Идеи за декорация на лятна къща

Всеки мечтае за лятна къща край морето, където да се наслаждава на прохладния нощен бриз и слънчевите дни. Замисляли ли сте се обаче, че не само пясъкът и морето създават ваканционна атмосфера в една къща, но и аксесоарите, ароматите, цветовете?
14.08.2019
Екатерина Бонева
4419
морска къща, Лятна къща, аксесоари за дома
Комбинирайте материи и текстури.
Източник: www.willa-rosa.blogspot.com

Всеки мечтае за лятна къща край морето, където да се наслаждава на прохладния нощен бриз и слънчевите дни. Замисляли ли сте се обаче, че не само пясъкът и морето създават ваканционна атмосфера в една къща, но и аксесоарите, ароматите, цветовете? Без значение дали лятната ви вила се намира в близост до града, в планината или край езерото, с подходящата декорация ще може да се почувствате като на крайбрежната алея. Ето някои идеи как да направите това.
 

Поканете символите на лятото в интериора. Източник: www.porusski.me


Символите на лятото в интериора
Какво е лятото, ако не слънце, пясък, море и безгрижие?! Поканете ги в интериора и мигновено ще преобразите цялата къща. За начало, внесете повече естествена светлина, навсякъде където е възможно. Създайте илюзия за по-голямо пространство и чувство за безбрежие, като заложите на чисто бели стени. Ако бялото не работи за вас, опитайте вдъхновени от плажа нюанси като меко кремаво, пясъчно бежово, много леки пастели и въглен, за да ви напомнят за майката земя.


Интегрирайте нюансите на синьо-зелено, аква и тюркоаз за да пресъздадате морските вълни и безоблачното лятно небе. Вариантите за това са много – може да преоблечете възглавничките, да смените дивана във всекидневната или пък завесите. Хладната светло синя палитра може да компенсирате с умерени оранжеви и богати коралови нюанси. Декорацията с вазички, свещи и раковини в подобни цветове ще бъде очарователно допълнение. Аранжирайте една от стените с абстрактен пейзаж за да добавите задължителния син хоризонт. Няма да е истинско лято, ако не усещате мекотата на финия пясък по краката си. Настилката в бежово-сиви цветове, застлана с мек килим е идеален начин да се пренесете на плажа. Вмъкнете щипка свежест и безгрижие с жълти акценти, които ще ви напомнят за щедрото лятно слънце.
 

Лекота и уют с естествени материали www.etk-fashion.com


Лекота и уют с естествени материали
Създаденият с помощта на органични текстури и естествени материали декор гарантира стилен и релаксиращ интериор, в унисон с морската тема. Декоративните греди на тавана и плетените ратанови кресла ще внесат крайбрежна атмосфера. Детайлите от ракита, леглата с естествени дъбови рамки и дървените ламперии илюстрират перфектно морския интериор. Столовете от платнен материал, бамбуковите щори, акцентите с въжета и тръстикови клони също ще внесат оригинален приморски привкус. А ако намерите екстравагантни винтидж мебели като куфари и сандъци, резултатът ще е наистина зашеметяващ! Добре е да се придържате към естетичното и функционалното, без да претрупвате стаите с излишна мебел.

Ако не искате да променяте изцяло обзавеждането, а само да внесете свеж морски полъх, просто добавете малки акценти, като фенери, рапани, декоративни възглавници в синьо-зелено и без усилие ще създадете лятно настроение.
 

Изберете тематична концепция и съчетайте всички детайли. Източник: www.m.dalangw.com


Мекота, стил и уют
Текстилът трябва да бъде практичен, издръжлив и удобен. Заложете на лен, памук, конопени настилки и рогозки, но в никакъв случай синтетични материи. Това само ще намали стойността на дизайна. Подходящи са принтовете с морски мотиви и райета, но в умерена доза. Съчетайте различни по плътност и текстура платове. Ако на пода във вилата ви лежи едноцветен килим, допълнете го с няколко ярки килимчета с различен размер и дизайн. Най-добре е да са от меки тъкани с по-дълги нишки. Обърнете внимание на кожите – те внасят топлина и идентичност на интериора. Пазарът изобилства от натурални и еко кожи, като последните изглеждат не по-зле от естествените варианти и се поддържат доста по-лесно.
 

Използвайте цветовете хармонично, без излишна контрастност. Източник: www.italstroy.ru


Вдъхновение от тропиците
Растенията в тъмнозелени цветове създават усещане за допир с природата. Без значение дали са в хола, трапезарията или банята, влаголюбивите растения мигновено освежават интериора. Освен поддръжката на цветови гами и мотиви в единна тема, екзотичните растения ще оформят завършващия щрих, който ще ви накара да се чувствате като сред тропическа гора. За оптимален ефект изберете големи растения, като предвидите не повече от едно в стая. Нотка нежност ще прибавят полските и градински цветя, поставени във вази.
 

Вдъхновение от декора на кораби и яхти. Източник: www.metallnn.ru


Проектирайте с внимание
Като цяло морският стил е колкото повтаряем, толкова и безкраен откъм възможности и идеи – от семпъл и лек до изцяло тематичен и дори пресъздаващ интериор. На теория нещата опират до това да боядисате стените в бяло, да добавите синьо тук-там, малко възглавнички, няколко  рапани и миди и готово. На практика обаче нещата не стоят точно така. Добре би било да имате предварително обмислена идея, ако не искате крайният резултат да е разхвърляни тематични акценти и никакъв обединяващ замисъл помежду им. Използвайте цветовете хармонично, без да създавате излишна контрастност, независимо за кой елемент от интериора се планират. При декорирането на хола и трапезарията е препоръчително да се съобразите с разположението на прозорците. Морската стилистика е подходяща за стаи с изглед към юг или запад. В северните стаи прониква значително по-малко естествена светлина, а на този фон крайбрежната тематика съвсем не изглежда весела. За разлика от това, в слънчевите стаи студените цветове проявяват цялата си красота и блясък, придавайки на помещенията усещане за ефирност и прохлада.
 

Мебелите във винтидж и ретро стил - идеални за интериора на лятната къща. Източник: www.interdecor22.ru

 

Лятната къща, декорирана в крайбрежен стил в никакъв случай не бива да се превръща в музей на намерени на плажа „артефакти“. Вдъхновението от темата за морето по-скоро трябва да идва от предмети с елегантен и съвременен дизайн, изработени от различни текстури.
 

Аранжирайте откритите шкафове. Източник:www.rodovoye-gnezdo.ru

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари