Къща на бъдещето

Къщата отговаря на почти всички критерии за устойчивo строителство според международните системи.
14.01.2014
МЕГАМАТ ООД
992
пасивна къща, вентилация, термопомпа, саниране, сглобяеми
Изграждането на къщата е осъществено по иновативна българска строителна модулна система.
Източник: МЕГАМАТ ООД

Първата пасивна къща в България*  разположена на северния склон на Варна символизира бъдещетo на модерната архитектура - екологична, икономична и здравословна.

Къщата отговаря на почти всички критерии за устойчивo строителство според международните системи. Изградена през 2009 г. по стандартa „Пасивна сграда“  и предоставена за посещение тя спомогна за популяризиране на идеята и разбиване на ширещите се заблуди в медиите у нас за екзотичността на концепцията. Чрез нея се показа и доказа, че бъдещето на новото строителство и санирането на сградите принадлежи на стандарта „Пасивна сграда“ - основа на нулевоенергийните и плюсенергийни сгради.

Освен видимите съвременни архитектурни решения  и технически показатели отговарящи на този стандарт (годишен разход на енергия за климатизация (Q<  15 [ kWh/ m²]) и  ел.енергия < 40 [ kWh/ m²]  при обмен на въздух на час   n50 < 0,6 h-¹) незабележими остават някой големи предимства на технологията:

  • по-добра шумоизолация и пожарозащита
  • повишена сеизмична устойчивост
  • десеткратно по-малка маса 
  • 8-10% по-голяма ефективна площ и 
  • най-важното – по-здравословен микроклимат и повишен жизнен комфорт.


Изграждането на къщата
е осъществено по иновативна българска строителна модулна система. Новостите, някой от тях патентовани, се базират на най-добрите изолационни материали и технологии,  както и на принципите на индустриалното производство. 

Фундаментната плоча на къщата „ лежи“ върху твърд  полиуретанов слой ( полезен модел), който осигурява почти пълната независимост от външните климатични условия.  Еластичността на основата и пирамидалното разпределение на тежеста на къщата повишава значително сеизмичната ѝ устойчивост.

Фасадните стени (патент) интегрират в себе си облицовка на фасадата, конструкция на къщата - метална или дървена, топлоизолация от полиуретан и минерална вата, паропреграда, интериорнa облицовка и части от системите (ОВ, Ел. ВиК и др.). Дебелината на фасадните стени е  25 см т.е.  повече от два пъти по-малка от масово прилаганите западни аналози. 

Блок-модулите на бани и тоалетни (патент) изградени и изпитани в цехови условия обхващат всички части на отделните системи. Монтажът им на място се свежда до присъеденяване към системите на къщата.

Плоският покрив е изолиран безшевно с полиуретанов слой, осигуряващ изключителна топлинна защита, без топлинни мостове. Предвидени са и възможности за монтаж на ВЕИ  в бъдеще при доказана икономическа ефективност, когато цените на енергия ще оправдаят скъпо струващите засега енергопроизводителни съоръжения.

Отоплението, охлаждането и топлата вода се осигурява от топлинна помпа „ земя / вода“, която гарантира топлинния комфорт с минимален разход на енергия  (коеф. СОР 4,5). Чрез тази система още веднъж се минимизират енергийните разходи.

Вградената  вентилационна система с рекуперация  осигурява здравословен микроклимат целогодишно чрез постоянно свеж и пречистен въздух при минимална енергия. Ликвидирането на конденза, мухъла и поддържането на СО2 в допустимите граници повишава жизнения статус, концентрацията и работоспособността на обитателите. Това е най-съществената характеристика и  предимство  пред конвенционалните сгради.  

90% от сградата се строи в цехови условия. Индустриалният метод на производство на отделните модулни елементи осигурява по-високо качество на произведените строителни елементи в цеха и монтажа им на място. Монтажът на отделните компоненти формиращи къщата се извършва в срокове, които изглеждат наистина фантастично кратки.** Новодомците ще могат да подреждат интериора в стаите няколко седмици след първата копка.

Не на последно място - пасивните къщи, проектирани и строени от МЕГАМАТ ООД  (www.megamat.bg)  имат най-добро съотношение цена-качество.

* Проектант, Инвеститор и Строител: МЕГАМАТ  ООД
** Показаната къщата е изградена за 1,5 мес.

МЕГАМАТ ООД
Варна
Тел.: 052 305 738
GSM: 0888 212 088
Е-mail: info@megamat.bg

Автор: МЕГАМАТ ООД
Закони Нормативна база Коментари