Умен дом - тенденции 2015

Не след дълго в интелигентните домове ще можем да контролираме едва ли не всичко с помощта на едно приложение на смартфона си.
15.07.2015
Теменужка Захариева
841
технологии, умен сом, интелигентни домове, електроника
Google обяви новата си суперефективна операционна система за IoT - Brillo.
Източник: www.theverge.com

Идеята за дом, който е в състояние да взаимодейства със собствениците си като разумен индивид е фантазия, занимаваща хората още от края на 60-те и началото на 70-те. Изглежда, че тази мечта е на път да се превърне в реалност. По време на годишното изложение CES (търговско изложение за потребителска електроника и технологии, което се провежда всеки януари в Лас Вегас, Невада) компанията SmartThings, която предлага възможност да превърнете смартфона си в дистанционно за контрол на всички интелигентни устройства в дома – от интелигентни ключалки до интелигентни крушки и интелигентен хладилници, ни позволи да надникнем в близкото бъдеще. Тя показа, че не след много години в интуитивни интелигентни домове ще можем да контролираме едва ли не всичко с помощта на едно приложение за смартфона си. 


Концепцията на „умния дом” е само част от концепцията за internet of things (IoT) . Източник: www.digitaltrends.com


Умните домове ще ни осигурят спокойствие, тъй като ще можем да останем свързани с тях дори и по време на годишната ваканция. Ще можем да видим какво става у дома с IP камера и да получаваме известия за това кой е на вратата ни, така че да можем да я отворим, дори и ако сме далеч. Няма да ни притесняват въпроси като: "Дали изключих всичко? А включих ли алармата?", защото ще можем да си отговорим много лесно на тези въпроси с един бърз поглед към смартфона или таблета. Нашият бъдещ дом ще бъде интелигентен и ще реагира гъвкаво на нуждите ни: стените ще могат да се преместват, ако решим да правим парти и имаме нужда от малко повече пространство. А хладилникът ще ни казва на кои продукти срокът на годност изтича и трябва да се заредят отново. Ще можем да готвим и да четем рецептата на холографско изображение върху плота на печката. Това са само някои от примерите, представени от групата Open Innovation Center на Samsung на световното търговско изложение за потребителска електроника и домакински уреди IFA в Берлин миналата година, където посетителите можеха да видят една напълно интегрирана умна къща - Smart Home. Те са част от разработвани в момента проекти, които се очаква да станат реалност в следващите десетина години.


                                        Нашият бъдещ  дом ще бъде интелигентен и ще реагира гъвкаво на нуждите ни. Източник: global.samsungtomorrow.com


До 2018 г. се очаква да има 45 милиона интелигентни домашни системи в света. И тази технология не само ще бъде част от домовете на средната класа и на богатите, но и от глобалните влияния, които ще движат технологиите и иновациите, предвижда главният изпълнителен директор на Samsung Бу-Кюн Юн в програмната си реч на конференцията IFA 2014. Но, "все още има и предизвикателства, които трябва да се преодолеят," добавя Юн. Защото, например, в момента един хладилник на Samsung не може да си "говори" с телевизора Sony, тъй като всяка марка предпочита да използва патентована технология, която не е съвместима с друга компания. Целта е да можем от всички тези обекти да създадем малка мрежа, в която те ще работят заедно, за да създадем този "умен дом", но първо производителите трябва да започнат да работят заедно чрез индустриален стандарт, казва Юн.


Дистанционно настройване на фурната. Източник: www.greenbuildermedia.com


Концепцията на „умния дом” е само част от концепцията за  internet of things (IoT) Интернета на нещата , дискутирана от десетилетия, но за първи път определена през  1999. Накратко, тя се състои точно във възможността за свързване на устрйствата чрез интернет така, че да могат да 'говорят' безпроблемно помежду си, както и с нас. Но тя е повече от интелигентни домове и свързани съоръжения. Тя включва и интелигентни градове и индустрии със свързани сензори, които следят всичко - от резервни части до добив. За да се случи всичко това, е необходимо елементите от тази свързана система да си говорят на един език. И всеки иска да бъде част от осигуряващите този език.


Очевидно и Google вижда възможност за сериозно участие в пазара на интелигентни домове и интегрирането на всяко устройство в дома със своите уникални решения.  На своята годишна конференция преди няколко седмици компанията обяви новата си супер-ефективна операционна система за IoT - Brillo. Според Google тя трябва да ви помогне да създадете единна мрежа за всички ваши свързани устройства. Това означава, че вашата интелигентна система за заключване, вашите свързани крушки и интелигентен термостат, както и всички други системи в IoT ще бъдат в състояние да разговарят помежду си. Оттам идва и името Weave (тъкан, тъка, изтъкавам) за стандарта, който тя използва. Weave е комуникационният слой, чрез който нещата могат да говорят едно с друго и може да се използва на различни платформи, не само на тези на Google.


Cхема на умен дом с напълно интегрирани системи. Източник: www.greenbuildermedia.com


Но "Умният дом е само началото. Представете си фермер, който може да управлява фермата си от своя смартфон. Градски транспорт, който се оптимизира от интелигентни системи в реално време", казва Сундар Пичай, вицепрезидент на Google. Интернетът на нещата има безкрайно много възможности и със сигурност ще промени значително живота на хората.

Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари