Кога да изберем ортопедични матраци?

Изделията притежват от 5 до 7 обособени зони - за глава и шийни прешлени, рамене, кръст и таз.
11.01.2016
Светлана Жeлева
1045
интериор, мебели, матраци, Матраци от латекс, ортопедични матраци
Зоните, на които се дели удобно ортопедичният матрак
Източник: www.fmp-matratzen-мanufaktur.de

Всеки човек усеща фазите си на покой по различен начин. Някои предпочитат твърд матрак, а други - мек, в който да „потънат”. Дали изработен от пяна, латекс или пух според навиците за спане и усещането за комфорт, ортопедичният матрак е един отличен избор. Важно за правилният избор са облекчаването на налягането и ергономичният приятен комфорт при лежане. Ортопедичните матраци притежват от 5 до 7 обособени зони – за глава и врат, шийни прешлени, рамене, кръст и таз, обяснява специализираният сайт http://www.matratzen-orthopaedische.de/.

Ако при фазата на покой  нещо  смущава съня, то трябва да се огледа веднага и матрака, и ако се налага той да бъде сменен, защото поне 7-8 часа от денонощието се прекарва върху него. Ортопедичният матрак не се препоръчва само за хора с проблеми с гърба, но и за щаденето на ставите като респективно е подходящ за всички. Той изпълнява всички базови изисквания за здрав сън. Натискът се разпределя равномерно и облекчава цялото тяло. С него гръбначният стълб правилно бива опрян и сутрешните болки ги няма. Кръвната циркулация се улеснява и мускулите могат да се отпуснат.

Как да изберем правилния матрак?
Той трябва да е поне 20 см. по-дълъг от ръста ви. Широчината на едно единично легло трябва да е 90 см. и 160 см. за двойно.
Ортопедичните матраци се състоят от латекс или от комбинация от вискозно ластична пяна, студена пяна и естествен латекс. Разнообразието на суровините е много голямо. Латексът и вискозната пяна ни предлагат без съмнение най-добрите ортопедични свойства, но те са и скъпи, твърди и сайтът http://www.matratzen-tests.org.

За какво служат ортопедичните матраци?
Хората, които търсят тези изделия имат нужда от индивидуален комфорт заради дискова херния или други здравни ортопедични проблеми. Страдащите от дискова херния във всичките й различни форми не могат да заспят, ако матраците им имат друга форма. Или дори да задремят, ще се събудят от болки или сутринта има вероятност да не могат да се вдигнат от леглото.

Как са конструирани?
Думата ортопедия идва от гръцки и се състои от думите „ортос” (изправен, прав - в превод) и „педия”(възпитание). И въпросът е как могат да се избегнат грешки във формата и структурата на нашия скелет или да се облекчат тези грешки и смущения.

С една премислена конструкция ортопедичният матрак може да допринесе за облекчаването на различни страдания. Ето на какви критерии трябва да отговаря един матрак, за да се нарече той ортопедичен:


  • Да подпомага гръбначния стълб във всяка позиция на лежане.
  • Да облекчава мускулни спазми.
  • Да не води до смушения в кръвоснабдяването.


Какво предлагат добрите ортопедични матраци?
Те са зонирани по специален начин и се напасват на различните телесни форми и извивки по най-добрият начин. За тях са задължителни между 5 и 7 зони. Средната зона е по-твърда от зоната на раменето. Зоната на раменете пък трябва сама по себе си да е достатъчно здрава, за да може раменете да потънат в матрака, но така  че гръбначният стълб да не прави извивка. Гръбнакът трябва да запази своята естествена S-образна форма.  И цялата тази концепция трябва да функционира при хора с различен ръст и с различни килограми. Ето защо трябва да сме наясно, че ортопедичният матрак е различен от обикновения, който предлага компромисно решение. Поради тази причина клиентите трябва да си избират внимателно ортопедичния матрак и трябва да преценят най-напред степента на твърдост, а също и вида на матрака. Той притежава  различни степени на твърдост – степен 1, 2 и 3 може да не са достатъчни. Повечето производители посочват и килограмите за хората, за които са предназначени. При описанието на продукта са диференцирани и различните зони на изделието.

Повечето ортопедични матраци се състоят от естествен латекс, вискозна пяна, смес от тези съставки или студена пяна. Те може и да не са евтини, но вискозната пяна и латекса предлагат това напасване и едновременна опънатост, която е необходима при ортопедични проблеми.

"Купувачи, четете и листовките за това какво са показали тестовете", съветват специалистите. Ортопедичните матраци имат и други качества - например примеси от сребро, цинк и зеолит за по-добри хигиенични свойства. Това е необходимо, заради използването на латекса, който сам по себе си не поддържа проветряването на матрака.

+3
Автор: Светлана Жeлева
Закони Нормативна база Коментари