Къща на склона

Елегантна и красива, къщата се откроява на склона с впечатляващ силует. Композицията на обемите е подчертана с прецизната комбинация на материалите, използвани за оформяне на фасадите. 
22.02.2021
Още за къщата
3025
нискоенергийна къща, проект къща, арх. Леонид Покрасс
Източник: арх. Леонид Покрасс

Архитектура: арх. Леонид Покрасс
Конструктор: Божидар Младенов
Рендери: Мариус Стамболиев
РЗП  410 м
2


Имотът се намира на югоизточния склон на Люлин планина и предоставя атрактивен панорамен изглед към Витоша. Елегантна и красива, къщата се откроява на склона с впечатляващ силует. Композицията на обемите е подчертана с прецизната комбинация на материалите, използвани за оформяне на фасадите. 


Къщата представлява минималистична структура от два обема с различна семантика – тъмен статичен приземен етаж и светъл ”летящ” втори етаж.

Нискоенергийната сграда е монолитна със стоманобетонна конструкция. Топлоизолациите са от каменна вата и XPS с дебелини 150-200 мм. Дограмата е от енергоефективни профили с трислоен стъклопакет.

Отоплението, охлаждането и БГВ са предвидени с термопомпена и соларна инсталация. PV инсталацията е от хибриден тип, монтирана на покрива. Вентилационната инсталация е с рекуператор.

Фасадните облицовки са от естествен български камък (гнайс и варовик) и са структурни вентилируеми. На първия етаж са разположени входа, гараж, дневен тракт и обширна тераса, ориентирана на юг с панорамен изглед към Витоша. На втория етаж са спални и санитарни помещения. В полуподземен етаж са обслужващите помещения.
 Просторната дневна, широко остъклена към терасата, открива прекрасните гледки на юг. Изискан стил, четлив във всеки елемент от интериора, допълва усещането за чистота и елегантност на интериорните пространства.

Проектът е номиниран в конкурcа "Архитектурни награди Арх Инова 2020" в категория "Еднофамилни жилищни сгради - Проекти"
 

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари