Къща "Ден и Нощ" в два куба

Геометрична логика, строгият и елегантен детайл дават като краен резултат оригинално павилионно решение в синхрон със заобикалящата среда – накратко къщата, която няма да забравим.
14.12.2016
арх. Анета Трифонова
3649
къща, интериор, екстериор, реализация, къща Ден и Нощ
Източник: Снимка: Илиян Божинов; www.photo-corner.net

Архитектура:  АТА АРХ ООД, atadinev@abv.bg, 0888 40 06 08
Проектант: арх. Атанас Динев, арх. Диана Георгиева, арх. Андрей Велинов
ЗП:  320м2
РЗП:  490м2
Година на реализация : 2012
Фотограф: Илиян Божинов; www.photo-corner.netКъщата е разположена в квартал на София, в полите на Витоша, като следва естествения наклон на терена с минимална намеса по него. Главният вход на сградата е ориентиран на юг, а достъпът към гаражът е от улицата на югоизток.Схемата избрана от архитектите на „АТА АРХ е с категорично обособени зони "ден" и "нощ", в два обема с основа квадрат 12/12 м. Те са свързани с богато остъклен входен вестибюл, откъдето започва еднораменна стълба към сутерена.Функционални зони: Сградата е едноетажна към улицата и с два етажа от север по слизащия склон. По този начин, жилищните помещения са на едно ниво с градината, а Софийското поле се появява на север като панорама отвисоко. Зона "ден" заема югозападния обем и съдържа: обширна дневна и трапезария в обединено пространство; самостоятелна кухня с кът за хранене; североизточна дълбока лоджия пред дневната с панорамен изглед към София, която може да се използва почти целогодишно; обслужващи помещения - тоалетна и килер. Зона „нощ" е в югоизточния обем. Основните помещения тук са три спални - всяка със своя баня и обща проходна гардеробна. Към улицата е разположен гараж за два автомобила с топла връзка през вътрешен тамбур. Между двата обема и пред остъкления входен вестибюл е обособена покрита тераса с огнище и маса за хранене през топлите дни.  Сутеренът е полу-вкопан, което се налага от денивилацията на терена. В него са разположени помещения за обслужване на спортни и др. интереси – сауна; фитнес с баня; винарна. Тук са и стая за градинаря; технически и складови помещения. Те също са естествено осветени и вентилирани. 


 


Обемно - пространственото решение е формирано на базата на ясни обеми и пространства. Умело са балансирани теренните и природни дадености и ослънчаването, възможността за панорамните гледки към града и планината. Конструкцията, липсата на стрехи, едро-размерното остъкляване - подчертават чистите обеми, осигуряват оптимално осветление и връзка с природата.  


Изграждане, системи. 
Носещата конструкция на сградата е стоманобетонна скелетна с неносещи стени - Porotherm, Wienerberger и монолитно стълбище. Четирискатните покриви, с форма на правилна пирамида, са изпълнени от дървена конструкция с наклон 1:2,5 върху равна таванска плоча. Обшивката е от титан-цинкова ламарина на стоящ фалц с изпълнител фирма Фамоза. 


Подовото отопление е с газово котле DeDitrich от Рувекс. Чрез него се осигурява комфорта на дома чрез поддържане на базисна температура през денонощието. Върху скатовете на покрива са интегрирани слънчеви колектори осигуряващи топла вода.


Фасадното оформление разчита на висококачествени материали. За външната изолация са използвани  Isover TF – твърди фасадни плочи от каменна вата монтирани по контактния метод;
Италианските клинкерни плочи по фасада са на фирма Хабитат Интернешънъл ООД. Съчетани са с HPL – Fundermax плоскости с алуминиева конструкция. Бордовете и пиластри са облицовани със сив ЕталбондВъв фасадното оформление е включена системата с екструдирани алуминиеви ламели ЕТЕМ – VARIO с  изпълнител П.А.К. 1 ООД.Изграждане на Интериора, материали.  
Ръководни принципи за изграждането на интериора са: строга геометричност и използване на естествени материали. Дневната зона в югозападния модул е единственото място, където е усвоено подпокривното пространство. 


Камината в средата на групата „Ден“ е затворена със стъклена преграда. 


Камината, заедно с огнището на южната тераса са изпълнени от майстора в областта - арх. Деян Ринков. 


 Остъкляването играе важна роля в изграждането на фасадите и интериора. За дограмата е използван алуминиев профил в тъмен нюанс на ЕТЕМ – Белгия. Една от причините за този материал са едроразмерните витрини. Прозорците – разположени ниско или високо, са съобразени с ослънчаването. Дограмата е обрамчена и подчертана с широки дървени первази.


Меката мебел за сядане е един от чудесните модели дивани - Frigerio.


Дървото  присъства активно в интериора – предимно дъб в естествен цвят. Основно подово покритие е дъбов дву- и трислоен паркет и дюшеме специално за подово отопление, изпълнено от ателие Алекс. Дървените елементи в голям диапазон (врати, ламперии, парапети, вградени и корпусни мебели) са изпълнени от фирма Алдемар с много високо качество. Като цяло, изпълнението на дървените детайли е решаващо за нивото на интериора.  


Полирани плочи гранит в тъмна гама, доставка и изпълнение на фирма DEKOR Ltd., са използвани за настилките на входните пространства, стълбата, около камината и в санитарния възел. Те са особено изразителни, но и ефективни при подово отопление.  


Осветителните тела са осигурени от фирма DEKO.


Подвижното обзавеждане, дивани, фотьойли, маси, столове са предоставени от фирма Хеликс с изискан дизайн в съответствие на модните тенденции и вдъхновен от природата, каквито са бялата масичка в дневната, която е във формата на камък, на Наото Фукусава от Dirade; меката мебел за сядане е един от чудесните модели дивани - Frigerio.


   Санитарният възел в дневния тракт е решен в черно и бяло.


Под, облицовка по стената и хоризонтални ивици от тъмен гранит са съчетани със светли плочи по стените и черен масивен плот. Санитарните уреди от Sanex са в същата стилистика. Стенните и подови облицовки от гранитогрес и теракот в баните са на фирма Булгрес, изпълнени от ЕТ Здравко Хаджиев.  


Интериорът се допълва от маслените платна на Атанас Камбуров.


Интериорът се допълва от маслените платна на Атанас Камбуров, които щедро присъстват като знак за изисканост и лукс в едно пространство, какъвто винаги е изкуството. 


Тревната площ е оградена от множество акценти, аранжирани така, че да действат в абсолютен синхрон с планината.


Озеленяване. Както къщата, така и дворът носят оригиналния почерк на своите създатели, като тревната площ е оградена от множество акценти, аранжирани така, че да действат в абсолютен синхрон с планината на юг и изгледа към град София на север. Поддръжката на градината е от фирма Green Land Design.


Спазен е силуета на прилежащата улица, цялостното обемно изграждане и оформление на пространствата е геометрична логика, строгият и елегантен детайл дават като краен резултат оригинално павилионно решение в синхрон със заобикалящата среда – накратко къщата, която няма да забравим. 

Автор: арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари