Идеи за каменни стъпала за къщата и двора

Освен, че имат предимно функционална роля, правилно подбраните и поставени стъпала могат да се превърнат в невероятен акцент на пейзажа.
16.07.2021
Екатерина Бонева
7254
външна стълба, градински стъпала, стъпала от естествен камък, стъпала от габиони, мраморни стъпала, стъпала от Травертин
Стъпала от Горен гранит Червена праскова
Източник: www.piatraonline.bg

Дворното пространство на един имот рядко е идеално равно. Почти винаги теренът има разлики във височината, било то с малък или по-голям наклон. Това налага изработване на концептуални решения, които не само ще спомогнат за преодоляване на промените в нивата, но и ще придадат динамика и разнообразие в ландшафта. Истинско предизвикателство при стръмните дворове се оказва изграждането на подходяща система от стъпала и площадки, така необходими за лесното и безопасно придвижване в условия на денивелация.

Освен че имат предимно функционална роля, правилно подбраните и поставени стъпала могат да се превърнат в невероятен акцент на пейзажа. Неслучайно, за тази цел понякога се изграждат изкуствени неравности в релефа, с оглед да се подчертае определен архитектурен елемент, като ефектна статуя или шадраван или функционална зона – барбекю, беседка, басейн. По този начин различните височинни нива оформят разнообразни кътчета в градината, които създават изцяло нова пространствена концепция на парцела.


Стъпала от камък     Източник: www.piatraonline.bg

В зависимост от площта и наклона на терена, стъпалата може да са индивидуално разположени или пък обединени в стълба. Вторият вариант е препоръчителен за терени с изразено по-голяма денивелация, намиращи се на стръмен склон. Експертите съветват при подобен релеф стълбата да се проектира с междинни тераси (площадки), които да указват смяна на посоката на стъпалата и място за почивка между отделните височинни нива. Размерът и разстоянието между стъпалата определят скоростта на придвижване по тях и задават общата атмосфера в градината. Стръмните стъпала подтикват към по-бързо придвиждане за преодоляване на височините, докато ниските и широки такива предразполагат към поддържане на по-спокойно темпо и достатъчно време за разглеждане на архитектурата и декоративната растителност на ландшафта. Стъпалата трябва да се проектират така, че да са нито твърде широки, нито пък твърде тесни. Съществени отклонения от това правило ще направят ходенето несигурно, карайки посетителя да стъпва с половин крак на стъпалото или да прави прекалено широки крачки. Добре е ширината да кореспондира с тази на продължаващите пътеки, като не трябва да е по-малка от 60 см.

По отношение на материалите за изграждане на подобен тип стъпала, разнообразието е повече от достатъчно. Важно е стилът на стъпалата да съответства на цялостния дизайн – къщата, алеите, пътеките и декоративните архитектурни форми. Това не значи непременно да се използва същият материал, а такъв, който да подчертае декоративните им свойства.


Естественият камък - класически избор за оформление на стъпала     Източник: www.piatraonline.bg

Стъпалата от естествен камък си остават класика в дизайна на входа на къщата и наклонените градини. Плочите от неформован, дялан или цепен камък придават както на къщата, таки и на двора солидно излъчване и усещане за класа. Камъкът притежава особено хладно очарование и е отличен за придаване на естествен и близък до природата вид на градинския терен. Стъпалата може да се реализират като свободно стоящи каменни плочи или във вид на стълби. Възможно е и предварително да се излеят от бетон и след това да се покрият с облицовъчни камъни. Скалистите камъни с груба или грапава структура пък могат да създадат индивидуално и модерно излъчване. При изграждането на такъв вид стъпала обаче е нужно прецизно планиране, тъй като инвестицията не е евтина и поставянето трябва да е сигурно и надеждно. Ето няколко предложения за оформяне на външни стъпала от различни видове камък.

