Къде да седнем в градината?

Няма нищо по-прекрасно от това да прекараш вечерта в градината и да изпиеш питие под открито небе в приятна компания.
14.07.2012
Мая Янева
1543
градина, двор, ратанови мебели, градински мебели, мебели за двора
Градинските мебели трябва да отговарят на цялостната схема и дизайн на градината.
Източник: Интернет

Няма нищо по-прекрасно от това да прекараш вечерта в градината и да изпиеш питие под открито небе в приятна компания. Атмосферата на такова преживяване до голяма степен зависи от мебелите в градината, които подчертават и засилват усещането. Но как да изберем най-подходящите градински мебели за нашата градина или тераса, които ще ни осигурят романтични вечери, наслада от слънцето, почивка след дълъг работен ден или вечеря със семейството?


Модерните колекции мебели за градината включват фотьойли, дивани, сгъваеми столове, слънчеви шезлонги, градински маси и какво ли още не. Те са изработени от висококачествени материали и са устойчиви на времето, лесни за поддръжка, с дизайн за отмора и наслада. Новите материали за мебелите в градината са неръждаема стомана, алуминий с прахово прикритие, синтетичен ратан, синтетична ракита, тиково дърво, закалено стъкло и др. Мебелите могат да преобразят градината и терасата и да осигурят място за почивка. Но за да направите правилна трансформация с мебелите в градината, трябва да направите правилният избор. 


Дървените мебели за градина са класическия избор, на който може да се спрете. Дървото е здрав и красив материал и е винаги сред фаворитите за градински мебели. Влажният климат обаче, предразполага към гниене на дървото. Разбира се дървото в градината  може да се поддържа, като се третира със специални препарати за импрегниране. Ако сте готови да отделите време и средства за поддръжка на дървото, може да изберете дървени мебели. Влиянието на времето може да бъде намалено, ако прибирате и изнасяте мебелите навън,  но това ще е допълнителна работа и когато взимате решение за градинското обзавеждане, имайте предвид този факт. 


Пластмасовите и тръстикови мебели за открито са също добра възможност при неголяма инвестиция. Съвременната пластмаса е доста по-здрав материал в сравнение със своите предшественици, а дизайнът на пластмасовите мебели е също модерен и приятен. 


Обикновено металните градински мебели са направени от алуминий или стомана с прахово покритие. Металните мебели за градина стават популярни през Викторианската епоха и могат да създадат неповторима атмосфера. Те са трайни и стилни и са добро решение при обзавеждането на дворното пространство.


Ратановите екстериорни мебели са особено стилни и удобни, независимо дали ще ги ползвате в зимната градина, откритата градина или патиото. Няма нищо по-хубаво от това да седнеш навън на декинга и да се наслаждаваш на залеза, докато приготвяш барбекюто. Ратановите мебели, особено популярни през последните години, се правят от един вид лоза, която расте в тропическите зони.  Когато се затопли, става гъвкава и лесна за обработка. 


Повечето хора приключват обзавеждането на градината, като осигурят пейка и маса, които обикновено са многофункционални. На масата може да пиете кафето си, да оставите книгата си, за децата може да е място за игра и рисуване, а в малките градини да ви е от помощ при поливането и саденето. Пейката пък осигурява повече от едно място за сядане. 


Градинските мебели трябва да отговарят на цялостната схема и дизайн на градината.
Ако изберете пейка и маса за малък заден двор, той ще бъде изцяло зает с тези мебели. Официална градина би стояла гротескно с мебели в рустикален стил. Но ако в задния двор поставите рустикални мебели, а в официалната градина мраморна пейка, това е добро решение. Ако пък имате зеленчукова градина, задължително трябва да имате чешма, а в близост до нея  маса и столове. Така оформената зона ще ви е от помощ при брането и сортирането на плодове и зеленчуци, а използваната вода може да се връща към градината и да я напоява.


Дизайнът на градинските мебели е много разнообразен. Люлеещ се стол може да е по-удобен за градината, отколкото твърд стол. Дървен шезлонг е за предпочитане пред  обикновена пейка, но пейката осигурява повече места за сядане. Така че, съобразете се с това, дали имате често гости и колко места за сядане са необходими  в градината. Това е решаващ фактор при избора на количеството и типа градинска мебел. 


Не на последно място трябва да имате предвид, че градината е продължение на жилищната площ и трябва да бъде съобразена със стила на дома ви. Затова подходете внимателно при избора на мебелите за градината, както бихте подходили при обзавеждането на стая във вашата къща. 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари