Идеи за оформяне на бордюри в градината

Границите между пътеки и лехи могат да бъдат поставени от тухла, стомана и бетон.
01.09.2018
Светлана Желева
10354
настилки, лехи, пътеки, бордюри, грдина
Източник: nashvillecurbing.com

Множество творчески хрумки има и за цветните лехи като ползваме тухли, стомана или камък. За да придадете външен вид на градината си помислете за кантовете на нейните граници и как да оформите границите между пътеки и лехи. Има различни варианти и това в голяма степен зависи от стила на вашия двор и формата на вашите цветни лехи.

1. Положете тухли, които са на едно ниво със земята

Тухлите са чудесна граница за вашите цветни лехи. Ако искате да им придадете модерно излъчване, то ги положете наравно със земята. Това е особено ефективно, когато границата е близко до тревна площ, тъй като острието на косачка може лесно да мине над тухлите.

Друг вариант е тухлите да служат като граница между леха и пътека. Тогава цветята могат да се показват над алеята без да я блокират. Тухлите не са особено скъп материал.

2. Положете тухли над нивото на повърхността
В този случай правите нещо като мини стена в градината и границите й стават по-добре оформени, а растенията се открояват зад тухлите. Тази идея позволява да се отдели цветната леха от вътрешния двор. Имайте предвид, че ще ви се налага да подкастряте лехата редовно, за да я поддържате във форма.

3. Назъбени тухли
Те пасват особено добре за двор тип лятна вила. Ако тухлите не ги подреждате в права линия, а под ъгъл, то ще постигнете зиг-заг излъчване. Ако искате искате тези назъбени тухли да бъдат още по-добре заземени, използвайте малко цимент за основата.

4. Кант с формата на въже
Ако имате по-традиционен тип къща, този викториански тип кант е много добро решение. Повечето модели са от глина и ги има както в изправени, така и в извити форми. При много от тях е помислено и за този, който поддържа градината и позволяват косене до самия ръб.

5. Бордюри от стомана
Ако търсите ненатрапчива граница, стоманата е едно добро решение. Стоманените листове могат да бъдат поставени под земята и да образуват тънко, но издръжливо разделение между цветната леха и пътеката. Предлагат се различна видове, повечето са подострени, за да влизат по-лесно в земята. Не е задължително стоманата да се използва само за квадратни лехи. Няма никакъв проблем тя да се огъне и да се получи граница с извивка.

6. Слейте бордюра с общия фон
Ако искате едно единно, общо излъчване на градината, можете да го постигнете като вътрешната граница е в същия цвят като други предмети или форми в двора. Бордюр от дърво, стомана или бетон е добро решение, като след това използвате екстериорна боя, за да го боядисате в подходящия цвят. Например бял ръб комбиниран с ярко бели стени създават страхотна рамка за цветя.

7. Направете каменна стена
Ако търсите нещо по-традиционно и рустикално, тогава каменната стена е вашият избор. Камъните изглежда по-неглиже, но стената изглежда много добре. Имайте предвид, че тази стена се прави със специална техника, тъй като камъните трябва да бъдат внимателно и здраво свързани един с друг. Тази стена придава на вашия двор много специфично излъчване.

+5
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари