Защо да изберем вентилируема фасада?

Нейните качества по отношение на енергоефективност – защита от резките атмосферни условия, ефективно проветряване, естетика, качествени материали и технологии са обективен критерии за степента на комфорт на обитателите. 
25.01.2022
Екатерина Бонева
2242
вентилируеми фасади, Вентилируеми фасади HPL, Вентилируеми фасади композитен материал, Вентилируеми фасади с керамика, Енергоспестяващи фасади, Вентилируеми фасадни системи
Вентилируема фасада от HPL на лепене в цвят дървесен. Частен дом гр. Вършец.
Източник: Чех пласт ЕООД

В условията на съвременно строителство, външната обвивка на сградите е показател за естетика, функционалност и издръжливост във времето. От гледна точка на енергоспестяване, фасадата е своеобразна преграда между вътрешните пространства на сградите и заобикалящата ги среда. Нейните качества по отношение на енергоефективност – защита от резките атмосферни условия, ефективно проветряване, естетика качествени материали и технологии са обективен критерии за степента на комфорт на обитателите. 


Съществена роля в изграждането на такава енергоефективна сградна обшивка играе изборът на правилен конструктивен подход, където всеки материал изпълнява точно определена функция – ограждаща, изолираща, носеща и т.н. Типичен пример за това са използваните от много години по света и вече глобално навлизащи у нас вентилируеми фасадни системи. Най-общо казано този вид фасади се състоят от облицовъчен материал, носещи профили, топлоизолация, воал и крепежни елементи, които позволяват на отделните материали да поемат натоварвания с различен интензитет, съобразно собствения си коефициент на топлинно разширение. Характерно за вентилируемите фасади е наличието на технологично разстояние между изолационния слой и външната облицовка на сградата, в което циркулацията на въздуха се осъществява по естествен и безпрепятствен начин. Конструктивните пластове на вентилируемата фасада са следните:

                                         

 

Детайл на керамична вентилируема фасада                                 Детайл на фасада с композитен материал (ETALBOND)


Носеща система (подконструкция)
Представлява конструкция от вертикални или хоризонтални елементи, които се прикрепват към стената с помощта на носещи планки по целия периметър на фасадата. Те осигуряват стабилна поддръжка на външната облицовка и адекватно разпределяне на натоварването върху опорната стена.    


Топлоизолационен слой
Функцията на изолацонния материал в многопластовата структура на вентилируемите фасади е да компенсира температурните колебания, защитавайки стената от замръзване или прегряване. Най-предпочитаният материал за това е каменната или минерална вата с дебелина от 50 до 120 мм. Минералната вата се закрепва механично или чрез лепене, в зависимост от специфичните характеристики на стените и тяхната здравина.

 
Монтаж на вентилируема фасада с облицовка от фиброцимент. Изпълнител Чех пласт ЕООД


Пародифузен воал (паропропускащо фолио)
Функцията на пародифузния воал е да не пропуска влагата от околната среда към топлоизолацията и стената на сградата, а същевременно да позволява излизането на строителната и друга влага от сградата навън.


Въздушна междина
Представлява междинното пространство или въздушният джоб между покрития с пародифузен воал изолационен материал и външната облицовка, което позволява свободна циркулация на въздуха в посока отдолу нагоре и отвежда дифузната влага извън сградата. По този начин се избягва появата на конденз, както по външните повърхности, така и във вътрешността на сградата. Широчината на въздушната междина трябва да е 25-50 мм.
 

Облицовъчен материал
Външната облицовка на сградата може да се изпълни с различни по вид и цветове облицовъчни панели – керамика, широкоформатен гранитогрес, фиброцимент, Еталбонд, HPL плоскости и др. 
Сред тях се нареждат и класическите материали за облицовки от естествен камък, дърво, стъкло и стомана. Голямото разнообразие от материали спомага за постигане на индивидуален дизайн и стилно излъчване на сградната премяна. От съществено значение за дълготрайните свойства и здравината на обшивката е изборът на материал с надеждна водоустойчива повърхност и нисък риск от поява на корозивни процеси.  

 
Частен дом гр. Вършец.  Вентилируема фасада от HPL. Източник Чех пласт ЕООД.


Предимства на вентилируемите фасади
Вентилируемите фасадни системи притежават много предимства пред обикновените контактни фасади. Специфичната им структура повишава енергоефективния капацитет на сградата, както и нейните експлоатационни качества. Самостоятелните конструктивни слоеве балансират резките температурни промени, спомагайки за намаляване на топлинните загуби в студените месеци и прекомерното нагряване през лятото. Ефективността на топлоизолационния слой е гарантирана чрез минимален риск от намокряне или механично увреждане. Предвиденият въздушен воал не позволява на строителната влага да се задържа в сградната конструкция, като с това допринася за нейните „дишащи“ способности. Друго важно преимущество на вентилируемите фасади е отличната звукоизолация и почти нулевата горимост на изолационния материал. Благодарение на сухият инсталационен процес, монтирането на системите може да стане по всяко време от годината. Този вид фасадни системи е изключително подходящ при реновиране на стари сгради, както и за прикриване на архитектурни несъвършенства. Вентилируемите фасадни системи са универсален инструмент за архитекти и проектанти при реализацията на частни и обществени обекти. Това се дължи не само на безупречните им практични и естетически свойства, но и на тяхната дълготрайна експлоатация и минимални усилия за поддръжка. 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари