Моят дом е и мой офис

Предизвикателството се крие в това да се създаде работещ офис, който е и основно жилище.
15.08.2017
Константин Димов
1218
интериор, мебели, обзавеждане, домашен офис, офис
Обзавеждането на домашен офис е предизвикателство
Източник: www.simplyorganized.me

Перефразата на крилата фраза "Моят дом е моята крепост" днес може да звучи и така "Моят дом е и мой офис". Логично, след като класическото работно място все повече става изчезващ модел. Домашният офис се превръща в място за креативност, намиране на идеи и тяхното реализиране. В същото време да се обзаведе той е предизвикателство, което трябва да бъде планирано в аванс. Те стават все повече и повече, тези дигитални номади, които търсят в модерната и бързо развиваща се джунгла на големия град своето работно място и с помощта на новите медии и технологии осъществяват проекти, „тъкат" по своите мрежи, както социални, така и професионални контакти, които се намират дори на континенти разстояние. Тези хора не искат само едно единствено нещо: от 9 ч. до 17 ч. да не бъдат застопорени в един общ огромен офис. "Да работиш навсякъде в наши дни" - това е тяхното кредо. Това може да е у дома, в кафенето, на пейка в парка - смартфон, таблет и лаптоп го правят възможно.

www.static1.squarespace.com


Домашен офис за начинаещи
Да си го кажем в прав текст: работодателите също са убедени в многобройните преимущества на домашния офис. Затова неслучайно и те самите вече предлагат гъвкави работни модели в професии, където е възможно това.
Предизвикателството в обзавеждането се крие в това да се създаде функциониращ офис, който в същото време е и основно жилище. Който може да „откъсне" от него собствен кът, ще се наслади на преимуществото да може да затвори вратата и да остави навън всякакви шумове и разсейвания. А иначе за самото начало са достатъчни само няколко квадратни метра, твърдят специалистите на „Besser wohnen".

www.static-files.jobzella.com


Ако сте свикнали да работите с лаптопа на мекото кресло и да се излежавате, като междувременно сте прекъсвани да търсите дистанционното и да продухвате трошички от клавиатурата на лаптопа, то това неминиуемо ще се отрази на работата. Затова първата стъпка е да си обособите лично работно пространство, най-добра в собствена стая. Целта е да се концентрирате върху основното. Изборът на подходящи мебели за обзавеждане на домашния офис, според личните предпочитания, е огромен. Бъдещата ви работна стая в никакъв случай не трябва да е междинна, т.е. стая през която домочадието ви преминава, за да излезне или да стигне до други стаи. Никак не е подходящо да обособите работен кът и в коридора. Стаята ви трябва да позволява и в почивките да се поразтъпчете малко и да си изтегнете краката.

www.c1.staticflickr.com


Управление на работното пространство
За разлика от обичайния жилищен интериор, концепцията за вашия домашен офис трябва да се насочва към една определена цел: формата, функцията и дизайна на мебелите, разположени върху няколко квадратни метра да създават усещане за работно място. В никакъв случай не прахосвайте място! Различни мебели като бюро, стол, кошче за боклук, осветление, принтер, кабели за компютъра е добре да ги съгласувате един с друг, преди тяхната покупка. Това означава и следното: Измерете преди покупката внимателно помещението. Работете прецизно, а не приблизително. Няма нищо по-неприятно от това при сглобяването на по-големи компоненти от мебелировката изведнъж да не ви достигнат 1-2 см. И така целият план за обзавеждане да се провали! От колко чекмеджета, етажерки и места за папки, документи и др. важни книги имате нужда? Стъклените повърхности трябва да се избягват, особено когато не обичате да остават по тях пръстови отпечатъци.

www.stylinrooms.de


Светли и топли цветове на мебелите и присъствието на различни видове дървесина внасят в помещението не само особен чар, но и го карат да изглежда по-просторно. Ако възнамерявате по-дълго време да прекарвате на бюрото, тогава е задължително да инвестирате в ергономичен офис-стол. Вашето тяло ще усети преимуществата му.

Хем работно, хем уютно
Всеки домашен офис има нужда от определени уреди като: мултифункционален принтер, скенер, които „гълтат" място, обаче не се използват всеки ден. От практична гледна точка те могат да бъдат подслонени на етажерка или удобно голямо чекмедже, но само не върху работната маса. Някои модели маси има и вградени плоскости под основния плот. Те също могат да свършат работа при домашния офис. Така или иначе пестящата място подредба при обзавеждането трябва да има приоритет. Подреденият мини офис излъчва следното послание: „Тук съм работил за себе си и за други хора".https://d22b46a36mhv7u.cloudfront.net/


И ако в края на деня със своята продуктивност и работоспособност сте останали доволни, то тогава е имало смисъл от създаването и използването на домашния офис.

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари