може и режисьорски, ниска масичка за кафе. Ако пък разполагате с подходящи аксесоари и възглавници, можете да си спретнете удобно ориенталско кътче под навеса или на балкона.


Градинско осветление
Неповторимо романтично настроение за летните вечери ще постигнете с гирлянди от бели фенери. Градинското осветление може да аранжирате както по алеите, така и по короните на дърветата, по перголите на беседката, по асмата над дворната маса. Светещите гирлянди може да купите готови, но и да ги направите сами от хартия и така да включите в декорирането на двора и най-малките членове на фамилията. За осветление на двора и терасата особено подходящи са и декоративните свещи. Вече се продават свещи с най-различни аромати, които ще придадат специално настроение на лятната вечеря. Важно е обаче да разполагате свещите на места, далеч от тревата и сухите съчки. Най-добре е да са наблизо около вас, така че винаги да се ви пред погледа, за да може при нужда или при силен вятър бързо да реагирате и да ги изгасите.


Възглавници и текстил
Текстилът не е чужд на екстериора. Даже и да не сте съгласни с това, полюбопитствайте и разгледайте новите текстили, които са със специални характеристики за външни условия. Те са със специални нишки, които са устойчиви на слънчеви лъчи, бързо съхнат след дъжд и при това са меки на допир. Тапицираните столове и възглавници ще придадат особен уют на външното пространство, а ако са подходящо съчетани по цвят, ще ви зареждат с много лятно и слънчево настроение.


Боята за балкона е вашият верен помощник
Лесно ще смените фасона на балкона и ще го заредите с лятно настроение, ако предприемете козметично пребоядисване. Може да оцветите в ярък цвят някоя от стените, да освежите парапетите, да дадете нова визия на столовете, балконската маса и защо не на саксиите. Подберете ярки цветове за детайлите и не се страхувайте, че ще прекалите. Навън изобилието от багри не пречи. Колкото повече, толкова повече!


Декорация
Балконските аксесоари са нещо много специфично. Те придават романтика, напомнят за история на стара къща, правят асоциации с екзотични страни. Балконът и двора са особено подходящо място за създаване за декорация с рециклирани материали. От стари предмети или от събрани в гората или край реката клони и камъчета можете сами да изработи истински произведения на изкуството, които да направят лятната атмосфера неповторима, като от приказките.


Чинии и подноси
Особен чар на престоя в градината  предават детайлите и особено посудата. Не пренебрегвайте чиниите, покривките, подносите. Подберете ги в ярки цветове, може да са със стилизирана графика – на точки, квадратчета, пиксели, с флорални мотиви. И тук може да експериментирате като си направите поднос от коркови тапи, или изрисувате старата поцинкована кофа и я включите в посудата като ледиера. Всяка идея, реализирана лично от вас и семейството ще придаде особен комфорт на престоя на теферич.


Мебелите
На-евтиният вариант за обзавеждане на градината и терасата е като изнесете на нея стари мебели. Все пак добре е те да не са много тежки, а ако са дървени, задължително да се поставят под навес. Големите мебели от къщи обаче трудно ще се поберат на малкия и тесен балкон в блока. За тези случаи е най-добре да потърсите сгъваеми мебели от метал или пластмаса, с които да организирате компактен кът за сядане и на малкия балкон.


Хамакът и люлката са за разкош
Хамакът винаги създава асоциации за ленива лятна почивка. Хубавото на плетената люлка е, че може да се върже на дървото или на перголата в беседката. Ако хамакът ви се струва твърде голям, може да си закачите на терасата или под навеса и по-малка люлка. Добре е да ушиете за нея и удобни възглавници, по –възможност с дамаска на едри цветя. По-свежо е!


Огнище в двора.
Какво по-романтично преживяване от това, да седнеш вечер с любимия човек под звездите, а около теб да се чуват само песен на щурци и пукане на съчки в огъня. Дори и след най-нервния ден минутите около домашното огнище ще ви заредят с позитивизъм и нови сили за следващия ден. Ако пък ви дойдат на гости и приятели, огънят  ще ви помогне да си приготвите вкусно барбекю. Откритото огнище в двора обаче е опасно нещо. Ако не загасите старателно всички въглени, можете да предизвикате неочакван пожар. Най-добре е да си изградите в двора огнище от огнеупорни тухли. Можете да го направите и сами. Ако пък не се осмелявате, обърнете се към специалисти.


Местата за съхранение на вещи
Организацията за живот на терасата или на двора задължително трябва да включва склад за подреждане на нужните вещи – съдове, покривки, аксесоари, играчки, инструменти. Местата за съхраняване на тези неща може да са видими – например в кошници, рафтове, под плота, но може и да са прикрити с дизайн. В склад за балконските вещи може да се превърне табуретка със седалка, която е и капак за контейнер, старата ракла, превърната в диван или пък цяла дървена барака, боядисана в подходящ цвят с надпис WC, като тази на снимката по-горе. 

+3
Закони Нормативна база Коментари