Стъпала от цепени гранитни бордюри глиц:
Градински стъпала и бордюри от сив гранит
Подходящи са за ограждане и оформяне на стъпала, пътеки и алеи. Произвеждат се чрез ръчно дялане, след което се дооформят на хидравлична преса. Размерите са около 10/20 см. Тяхната красота се дължи на натуралната повърхност  в ситнозърнерст сив гранитен цвят. Стъпала и бордюри от сив гранит са изключително издръжливи и дълготрайни във времето.

Стъпала от рязани бордюри от естествен камък (скосени по едната дължина).
Произвеждат се от разнообразни видове естествен камък като гранит и шистов камък. Могат да бъдат със заоблени и незаоблени ръбчета. Поради своята издържливост и стилно излъчване са подходящи както за обществени екстериорни пространства, така и за частни дворове и градини. 

Източник: www.piatraonline.bg

Безспорен фаворит на пазара е Травертинът, а два негови варианта са предпочитани за екстериорно оформление на двора и градината. Травертинът предлага перфектни решения в разнообразни стилове: класически, рустикален, средиземноморски и др.

Антикиран травертин Лате със заоблени ръбчета – подходящ за интериорни и екстериорни стъпала.
Размери - 61 х 30.5 и дебелина 3 см. Този вид камък е устойчив на неблагоприятни атмосферни условия, като в същото време издържа на интензивно движение и натоварване. Той е с висококачествена обработка и това е причината за стилното му и изискано излъчване.  Препоръчва се за облицовки на стълби, тераси, настилки, площи около басейни. Намира успешно приложение и в интериора за облицовки на интериорни стълби и подпрозоречни первази.

Източник: www.piatraonline.bg

 

Напречно рязан антикиран травертин Класик със заоблени ръбчета – идеално решение за външни стълби, градински стъпала и шапки за басейни.
Размери: 61х30.5 и дебелина 3 см. Този напречно рязан травертин Класик притежава висока издържливост и елегантен стил, с което отговаря и на най-високите изисквания за красота и функционалност в интериорното и екстериорното оформление. Предлага се с дебелина 3 см и заоблени ръбчета – готов за полагане, поради което се монтира бързо и лесно, и спестява време.
Мраморните стъпала отговарят по-добре на класическия стил и не са удачен избор за екстериор с пасторално излъчване. Белият цвят на мрамора и характерната му текстура създава усещане за простор. Елементите за екстериорно приложение се отличават с по-голяма дебелина и здравина, затова са изключително подходящи за приложение на места с голямо натоварване. Топлият цвят на напречно рязания мрамор, подсилен от опесъчената повърхност много добре изпъква, когато се използва за японски стъпки. Плочите  се разполагат през двора на малки разстояния една от друга, направо върху тревата или върху пясъчен слой.


Стъпала от полиран мрамор Кавала с рязани по размер плочи с дебелина 3 см      Източник: www.piatraonline.bg

Стъпалата от габиони са едно нетрадиционно, но изключително ефектно решение за стъпала при наклонения двор. Представляват правоъгълни модули от телена мрежа, запълнени с камък, с подходящата според мрежата фракция. Специфичната им структура позволява всякакви решения за стабилизиране на нарушени земни повърхности и терасиране на терени. Габионите са отлично средство за изграждане на градински стъпала, които отлично кореспондират с почти всички стилове. Това е така, защото видът и цветът на материала, с който са напълнени определя и тяхното стилово съответствие. Важно предимство има пропускливата им структура, спомагаща за естествената инфилтрация на дъждовните води. Положените в определен ред габиони трябва да се покрият с подходяща настилка – естествен камък, керамични плочи, бетонови плочи и т.н., така че да осигуряват лесно и удобно придвижване. С цел постигане на повече хармония, габионите могат да се позиционират като подпорни стени на отделните тераси в общия наклонен терен. 


Стъпалата от габиони са ефектно решение при наклонен терен     Източник: www.raimar-bg.com


 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари