Идеи за алеята към гаража

Нерядко сме изправени пред дилема как да оформим алеята към гаража. За тази пътна артерия в двора е важно да изберем настилка с подходящата здравина и износоустойчивост, която да се вписва естетически в проекта на ландшафта.
21.08.2019
Екатерина Бонева
12390
щампован бетон, алея, бетонни алеи, настилки в двора
Щампован бетон - другото лице на обикновения бетон
Източник: www.sartbeton-bg.com

Алеите и пътеките са неизменна част от двора. Всеки ден преминаваме многократно по тях, било то пеша от улицата до дома или с автомобила към гаража. При планиране и изработка на дадена алея, най-напред трябва да се има предвид нейното предназначение - пешеходна алея, такава за движение и паркиране на лек автомобил или алея, която позволява преминаване на товарни превозни средства. Според степента на натоварване и своята големина, алеите се подразделят на главни и второстепенни. Това определя основните фактори за направата им, като широчина, наклон за оттичане на дъждовната вода, вид настилката и технология за полагане. 

Нерядко сме изправени пред дилема как да оформим алеята към гаража. За тази пътна артерия в двора е важно да изберем настилка с подходящата здравина и износоустойчивост, която да се вписва естетически в проекта на ландшафта. За тази цел се използват настилки с висока якост на натоварване, устойчивост на дъжд, сняг, лед, UV лъчи и др. Съществува голямо разнообразие от материали и технологии за полагане на такъв вид настилки. 

Бетонните алеи напоследък се прилагат масово при оформлението на подходите към гаража, не само заради по-достъпната цена, но и заради по-лесното и бързо полагане. Бетонът е материал, който покрива изискванията за здравина и издържливост и позволява различни възможности за дизайн. Бетонният разтвор може да се достави готов или пък да се приготви на обекта с помощта на нужното оборудване. Няма как да не се отбележи обаче, че суровото излъчване на открития бетон ще създаде дисхармония с природната среда и може да загрози двора и градината. Този неприятен недостатък може да се избегне с облицоване на бетона с тротоарни плочи или такива от естествен камък. 

Вибропресованите бетонни елементи са още един дълготраен и стилен подход за алеята към гаража. Произвеждат се в разнообразни форми, височина и размери и се полагат лесно, като не се изисква направата на дълбок изкоп. Специфичната геометрията на паветата позволява бързо напасване и полагане, а възможността за оцветяване на горния слой с различни пигменти прави възможна реализацията на разнообразни  декоративни ефекти. Продуктите издържат на повече цикли на  замръзване и топене, не се нагряват при висока температура и имат добро сцепление с основата. Настилките от вибропресовани бетонни елементи се отличават с висока устойчивост на натоварвания и експлоатационна дълготрайност.


Настилка, по технология "мит бетон"     Източник: www.nfconcretespecialists.com.au  

Алеите, изпълнени по технология „мит бетон“ се вписват по уникален начин в околната среда. С тази техника може да се създадат забележителни живописни ефекти за постигане на неповторим екстериор. Тя се състои във внимателно насипване на обли речни камъчета, парченца от тухли, обработени мраморни късове или естествен камък върху все още пресния бетон, които след това се набиват леко с дървено трупче, докато потънат наполовина в бетонния разтвор. Тази настилка изисква само 3 см декоративен слой. Поради това е изключително гъвкав и подходящ за ремонти на съществуващи дворни настилки. Пешеходният и автомобилен трафик няма да компрометират здравината на настилката, тъй като тя се определя от дебелината на бетоновата основа под нея. Нещо повече, монолитната конструкция на мития бетон, не позволява слягане или разместване.


Настилките от щампован бетон - безупречна якост и естетика      Източник: www.reptilesreptiles.com

Настилките от щампован бетон към момента са най-ефектни и износоустойчиви. Щампованият бетон съчетава отлични якостни качества, висока носеща способност и естетика. Представлява армирана настилка на циментова основа със специално подбрана фракция, фибри и химикали.
Технологията на щампован бетон превръща обикновеният бетон във феерия от форми и цветове,  позволявайки оформяне на различни декоративни шарки – правоъгълни, имитиращи павета, плочи, овали, мозайки и др. Избраните форми се изработват чрез отпечатване на шаблони преди да се е втвърдил бетона или с текстурен валяк върху оцветен пластичен бетон. Този вид настилки притежават силно изразена декоративна и естетическа функция и са подходящи за оформяне на паркоместа в малки семейни хотели, вили, частни домове.

Освен заради високата си здравина и дълготрайност, бетонните алеи са предпочитан вариант и заради лесната си поддръжка. Препоръчително е след като се положи, бетонната настилка да се почисти с мека четка, вода и при нужда с подходящ препарат за отстраняване на замърсяванията от строителни разтвори. Желателно е минимум веднъж годишно, след края на зимата бетонните плочи и паваж да се почистват от отлагания, петна или други замърсявания. Освен периодичното почистване на повърхността на настилките или плочите, е важно да се следи за количеството материал във фугите и да се допълват с пясък. Полагането на подходящ импрегниращ разтвор дълготрайно и качествено ще предпази настилките от влиянието на атмосферните въздействия, замърсявания или влага.

Алеите от бетон обаче имат съществен недостатък. Те са напълно водоплътни и възпрепятстват  естественият воден баланс и инфилтрацията на водата в почвата. Наред с това, създават условия за образуване на голямо отичане на водна маса при проливен дъжд. Ето защо е по-подходящо алеите да се покрият със свободно положени бетонни плочи, а настилките да се изпълнят така, че да са устойчиви и стабилни, и същевременно да пропускат дъждовната вода. Добро решение е алеята към гаража да се направи от две успоредни бетонни ивици, а между тях да се засади трева.  

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари